Μερτικό θέλει ο Σουλτάνος από τα τεράστια κοιτάσματα της Κρήτης

Μερτικό θέλει ο Σουλτάνος από τα τεράστια κοιτάσματα της Κρήτης

Αυτός είναι ο στόχος των απειλών του

-Η αξία μόνο του φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 7,689 τρισ. δολάρια

Πίσω από τα «σύνορα της καρδιάς του» και τις απειλές για τα 18 νησιά και τις βραχονησίδες, το μάτι του… Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παίζει το τελευταίο του χαρτί στις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε για τις 24 Ιουνίου, είναι στραμμένο στην Κρήτη, που στα βάθη της θάλασσάς της βρίσκεται ένας τεράστιος θησαυρός παντός είδους κοιτασμάτων.

Εκεί στοχεύουν οι καθημερινές απειλές του και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, που δίνουν τροφή στις αναλύσεις για «θερμό επεισόδιο», σύμφωνα με πολιτικές προσωπικότητες που έχουν χειρισθεί από κορυφαίες θέσεις τα εθνικά μας θέματα.

Η μοιρασιά των κοιτασμάτων είναι η μεγάλη επιδίωξή του και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέει μόνιμα ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι ελληνική λίμνη. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί, ούτε υπήρξε η παραμικρή διαρροή, τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Όπως επίσης δεν υπάρχει καμία εξήγηση για τις φωτιές που έβαλε, μόλις επέστρεψε στην Άγκυρα, με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού Σώματος στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό και τον χαρακτηρισμό των Ιμίων ως… τουρκικού εδάφους. Η μόνη εξήγηση, μετά την αποκάλυψη που κάνει σήμερα το «ΠΑΡΟΝ», είναι ότι έβαλε το θέμα των κοιτασμάτων της Κρήτης και θέλει κάποια μοιρασιά.

Η Κρήτη είναι η οικονομική και γεωπολιτική δύναμη της Ελλάδας
Αυτό υποστηρίζει ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Υποστηρίζει συγκεκριμένα:

• «Κάτω από την Κρήτη υπάρχουν 16 εκμεταλλεύσιμοι στόχοι / κοιτάσματα φυσικού αερίου.

• Η αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου κυμαίνεται, με βάση την εκτίμηση των 16,8 τρισ. Μ3 και μια τιμή του φυσικού αερίου στα 8 δολ. / 1.000 κυβικά πόδια ή 1 Gj, σε 4,746 τρισ. δολάρια και με βάση τα 27,2 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου σε 7,689 τρισ. δολάρια. Το 20% της αξίας των κοιτασμάτων το παίρνει το Δημόσιο και το 5% η Περιφέρεια Κρήτης.

• Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες υδριτών δυτικά, νοτιοδυτικά, νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι υδρίτες δημιουργούνται από τις υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τα ιλυοηφαίστεια (λασποηφαίστεια) που υπάρχουν από τον κόλπο της Κυπαρισσίας μέχρι τον κόλπο της Αττάλειας και συνεχίζουν μέχρι το μπλοκ 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Τα κοιτάσματα των υδριτών που βρίσκονται μέσα στην ελληνική ΑΟΖ τα έχω εκτιμήσει σε 50 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου για τα επικαθήμενα στον πυθμένα της θάλασσας και σε περίπου 20 τρισ. Μ3 για αυτά που είναι μέσα στις ρωγμές και τους πόρους των ιζηματογενών πετρωμάτων μέχρι βάθους 900 μέτρων. Καλύτερες εκτιμήσεις μπορεί να κάνουν γεωδαίτες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισοϋψείς καμπύλες και τα πάχη. Η αξία των υδριτών, όποτε γίνουν αυτά εκμεταλλεύσιμα, εκτιμάται σε περίπου 20 τρισ. δολ.

Η Ελλάδα είναι αδιανόητα πλούσια χώρα, με μυθικά αποθέματα φυσικού αερίου, πετρελαίου, λιγνιτών, γεωθερμίας, νερού για κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων, σπάνιες γαίες, πολύτιμα και στρατηγικά μέταλλα, βιομηχανικά ορυκτά και έναν πολύ ευφυή λαό».


Σχολιάστε εδώ