Να πώς προκύπτουν τα αιματηρά πλεονάσματα

Να πώς προκύπτουν τα αιματηρά πλεονάσματα

200.000 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις και για εφάπαξ στο περίμενε

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος ανησυχούν για το κατά πόσο τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος που είχαν θέσει από το 2017 και αφορούσε τη διεκπεραίωση όλων των εκκρεμών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού. Η ανησυχία αυξάνεται και από το γεγονός ότι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) παραμένει για περισσότερες από σαράντα πέντε ημέρες χωρίς διοικητή, κάτι που επιτείνει τα φαινόμενα χαλάρωσης και συντονισμού στην έκδοση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων.

Από τα στοιχεία που φαίνεται να έχει στη διάθεσή της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι αριθμούνται περισσότερες από 80.000 αιτήσεις για τη χορήγηση κύριας σύνταξης, 100.000 αιτήσεις για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, ενώ βρίσκονται σε αναμονή και 40.000 εφάπαξ. Συνολικά, δηλαδή, μιλάμε για 220.000 εκκρεμείς περιπτώσεις, έναν αριθμό που δύσκολα θα μπορέσουν να μηδενίσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μη χαθούν τελικά τα προβλεπόμενα για την πληρωμή τους κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και σήμερα δεν έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Εργασίας οι απαραίτητες εγκύκλιες οδηγίες που ο νόμος Κατρούγκαλου απαιτεί, ενώ δεν έχει απαντηθεί και πλήθος υπηρεσιακών ερωτημάτων ως προς την εφαρμογή διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου, τα οποία έχουν τεθεί εδώ και κάμποσο καιρό από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Με την αγωνία του 2019
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η διαδικασία του λεγόμενου επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων, δηλαδή αυτών που είχαν εκδοθεί πριν από την εφαρμογή του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), έχει ολοκληρωθεί κι εκείνο που διαπιστώνεται είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των συντάξεων θα έχει τελικά μειώσεις που θα φτάνουν μέχρι και το 18%, ενώ σε συνδυασμό με την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων το ποσοστό των τελικών μειώσεων αναμένεται να φτάσει μέχρι και το 25%.

Αυτές τις μειώσεις όμως οι συνταξιούχοι θα τις διαπιστώσουν μόλις στα τέλη του Δεκεμβρίου, με την πληρωμή των συντάξεων του Ιανουαρίου του 2019, αφού, όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Πετρόπουλος, δεν πρόκειται να τους αποσταλεί κανένα ενημερωτικό σημείωμα που θα τους ενημερώνει για τις επερχόμενες μειώσεις.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια έντονη διάθεση γκρίνιας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία κι έβγαλαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