«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

«Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν»

Το βιβλίο του διεθνολόγου και διευθυντή ερευνών ΙΔΙΣ Κωνσταντίνου Φίλη, με τον εύγλωττο (σαν σύνθημα) τίτλο «Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν», παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, ως φυσική συνέπεια, όπως εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ο συγγραφέας…

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου (η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα) μετά την έκδοσή του…

Για το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μίλησαν ο πρώην υπουργός, επίκουρος καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για διαφοροποίηση του Ερ­ντογάν από το 2002 μέχρι και σήμερα, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στη στάση του απένα­ντι στην Ελλάδα.

«Η πολιτική της Τουρκίας όχι μόνο στη Θράκη αλλά και στα Βαλκάνια είναι συγκεκριμένη: Θέλει να χρησιμοποιήσει μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους οποίους η ίδια βαφτίζει ως τουρκικούς. Ο κ. Τσαβούσογλου πριν την επίσκεψη Ερντογάν είχε μιλήσει για την ύπαρξη ‘‘τουρκικών’’ μειονοτήτων στην Ελλάδα, τη FYROM, το Κόσοβο και τη Βουλγαρία, άρα είναι σαφές ότι η Τουρκία θέλει να εξελιχθεί σε μία προστάτιδα δύναμη αυτών των πληθυσμών.

Η Ελληνική Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μην επιτρέψει τέτοιες ενέργειες και κυρίως να δώσει μεγάλη σημασία στην επαναφορά αυτών των περιοχών -ειδικά της Θράκης- στην οικονομική κι όχι μόνο κανονικότητα. Όσο η κατάσταση στην περιοχή παραπέμπει σε περασμένες δεκαετίες τόσο περισσότερο ευάλωτοι θα είναι κάποιοι πληθυσμοί σε ενέργειες που προέρχονται από τρίτες χώρες κι έχουν ως απώτερο στόχο την υπονόμευση της ενότητας του κράτους μας», επεσήμανε.

Την πεποίθησή του ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβληματιστεί εκ νέου για τον προσανατολισμό της εξέφρασε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ τόνισε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο επικοινωνίας με τους γείτονές της.

Ο τρόπος θα πρέπει να βασίζεται, όπως σημείωσε, «στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, στις διμερείς συνθήκες και κυρίως στην εμπιστοσύνη, διότι όσο υπήρχε εμπιστοσύνη ωφελήθηκαν και οι δύο περιοχές, όταν όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε «να μπει ένα τέλος στις υπερβολές» και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να ακούμε επιστημονικές προσεγγίσεις για τη διπλανή μας χώρα, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο ενδοτουρκικό και ελληνοτουρκικό αλλά και ευρωπαϊκό και διεθνές».
Χαρακτήρισε «ιδιαίτερη» την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ενώ σημείωσε πως «υπάρχει μία μετάλλαξη και πάμε από ένα κεμαλικό σε ένα ερντογανικό καθεστώς».

«Το πρωτεύον», υπογράμμισε, «είναι η χώρα μας να επιδεικνύει αποφασιστικότητα αναφορικά με τα κυρίαρχα δικαιώματά της, αλλά η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα είναι τα βασικά στοιχεία επεξεργασίας και ανάλυσης ενός φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη διπλανή μας χώρα».

Άμα είσαι… να είσαι…

Ιδιαιτέρως… ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της εκδήλωσης εμφανίστηκε ο πρόεδρος της μουσουλμανικής μειονότητας Νετζάτ Αχμέτ…

Πλησίασε τους ομιλητές για να τους συγχαρεί για τα τόσο ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, ζήτησε ένα αντίτυπο για τη… βιβλιοθήκη του και πρότεινε τη μετάφραση του βιβλίου του κ. Φίλη στα τουρκικά -ζήτησε μάλιστα να λάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση- γιατί θα βοηθήσει πολύ, όπως είπε, την ελληνοτουρκική προσέγγιση…

Μη νομίζετε, η τακτική «κάνω τον ηλίθιο και χαζολογάω» πιάνει…


Σχολιάστε εδώ