Δεν πείθει η ΝΔ

Δεν πείθει η ΝΔ

Κορυφαίος παράγοντας της παράταξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

-Τιμωρητική θα είναι η ψήφος των πολιτών και όχι ψήφος εμπιστοσύνης για την παράταξη
-Πολλοί εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα κρατήσει σημαντικό ποσοστό

Σήμα κινδύνου εκπέμπει κορυφαίο των κορυφαίων στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. «Η παράταξη δεν πείθει. Δεν έχει καμία επαφή με την κοινωνία», υπογραμμίζει, μη κρύβοντας την έντονη ανησυχία του εν όψει εκλογών. Σε μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης, διαπιστώνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης, γεγονός πρωτόγνωρο στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Το αποδίδει αυτό πρωτίστως σε λάθη στρατηγικής αλλά και στην απουσία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

«Οι θέσεις του κόμματος δεν είναι πειστικές, σε ορισμένες δε περιπτώσεις δείχνουν να αγνοούν τις προτιμήσεις της κοινωνίας», επισημαίνει ο κορυφαίος παράγων. Αδιάψευστος μάρτυρας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας καθηλωμένα, στάσιμα για έναν και πλέον χρόνο, πέριξ του 30% και μακριά από την… πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ο κορυφαίος παράγων τονίζει την ανάγκη στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία να αποσαφηνίσει τον πολιτικό της λόγο και να καταθέσει σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα είναι το προσδοκώμενο και μπορεί να γίνει αφορμή για… ανεπιθύμητες περιπέτειες.

Ποντάρουν στην πόλωση!
Στην Πειραιώς πάντως συνεχίζουν να πλέουν σε… πελάγη ευφορίας. Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και ο στενός πυρήνας των συνεργατών του προεξοφλεί «μεγάλη νίκη» στις εκλογές, ενώ θεωρεί πιθανή έως βέβαιη την αυτοδυναμία. Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχονται ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει όχι τόσο η κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας όσο η οργή των πολιτών για την κυβέρνηση, που με την ψήφο τους θα θελήσουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα.

Ποντάρουν πολλά στη σκληρή πόλωση που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα. Πόλωση που κατά την άποψη των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη θα έχει ως… φυσική συνέπεια τη συρρίκνωση των μικρότερων κομμάτων. Θεωρούν ότι, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων θα μείνουν εκτός Βουλής.

Στατιστικά, όσο λιγότερα είναι τα κοινοβουλευτικά κόμματα τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι σε περίπτωση πεντακομματικής Βουλής θα αρκεί ένα ποσοστό της τάξης του 35% ούτως ώστε η Νέα Δημοκρατία να υπερβεί το όριο των 151 εδρών και να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Την αισιοδοξία που υπάρχει στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη δεν συμμερίζονται αρκετά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη. Θεωρούν ότι η μάχη των εκλογών θα είναι πολύ σκληρή και πως η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουν τη φθορά που συνεπάγεται η άσκηση της εξουσίας. Επισημαίνουν ακόμη ότι από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει πιο πειστική στις προτάσεις που διατυπώνει ώστε να προσεγγίσει όσο γίνεται ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.


Σχολιάστε εδώ