Προσπάθεια να αποκόψουν τον Τσακαλώτο από τους «53» – Αντεπιτίθενται οι «προεδρικοί»…

Προσπάθεια να αποκόψουν τον Τσακαλώτο από τους «53» – Αντεπιτίθενται οι «προεδρικοί»…

Κάνουν ανοίγματα σε άλλες τάσεις

-Οργανωμένες μαζώξεις σε όλη την Ελλάδα
-Επιδιώκουν την πλήρη αποδυνάμωση του Τσακαλώτου, που ηγείται των «53»

Ιδιαίτερα σκληρό γίνεται πλέον το μπρα ντε φερ με την υπό διαμόρφωση νέα «προεδρική» τάση, που απλώνει δίχτυ προστασίας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Με κεντρικό πλέον σχεδιασμό και άνωθεν εντολές οργώνει κυριολεκτικά την Ελλάδα, προκειμένου μέσα από την κινητοποίηση του υπάρχοντος κομματικού μηχανισμού και δορυφορικών σχημάτων να δημιουργήσει ισχυρά αναχώματα απέναντι στους «53», των οποίων ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μετά τη μάζωξη της περασμένης εβδομάδας (γραμματέων, στελεχών, βουλευτών και κομματικών στελεχών από την Αττική), ως απάντηση στο νέο κείμενο-μανιφέστο των «53», το κέντρο βάρους έπεσε στη Βόρεια Ελλάδα. Με κέντρο τη Θεσσαλονίκη, κορυφαία κομματικά στελέχη από την Παρασκευή οργάνωσαν διαδοχικές συναντήσεις και διευρυμένες συσκέψεις, στις οποίες κλήθηκαν και μετείχαν όλα ανεξαιρέτως τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, κομματικοί παράγοντες και ορισμένες φιλικά προσκείμενες προσωπικότητες, πλην όσων πρόσκεινται ή έχουν σχέση με τους «53», οι οποίοι δεν συμπεριελήφθησαν στην πρόσκληση.

Μετά τη Βόρειο Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη στον σχεδιασμό για την πραγματοποίηση ανάλογων συγκεντρώσεων/συσκέψεων είναι η Κεντρική Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ προγραμματίζονται ανάλογες πρωτοβουλίες και στην Κρήτη και στα νησιά.


 Ο εσωκομματικός πόλεμος μόλις άρχισε, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι όλη αυτή η δραστηριότητα και οι κινήσεις των «προεδρικών» αποβλέπουν στην πλήρη περιθωριοποίηση των «53» εσωκομματικά.


Στοχεύουν επίσης στην εσωκομματική αποδυνάμωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και σε μια προσπάθεια πίεσής του προκειμένου να αποκοπεί από τους «53» και να πλησιάσει όσο γίνεται περισσότερο στην «προεδρική» τάση και πιο κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου, ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο που θα ακολουθήσει με τη λήξη του Μνημονίου.

Παράλληλα το Μαξίμου θέλει να φέρει πιο κοντά του βουλευτές και στελέχη και από το κέντρο και την επαρχία, που αποτελούν την πλειοψηφία και τον κορμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν προέρχονται κατευθείαν από τον πυρήνα του αρχικού 3% και έχουν πρόσβαση στην κοινωνία. Ήδη πολλοί βουλευτές είναι αγανακτισμένοι επειδή οι «53» είχαν και έχουν τη μερίδα του λέοντος σε διορισμούς και εξυπηρετήσεις.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, για να τους κατευνάζει, έφερνε διατάξεις και νομοσχέδια ιδεολογικού/ιδεοληπτικού περιεχομένου, όπως, π.χ., η διάταξη περί αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς, με την πρόβλεψη για ταυτότητα φύλου από τα 15, το θέμα με τα Θρησκευτικά στα σχολεία κ.ά. Ωστόσο τα συγκεκριμένα νομοσχέδια έδιωχναν τους πιο μετριοπαθείς, τους κεντρογενείς ψηφοφόρους αλλά και κόσμο που προερχόταν από τη μεγάλη δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ.

Επιπροσθέτως, οι «53» σταθερά αντιδρούσαν και αντιδρούν σε οποιαδήποτε συμμαχία ή προσέγγιση με εκλεγμένους από το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επιμένοντας είτε σε αυτόνομη κάθοδο -βοηθούσης και της απλής αναλογικής- είτε σε συμμαχίες μόνο με σχήματα και ομάδες από τα αριστερά. Η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα την παραμονή της συγκέντρωσης των «προεδρικών» στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από σχολιαστές στην κρατική τηλεόραση με αφορμή όσα δήλωσε στους «Financial Times» για τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Eνόχληση Τσακαλώτου

Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε την ενόχλησή του για όσα ακούστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι όσα ακούστηκαν αποτελούν εσφαλμένη ερμηνεία των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών και όχι κατεύθυνση που δόθηκε από την κυβέρνηση. Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς μετέφερε στη συνέντευξή του τι ισχύει με το πλαίσιο εποπτείας και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από Μνημόνια.

Ωστόσο στελέχη των «53» εκφράζουν την εκτίμηση ότι τα σχόλια που ακούστηκαν δεν ήταν τυχαία ή μια λάθος δημοσιογραφική εκτίμηση όσων είπε ο κ. Τσακαλώτος, αλλά κλιμάκωση και κορύφωση των χτυπημάτων που έχουν δεχθεί οι «53» το τελευταίο διάστημα από τους «προεδρικούς». Πάντως είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι διεργασίες συγκρότησης και ενοποίησης μιας νέας, διευρυμένης «προεδρικής» τάσης με στελέχη προερχόμενα από την «Πλατφόρμα 2010» και την «Ενωτική Κίνηση», που πλέον κάνει αισθητή την παρουσία της σε όλη την Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