Αποκάλυψη: Η επιστολή των 11 βουλευτών στον Τσίπρα για την αναδοχή
-Το 2015 λέγαμε «Ναι» στο Σύμφωνο Συμβίωσης, «Όχι» όμως στην «παιδοθεσία» από ομόφυλα ζευγάρια, τώρα λέμε: Τι άλλαξε μέσα σε δύο χρόνια; Γιατί να φανούμε ανακόλουθοι;
«Μιλάμε για παιδιά, και μάλιστα σε τρυφερή και ευάλωτη ηλικία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένοι, γιατί… ‘‘αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα’’»…
Είναι η κατάληξη της επιστολής που έστειλαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Απριλίου, 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα οι Βέττας Δημήτρης (Φθιώτιδα), Γεννιά Γεωργία (Α’ Πειραιά), Μιχελογιαννάκης Ιωάννης (Ηρακλείου), Καραγιάννης Ιωάννης (Ιωαννίνων), Κωνσταντινέας Πέτρος (Μεσσηνία), Κωστοπαναγιώτου Ηλίας (Φωκίδα), Μπόλαρης Μάρκος (Α’ Θεσσαλονίκης), Ντζιμάνης Γιώργος (Κοζάνη), Ουρσουζίδης Γιώργος (Ημαθία), Παραστατίδης Θεόδωρος (Κιλκίς) και Τελιγιορίδου Ολυμπία (Καστοριά), με την οποία τον ενημερώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια την αναδοχή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι το 2015 είχε αποτραπεί η ψήφιση σχεδίου νόμου που αφορούσε την «παιδοθεσία» ή «τεκνοθεσία» από ζευγάρια του ιδίου φύλου που εν τω μεταξύ θα είχαν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης. «Αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε μέσα σε δύο χρόνια, γιατί πρέπει να φανούμε τόσο ανακόλουθοι», σημειώνουν, τονίζοντας ότι «για το ζήτημα των συνεπειών της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια δεν κατατέθηκε από καμία πλευρά επιστημονική τεκμηρίωση και στοιχεία».
Υποστηρίζουν οι 11 βουλευτές ότι «το ζήτημα δεν είναι η ερμηνεία των όρων περί αναδοχής και υιοθεσίας, καθώς και οι νομικές συνέπειες που παράγουν, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν παιδιά στην ευαίσθητη/ευάλωτη ηλικία τους».
Μάλιστα οι 11 βουλευτές καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση, που αποτρέπει τις παρενέργειες και την αναστάτωση της ελληνικής κοινωνίας.
Δέχονται τρομερό μπούλινγκ οι 11 βουλευτές
Στο μεταξύ, απίστευτες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι 11 βουλευτές από συναδέλφους τους αλλά και κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να κάνουν πίσω, να βάλουν νερό στο κρασί τους, στη βάση ότι μπορεί να δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση και θα είναι αυτοί οι κύριοι υπεύθυνοι. Όμως δεν φαίνεται να κάνουν πίσω, αντίθετα, σύμφωνα με πολύ καλές πληροφορίες, οι 11 έχουν γίνει 17, παρά το μπούλινγκ που δέχονται.
Τι προτείνουν οι 11
Το πλήρες κείμενο της επιστολής των 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Στις 24.4.2018 πραγματοποιήθηκε διευρυμένη ΕΠΕΚΕ, παρουσία της Υπουργού κ. Αχτσιόγλου και της Αναπλ. Υπουργού κ. Φωτίου, με μόνο θέμα τη συζήτηση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου, «Μέτρα για την Προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας». Στη συνάντηση συμμετείχαν περιορισμένος αριθμός βουλευτών / βουλευτριών (οι περισσότεροι από τους υπογράφοντες) και μέλη των αρμόδιων τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον Δεκέμβρη του 2015 ψηφίσαμε νόμο για το «Σύμφωνο Συμβίωσης», τότε, είχε τεθεί θέμα από συναδέλφους της κοινοβουλευτικής μας ομάδας -αλλά και από την αντιπολίτευση- για την ερμηνεία διάταξης του υπόψη σχεδίου νόμου που αφορούσε στην «παιδοθεσία» ή «τεκνοθεσία» -αυτός ήταν ο όρος που ετίθετο τότε- από ζευγάρια του ιδίου φύλου, που εν τω μεταξύ θα είχαν συνάψει Σύμφωνο Συμβίωσης.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι τότε ισχυριστήκαμε ότι με το υπόψη νομοσχέδιο δεν τίθεται ζήτημα «τεκνοθεσίας», ζήτημα εντελώς άσχετο με το νομοσχέδιο, όπως ρητά είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.
Σήμερα, με το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται:
Άρθρο 8 – «Ανάδοχοι Γονείς – Προϋποθέσεις», του νομοσχεδίου: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή).
