Μπλόκο των Σκοπίων στη λύση…

Μπλόκο των Σκοπίων στη λύση…

-Όχι στο erga omnes και στην κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων του Συντάγματός τους

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η λύση του Σκοπιανού, καθώς η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας παραμένει αδιάλλακτη, αρνούμενη να ικανοποιήσει τους όρους που θέτει η χώρα μας. Συνεχίζουν να λένε «όχι» στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την άρση κάθε μορφής αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας (εθνότητα, γλώσσα κ.ά.) αλλά και στο erga omnes (μία ονομασία για όλες τις χρήσεις).

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, που πραγ­ματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έστειλε σαφές, σαφέστατο μήνυμα προς την ηγεσία των Σκοπίων: Αν δεν υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, τα Σκόπια δεν πρόκειται να πάρουν πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική, θετική συμφωνία». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία αποτελεί η επίλυση του προβλήματος με την ονομασία.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη», σημείωσε. «Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό», κατέληξε.


Σχολιάστε εδώ