Καρφώνει Σαμαρά ο Γαβράς…

Καρφώνει Σαμαρά ο Γαβράς…

Τι απέμεινε από την Επιτροπή για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο, στην οποία είχε ορισθεί επικεφαλής από το υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του ο καταξιωμένος διεθνώς, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, που κέρδισε το 1982 το Όσκαρ Σεναρίου και τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Και η απάντησή του ήταν:

«Ήταν μια λίγο στενόχωρη εμπειρία. Ήμουν περιτριγυρισμένος από ανθρώπους ύψιστης ποιότητας και με μεγάλη θέληση να αλλάξουν ριζικά το σύστημα. Είχαμε καλέσει στην Αθήνα τη διευθύ­ντρια του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Γαλλίας και την ομόλογό της από τη Σουηδία. Είχαμε καταθέσει πρωτοφανείς προτάσεις στον τότε υπουργό.

Ο υπουργός άλλαξε. Ο επόμενος λοιπόν υπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στον οποίο παρουσίασα το εγχείρημα εγώ προσωπικά με τον Απόστολο Δοξιάδη, το βρήκε ενδιαφέρον. Λίγο καιρό μετά το έθαψε».

Αυτή είναι η Ελλάδα…

Δικτατορία των τραπεζών έχουμε…
Σε έναν μήνα είναι η επέτειος της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη και σε έναν χρόνο το «Z» συμπληρώνει 50 χρόνια. Στην ερώτηση: «Η ταινία αυτή αντιπροσωπεύει τον πολιτικό κινηματογράφο και διαδραματίζει επί της ουσίας την καταπάτηση της πολιτικής ελευθερίας του ανθρώπου από το καθεστώς. Πόσο απέχει η πραγματικότητα σήμερα ανά την υφήλιο σε σχέση με τότε;» η απά­ντησή του Κώστα Γαβρά ήταν:

«Ήταν μια στρατιωτική δικτατορία υπερβολικά βίαιη, υπερβολικά ορατή. Σήμερα πρόκειται για μια δικτατορία των τραπεζών και του χρήματος. Τα τανκς είναι πλέον περιττά. Και πολύ πιο δύσκολο στο να τα καταπολεμήσει κανείς».


Σχολιάστε εδώ