Επίσης, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνεται ότι «προβλέπεται για πρώτη φορά η παροχή δυνατότητας απόκτησης της ιδιότητας του ανάδοχου γονέα σε όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης».
Είναι γνωστό ότι το «Σύμφωνο Συμβίωσης» αφορά ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια, συνεπώς δίνεται η δυνατότητα αναδοχής σε όλα τα ζευγάρια.
Αναρωτιέται κανείς τι άλλαξε μέσα σε 2 χρόνια.
Γιατί πρέπει να φανούμε τόσο ανακόλουθοι;
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι από την πολιτική λείπει η συνέπεια λόγων και έργων, με παρόμοιες συμπεριφορές ενισχύουμε όσους αμφισβητούν το κύρος του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, ενώ κατά τα άλλα τους καταγγέλλουμε!
Πιστεύουμε ακόμα ότι για τόσο ευαίσθητα θέματα -με ιστορικό μάλιστα- θα έπρεπε να έχει ερωτηθεί η ΚΟ, ώστε να μελετήσει και να εκφράσει άποψη. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη συζήτηση. Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να έχει πεισθεί ότι είναι σωστό αυτό που θα ψηφίσει – ιδιαίτερα για τόσο ευαίσθητα θέματα, που αφορούν την παιδική ηλικία.
Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκαν και διατυπωθήκαν -μεταξύ και άλλων- τα παρακάτω:
1. Κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων κατά τη διαδικασία υιοθεσίας και αναδοχής.
2. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, από μόνη της, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, απαιτούνται τα απαραίτητα εργαλεία παρακολούθησης και υποστήριξης των δράσεων παιδικής προστασίας – δεν υπάρχουν.
3. Για το ζήτημα των συνεπειών της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια δεν κατατέθηκε από καμία πλευρά επιστημονική τεκμηρίωση και στοιχεία. Εκφράστηκαν απόψεις υπέρ και κατά, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση, κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι δεν καταλήξαμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Έπρεπε να είχε προηγηθεί σύσταση μελετητικής ομάδας ειδικών, των απαραίτητων ειδικοτήτων και να κατατεθεί σχετικό πόρισμα.
4. Το ζήτημα -κατά την άποψη των διαφωνούντων- δεν είναι η ερμηνεία των όρων περί «αναδοχής» και «υιοθεσίας», καθώς και οι νομικές συνέπειες που παράγουν, αλλά το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν παιδιά στην ευαίσθητη/ευάλωτη ηλικία τους – ως προς αυτό συνίσταται η ένσταση.
5. Το ζήτημα της «αναδοχής» και της «υιοθεσίας» έπρεπε να αντιμετωπιστεί στο νομοσχέδιο για το «Σύμφωνο συμβίωσης», που αφορούσε και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών! Το υπόψη νομοσχέδιο αφορά στην αποϊδρυ- ματοποίηση των παιδιών και στην ανάπτυξή τους σε ένα πιο «υγιές» και κατάλληλο περιβάλλον -αυτός είναι ο στόχος του νομοσχεδίου- όχι στα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών. (Στη δημόσια διαβούλευση παρατηρούμε ότι τίθεται το ζήτημα από ομόφυλα ζευγάρια). Εκφράστηκε ο ισχυρισμός, ότι διακυβεύεται ο στόχος του νομοσχεδίου -που είναι η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας- εφόσον δεν συμπεριληφθούν τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Αλήθεια, σε πόσα ζευγάρια προσβλέπουμε, που έχουν συνάψει «σύμφωνο συμβίωσης» και ταυτόχρονα θα ήθελαν να γίνουν ανάδοχοι; Προφανώς δεν είναι αυτό το πρόβλημα!
6. Τέθηκε το ζήτημα των δικαιωμάτων των ομοφύλων ζευγαριών σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία – κάτι που αποτελεί απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντίλογος ήταν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει σοβαρή προσπάθεια, τεκμηρίωση και ωριμότητα, ώστε να το αποδεχτεί η κοινωνία, αφού οι νόμοι έχουν αναντίρρητα αναφορά σ’ αυτή.
Ειπώθηκαν πολλά τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβολικά έως και προσβλητικά, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να αναφερθούν.
Η ουσία είναι ότι διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος, που θα μπορούσε να θεωρηθεί πετυχημένος, αν κατέληγε σε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές συμπέρασμα – δυστυχώς αυτό δεν έγινε.
Όμως μιλάμε για παιδιά, και μάλιστα σε τρυφερή και ευάλωτη ηλικία, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και όσο το δυνατόν πιο συγκρατημένοι, γιατί… «αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»!
