Στα δύο το Κίνημα Αλλαγής

Στα δύο το Κίνημα Αλλαγής

Με τη Φώφη να επιμένει σε αυτόνομο τρίτο πόλο

-Άλλοι αλληθωρίζουν προς ΝΔ και άλλοι προς ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία

Με βήμα σημειωτόν -λόγω διαφορετικών προσωπικών στρατηγικών επώνυμων στελεχών του- ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς προσπαθεί να συγκροτηθεί σε ένα ενιαίο κόμμα. Ωστόσο, παρά τους σχεδιασμούς του κεντρικού επιτελείου και της Φώφης Γεννηματά για να τρέξει η δομή ενός ενιαίου σχηματισμού, το βλέμμα όλων είναι από τώρα στραμμένο στη βραδιά των εκλογών, στην εκλογική επίδοση του Κινήματος Αλλαγής αλλά και στο τι θα πράξει το κρίσιμο εκείνο βράδυ αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία.

Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών παραδέχεται ανοιχτά πως έτσι όπως έγινε το Συνέδριο και η σύγκλιση προσωπικοτήτων και δυνάμεων, λόγω εμμονών και πιέσεων διαφόρων προσωπικοτήτων που ήθελαν να τελειώνουν με το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής έχει μείνει στάσιμο δημοσκοπικά και αυτό του στερεί ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο που θα μπορούσε να το καταστήσει ρυθμιστή των εξελίξεων. Έτσι, πλέον όλα όσα αφορούν την προοπτική και το μέλλον του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς θα κριθούν το βράδυ της Κυριακής των εκλογών.

Κορυφαία αλλά και επώνυμα στελέχη προσπαθούν να επιβάλουν από τώρα την άποψή τους για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ο νέος φορέας το βράδυ της Κυριακής των εκλογών και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.

Ένα σημαντικό κομμάτι στελεχών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένα κομβικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να στηρίξει το πρώτο κόμμα, ακόμα και αν είναι η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τονίζουν μάλιστα πως αυτό είναι ακόμα πιο αναγκαίο σε περίπτωση που το Κίνημα Αλλαγής δεν θα έχει διψήφιο ποσοστό, γιατί με αυτόν τον τρόπο πιθανότατα θα έχει οφέλη στη συνέχεια, λόγω της υπεύθυνης στάσης του που θα αποτρέψει την ακυβερνησία.

Επίσης εκτιμούν πως ακόμη και αν με μη διψήφιο ποσοστό είναι τρίτο κόμμα, πρακτικά δεν θα έχουν κανένα πολιτικό όφελος από τον μη άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης και την άμεση προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική, αφού η εκλογική δυναμική θα πλήξει τα ενδιάμεσα κόμματα, και επιμένουν ότι θα πρέπει να συνταχθούν με το πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν είναι η ΝΔ.

Κόντρα σ’ αυτήν την άποψη παραμένει -μειοψηφική, τουλάχιστον για την ώρα- η προσέγγιση κυρίως ιστορικών και έμπειρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (είτε παρέμειναν στο ΠΑΣΟΚ είτε ακολούθησαν το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου), που δεν δέχονται επ’ ουδενί να ξανασυνεργαστεί η Κεντροαριστερά με τη ΝΔ. Θέτουν δε θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις.

Η ίδια η Φώφη Γεννηματά επιμένει για την ώρα στην αυτόνομη πορεία του Κινήματος αλλά και στη διαμόρφωση ενός αυτόνομου τρίτου πόλου εξουσίας που θα είναι ρυθμιστής των εξελίξεων.
Κρούσεις προβλέπεται ότι θα υπάρξουν σε αυτοδιοικητικά στελέχη που εξελέγησαν με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες και τώρα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά συνεργασία στο πλαίσιο της «πολιτικής επίθεσης» που θα εξαπολύσει εναντίον της Δεξιάς γενικότερα.

Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου το Κίνημα Αλλαγής να έχει συγκροτήσει τις οργανώσεις του σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