Βασική αιτία της μεταμνημονιακής εποπτείας το Κτηματολόγιο
-Κάθε τρίμηνο θα μας ελέγχουν οι «θεσμοί» μέχρι να ολοκληρωθεί
Από τις πρώτες μνημονιακές μέρες οι δανειστές μας έθιξαν το πρόβλημα της έλλειψης Εθνικού Κτηματολογίου, κάτι για το οποίο η Ελλάδα δεν ήταν και δεν είναι υπερήφανη, ούσα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς το αναπτυξιακό αυτό εργαλείο. Κατά τη διάρκεια της μνημονιακής οκταετίας δεν υπήρχε κείμενο για την πορεία της χώρας μας και τις δεσμεύσεις της χωρίς να περιλαμβάνει το Κτηματολόγιο, ενώ δεν έλειψαν και συγκεκριμένες αναφορές από δεκάδες ευρωπαίους αξιωματούχους, προεξάρχουσας της γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, η οποία θεωρεί το έργο ένα μόνιμο προαπαιτούμενο.
Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση του φορέα του Κτηματολογίου, το μεγάλο αυτό μεταρρυθμιστικό έργο συνεχίζει να αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς στις συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.
Ο λόγος είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των «θεσμών» στο ζήτημα αυτό, καθώς μπορεί να έχουν γίνει βήματα, όπως η δημιουργία του νέου κρατικού φορέα Ελληνικού Κτηματολογίου ή να υπάρχει πρόοδος στους δασικούς χάρτες, όμως αυτά δεν είναι αρκετά για να επαναπαυθούν οι δανειστές ότι θα ολοκληρωθεί το έργο το 2020. Στο επικείμενο Eurogroup του Ιουνίου το Κτηματολόγιο θα πρωταγωνιστήσει ως βασική αιτία της μεταμνημονιακής εποπτείας, αφού οι «θεσμοί» ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλους τους σταθμούς του έργου και μάλιστα θα γίνεται έλεγχος κάθε τρίμηνο.