Πρόταση
Ν. 4356/2015: Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 12. Ανάλογη εφαρμογή άλλων διατάξεων – Εξουσιοδοτήσεις
«Άλλες διατάξεις νόμων που αφορούν αξιώσεις των συζύγων μεταξύ τους, καθώς και αξιώσεις, παροχές και προνόμια έναντι τρίτων ή έναντι του Δημοσίου εφαρμόζονται αναλόγως και στα μέρη του συμφώνου, εφόσον δεν υπάρχει διαφορετική ειδική ρύθμιση στον παρόντα ή άλλο νόμο. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, μπορεί να προσαρμόζονται, όπου αυτό απαιτείται, οι κείμενες διατάξεις του εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικής ασφάλισης στις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου».
* Υπάρχει η νομική ερμηνεία/άποψη ότι ενώ οι σύζυγοι έχουν δικαίωμα από κοινού τεκνοθεσίας/αναδοχής, για το σύμφωνο συμβίωσης αυτό δεν προβλέπεται ρητά, αλλά μπορεί να υποστηριχθεί ότι εφαρμόζεται κατ’ αναλογία αυτή η διάταξη μαζί με τις άλλες διατάξεις που ισχύουν αναλογικά και διέπουν τις σχέσεις συζύγων.
Εφόσον το Άρθρο 8 – «Ανάδοχοι Γονείς – Προϋποθέσεις» του νομοσχεδίου, λάβει την παρακάτω διατύπωση:
«Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή)».
Ίσως αυτή η διατύπωση του άρθρου 8, σε συνδυασμό με την παραπάνω διατυπωθείσα νομική άποψη*, αποτελεί τη βέλτιστη αντι- μετώπιση του ζητήματος, υπό τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί.
Άλλα λέγαμε τον Δεκέμβρη του 2015:
* Κοινωνία Δικαιώματα – Κινήματα (Αυγή)
Υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, αλλά κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια
«Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης, «όχι» όμως στην παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια…
http://www.avgi.gr/article/10844/6250094/yper-tou-symphonou-symbioses-alla-kata-tes-yiothesias-apo-omophyla-zeugaria
«Ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης, «όχι» όμως στην παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια… Αυτή είναι η γενική στάση των συμμετασχόντων σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Α». Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε λίγο πριν την εκπνοή του 2015 και έκτοτε έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, τηλεοπτικά πρόσωπα έχουν κληθεί να πάρουν θέση. Τι λένε όμως οι πολίτες;
Υπέρ της σύναψης του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τάσσεται το 50% των ερωτηθέντων, την ώρα που το 44% απαντά αρνητικά και το 6% δηλώνει «χωρίς γνώμη». Αντίστροφη στάση αποτυπώνεται στην ερώτηση «Είστε υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης της υιοθεσίας παιδιών από ζευγάρια του ίδιου φύλου;», με το 14% μόλις να απαντά θετικά και το 84% αρνητικά. «Χωρίς γνώμη» δηλώνει το 3%.
* Η έρευνα διενεργήθηκε το διάστημα 20 – 26 Ιανουαρίου 2016, σε δείγμα 1.010 ατόμων άνω των 18 ετών. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας και ποσοτική, καθ’ ότι διενεργήθηκε διά τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο.
** «Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια, αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, N. Παρασκευόπουλος.
Πηγή: http://voria.gr/index.php/article/simfono-simviosis-ne-epi-tis-archis-ochi-stin-iiothesia
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια. Αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και η κυβέρνηση δεν θα το περνούσε αορίστως ή κρυμμένο σε μια διάταξη ενός νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υιοθεσία και αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης θα το κάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Επιφυλασσόμαστε να δούμε τις βελτιώσεις στα άρθρα που είναι προβληματικά και σε άλλα που ζητούμε να αποσυρθούν. Το κρισιμότερο για εμάς, που θα επηρεάσει τη θέση μας, αφορά το άρθρο 12. Η διάταξη είναι ατυχώς διατυπωμένη. Πρέπει να τροποποιηθεί και να ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση σκοπεύει στο να τεκνοθετούν τα ομόφυλα ζευγάρια», τόνισε ο Χαράλαμπος Αθανασίου.
«Δεν θεωρούμε ότι ο ομόφυλος σεξουαλικός προσανατολισμός γεννά και δικαιώματα που ανάγονται στην οικογένεια ή στην προστασία των παιδιών. Οποιαδήποτε μορφή συμβίωσης, από μόνη της, δεν δημιουργεί και δικαιώματα. Εσείς μια ιδιωτική υπόθεση την αναγορεύεται σε οικογενειακή. Ανοίγετε τον δρόμο πολιτικά και νομικά για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, δηλώνοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.
