Θ. Φέσσας: Να μπούμε στα παπούτσια του επενδυτή

Θ. Φέσσας: Να μπούμε στα παπούτσια του επενδυτή

Το ελληνικό κράτος να γίνει πιο φιλοεπενδυτικό – πελατοκεντρικό

Ο επενδυτικός ανταγωνισμός είναι αμείλικτος, όχι μόνο από παγκόσμιους γίγαντες αλλά και από χώρες στη γειτονιά μας και στο μέγεθός μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μιλώντας στο Συνέδριο του Συνδέσμου «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις». Και επισήμανε ότι είναι μονόδρομος για τη χώρα ένα φιλοεπενδυτικό μεταρρυθμιστικό Big Bang, με σύνθημα «Μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές», υπογραμμίζοντας ότι «κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος».

«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο ‘‘πελατοκεντρικό’’, να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο κ. Φέσσας, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά απαιτούνται «για να αρχίσουν οι επενδυτές να εξετάζουν την πιθανότητα επένδυσης σε μια χώρα». Σημείωσε ακόμη ότι η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων γίνεται σήμερα από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, περίπου κατά 87,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ.


 Είναι μονόδρομος το σενάριο της αύξησης των επενδύσεων με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 15%, ώστε το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4% ετησίως.


Με αυτό το σενάριο, το κενό μπορεί να κλείσει σε 4-5 χρόνια και οι επενδύσεις να αυξηθούν από 22 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 45 δισ. ευρώ, ποσό που α­ντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, δηλαδή στα επίπεδα που κινείται η υπόλοιπη Ευρώπη. Όσο συντομότερα το πετύχουμε τόσο γρηγορότερη θα είναι η σταθερή και σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η δημιουργία τουλάχιστον 200.000 νέων θέσεων εργασίας και η ανακοπή της πληγής του «brain drain».

Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος της υλοποίησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να είναι στόχος του κάθε έλληνα πρωθυπουργού τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας και τη συνέχεια και τη συνέπεια του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος» και θύμισε ότι από τον Αύγουστο του 2018 κολυ­μπάμε μόνοι μας!


Σχολιάστε εδώ