Πανάκριβο το πλεόνασμα…

Πανάκριβο το πλεόνασμα…


ΘΑΡΡΑΛΕΑ
Του Μάκη Κουρή


…έχει κοστίσει μεγάλη φτώχεια και δάκρυα πολλά, είμαστε δεύτεροι στην οικουμένη σε πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα, 762.609 πήραν ξανά τον δρόμο της ξενιτιάς, με τους περισσότερους να είναι νέοι, οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μεγάλη… ανάπτυξη, όπως και οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι άνεργοι και πετύχαμε να είμαστε και μέσα στους έξι πιο γερασμένους λαούς…

Πανηγυρισμοί ακολούθησαν το μεγάλο μαντάτο, ότι το 2017 πετύχαμε υπερπλεόνασμα-ρεκόρ, 4,2% από 1,75% που ήταν ο μνημονιακός στόχος, και μάλιστα με τη βούλα όχι μόνο της δικής μας της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και της Eurostat. Και πλέον κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και δεν απομένει παρά να αρχίσουν οι χοροί.

Ευημερούν, λοιπόν, οι αριθμοί στο μέτωπο του πλεονάσματος. Ευημερούν και στο μέτωπο της φτώχειας, με έναν στους πέντε Έλληνες, ήτοι 2.241.000 (ποσοστό 21,1%), να μην τα βγάζει πέρα, να μην μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του. Καταφέραμε να ανέβουμε στο βάθρο των… νικητών, όπου πρώτη είναι η Βουλγαρία, δεύτερη η Ελλάδα και τρίτη η Ρουμανία. Αυτό κι αν δεν είναι πλεόνασμα… Όταν το ποσοστό της φτώχειας στην Ευρωζώνη είναι 5,8% και στην ΕΕ 6,7%.

Ευημερούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Είμαστε πρωταθλητές και εδώ… Απόδειξη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που έχουν φτάσει στα 130 δισ. ευρώ.

Ευημερούν οι κατασχέσεις, ακόμη και για οφειλή 500 ευρώ στο Δημόσιο.

Ευημερούν οι πλειστηριασμοί.

Ευημερεί, μετά από πολλές δεκαετίες, και ο δρόμος της ξενιτιάς. Από το 2009 έως το 2017 έχουν πάρει των ομματιών τους 762.609 Έλληνες, από τους οποίους το 57% είναι ηλικίας από 20 μέχρι 39 ετών.

Ευημερούν οι άνεργοι, με τους εγγραμμένους στον ΟΑΕΔ να ανέρχονται σε πάνω από 1.000.000.

Και το χειρότερο για το αύριο του Ελληνισμού, και πρωτίστως για την πατρίδα μας: Τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν κατά 38.000 λιγότερες από τους θανάτους. Τα τελευταία έξι χρόνια «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις. Αν συνεχισθεί αυτή η… ευημερία, το 2050 ο πληθυσμός της χώρας μας θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια.

Ευημερούν στα λόγια και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Αναζητούνται επενδύσεις 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαλάλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδ. Φέσσας. Στο ίδιο μοτίβο και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιος Έλληνας δεν θα ήθελε να έχει η χώρα του πλεόνασμα το οποίο θα φαινόταν στην τσέπη του, στη ζωή της οικογένειάς του; Αυτό το 4,2% πλεόνασμα, όμως, πού έχει φανεί στην καθημερινότητα; Θα υπήρχε αν είχαν πληρωθεί τα χρέη που έχει το κράτος σε ιδιώτες, τα οποία ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ; Όταν δεν πληρώνεις, στο Ταμείο υπάρχουν λεφτά…

Ακόμη και η ανάπτυξη 1,4%, από 2,7% που ήταν ο στόχος, δεν έχει φανεί κάτω, στο πεζοδρόμιο.

Πικρή η αλήθεια, κύριε πρωθυπουργέ. Δικαιώνεται ο Γεώργιος Παπανδρέου που είχε πει ότι «ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι». Αυτό βιώνει ο ελληνικός λαός κοντά δέκα χρόνια τώρα…


Σχολιάστε εδώ