«Πρέπει η διάταξη για το Σύμφωνο Συμβίωσης να απαγορεύει ρητά στα ομόφυλα ζευγάρια την υιοθεσία. Επιφυλασσόμαστε. Όχι απλά ανοίγει ο δρόμος, αλλά ευθέως δύναται με τη σύναψη του Συμφώνου να προχωρήσουν παραπάνω από ένας στην υιοθεσία. Η υιοθεσία παρεμβαίνει σε βάρος τρίτου που εν προκειμένω είναι το παιδί. Το να παρεμβαίνουμε σε ένα τέκνο είναι αντισυνταγματικό και κόντρα στην ευρωπαϊκή σύμβαση για την υιοθεσία», ήταν η θέση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Βασίλη Κόκκαλη.
«Θα πρέπει να συμπληρωθούν οι διατάξεις, διότι διά της πλαγίας οδού μπορεί να οδηγεί με έμμεσο τρόπο στην υιοθεσία ομοφυλοφίλων, μεταξύ δύο θηλέων», πρόσθεσε ο Γιώργος Καρράς.
*** Σύμφωνο Συμβίωσης: Πρώτο «ναι» με ρητό «όχι» στην υιοθεσία http://www.tovima.gr/society/article/?aid=761990
Με τη ρητή διαβεβαίωση του υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα προχωρήσει αν χρειαστεί, σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως η απαγόρευση υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια, ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης.
Είχαν προηγηθεί έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμοί τόσο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, όσο και από τους ΑΝΕΛ, που ζήτησαν να ξεκαθαριστεί πλήρως το σχετικό άρθρο, ώστε να μην αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.
«Η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμους τίμια. Αν ήθελε την τεκνοθεσία ή υιοθεσία θα το έκανε ρητά. Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει την κοινωνία και η κυβέρνηση δεν θα το περνούσε αορίστως ή κρυμμένο σε μια διάταξη ενός νομοσχεδίου. Είναι σαφές ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την υιοθεσία και αν νομίζετε ότι υπάρχει ανάγκη διευκρίνισης θα το κάνω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος.
Το Σύμφωνο Συμβίωσης δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν, επί της αρχής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και η Ένωση Κεντρώων.
Θετικοί εμφανίστηκαν, καταρχήν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για τις διατάξεις που αφορούν τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για άλλα άρθρα ζητώντας αλλαγές.
Απαίτησαν να σιωπήσουμε!
Η επιβεβαίωση του μπούλινγκ που ασκήθηκε στους 11 βουλευτές που… τόλμησαν να μεταφέρουν στον πρωθυπουργό την αντίδραση της κοινωνίας ήρθε από έναν από τους υπογράψαντες, τον Μάρκο Μπόλαρη.
Σε δήλωσή του τονίζει:
«Δεν σχολιάζω καθόλου την προσπάθεια με την οποία επιχειρήθηκε να σιωπήσουμε. Προσπάθεια η οποία είχε απολίτικα χαρακτηριστικά, ξένα με την πολιτική που χρειαζόμαστε για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Με δεδομένα αυτά, η διάταξη για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν έχει την έγκρισή μου».
Και επισημαίνει ο κ. Μπόλαρης το αυτονόητο: «Η νομοθέτηση κάθε φορά πρέπει να έχει στόχευση, να ξέρει τι εργαλεία έχει στη διάθεσή του το κράτος ώστε να ξεπερνά τα όρια του επικοινωνιακού, να μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα, να βελτιώνει την προηγούμενη κατάσταση, να έχει θετικό αποτύπωμα. Φοβούμαι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση λείπουν αυτά τα στοιχεία, καθώς λείπουν οι κοινωνικές υπηρεσίες που θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν έστω με ορθό τρόπο τη διαδικασία μιας υιοθεσίας».
Ποιοι λένε «ναι σε όλα…»
Σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ και ΣΙΑ), η εκπρόσωπος της οποίας το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ότι «οποιαδήποτε εξαίρεση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο δεν δικαιολογείται». Μόνο που άλλα λέει η ζωή, κυρία Χριστοφιλοπούλου: Μόνο η γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει.
Υπέρ είναι και το Ποτάμι, ο εκπρόσωπος του οποίου Σπύρος Λυκούδης δήλωσε: «Οι κοινωνίες δεν προχωρούν όταν είναι απολύτως ώριμες, αλλά όταν γίνονται τομές», που καταργούν τα φύλα, θα προσθέταμε…
Αντίθετο είναι το ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπό του Μανώλη Συντυχάκη να δηλώνει: «Η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν θα πρέπει να προβλέπεται γιατί είναι ένα ακόμα βήμα για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν μέσα σε ένα πλαίσιο που είναι διακριτή η σχέση άνδρα – γυναίκας, πατέρα – μητέρας».
Κατά είναι η Χρυσή Αυγή, ενώ το σκέφτεται ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.