Ελληνοτουρκικών συνέχεια…


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα


Πλήρης επιτυχιών η πολιτική της κυβέρ­νησης στα εθνικά θέματα, ειδικά στα ελληνοτουρκικά, δεν μπορούμε να πούμε. Από την «επιτυχία» της επίσκεψης Ερ­ντογάν στην Αθήνα, όπου μας πέταξε στη μούρη τα περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης (1923), κι έπειτα οι επιτυχίες καταγράφονται καθημερινά. Τα Ίμια από γκρίζα (το 1996, με ευθύνη Σημίτη – Πάγκαλου) ανακηρύχθηκαν «τουρκικά», κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, ελληνικά ερημονήσια στη μέση του Αιγαίου αστυ­νομεύονται από τούρκους «κομά­ντο», το πρωθυπου ργικό ελικόπτερο «αναχαιτίζεται» σχεδόν πάνω από τη Ρόδο από τουρκικά μαχητικά που το καλούν «να εγκαταλείψει τον τούρκικο εναέριο χώρο», ελληνικά σκάφη διεμβολίζονται από τούρκικα πολεμικά, δύο έλληνες αξιωματικοί κρατούνται σε φυλακές στην Αδριανούπολη επί δύο μήνες, για ένα -κατά τον κ. πρωθυπουργό- «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» που θα κρατούσε 24 ώρες. Η πτώση του Mirage 2000-5 και ο θάνατος του Γιώργου Μπαλ­ταδώρου είναι επίσης συνέπεια τούτου του ακήρυκτου -«υβριδικού», μέχρι στιγμής- ελληνοτουρκικού πολέμου.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται και πάλι οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου.

Και φτάνει η είδηση-εξαγγελία του Ταγίπ Ερντογάν για διεξαγωγή πρόω­ρων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία για τις 24 Ιουνίου.

Άρχισε η Αθήνα να μετρά ανάποδα τις 66 ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι τις τουρκικές κάλπες; Στην πολιτική 66 ημέρες δεν είναι λίγες («όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος»). Στην κυβέρνηση δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται πως η ένταση στο Αιγαίο θα κλιμακωθεί περαιτέρω, αφού κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου είναι προφανές ότι οι υπερβολές στη γειτονική χώρα θα περισ­σέψουν, ειδικά όταν ακόμη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαρκώς κατηγορεί τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει… «χαρίσει» 18 νησιά του Αιγαίου στην Ελλάδα!

Άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο Ταγίπ Ερ­ντογάν κατεβαίνει στις εκλογές ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας, δηλαδή της συμμαχίας του κόμματός του με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί, κάτι που σημαίνει ότι πέραν των νεοθωμανικών του ονειρώξεων θα πρέπει να καλύπτει και τους ακραίους ψηφοφόρους του συμμαχικού του κόμματος, άρα, ούτε ο ίδιος θα φείδεται προκλητικών αναφορών που θα θέτουν σε συνεχή δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με δεδομένο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποφάσισε ξαφνικά την Τετάρτη τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, το γεγονός ότι το ίδιο πρωί η Τουρκία αναβάθμισε την προκλητικότητά της στο Αιγαίο περι­γράφοντας τα Ίμια, τα ύδατα γύρω απ’ αυτά αλλά και τον εναέριο χώρο τους ως «υπό τουρκική κυριαρχία» δείχνει ότι οι προκλήσεις εκ μέρους της γείτονος θα βρίσκονται στην κα­θημερινή προε­κλογική ατζέντα τόσο του Ταγίπ Ερντογάν όσο και όλων των πολιτικών στην Τουρκία.

Η επιβουλή εναντίον της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της Τουρκίας εντείνεται σε καθημερινή βάση. Ο εξ Ανατολών επικίνδυνος, επε­κτατικός και αναθεωρητικός γείτονας επαναφέρει απροκάλυπτα -είτε μέσω της συζήτησης για την αναθεώρηση της Συν­θήκης της Λωζάννης είτε με την αμφισβήτηση ελληνικού χώρου, όπως πράττει στο Αιγαίο- εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας.

Χρειαζόμαστε αναπροσανατολισμό της εξωτερικής μας πολιτικής, διερεύνηση νέων συμμαχιών.

Χρειαζόμαστε κινήσεις που να ενισχύουν το φρόνημα του λαού μας. Προετοιμασία της παλλαϊκής άμυνας.

Θεωρώ αναγκαία την πραγμάτωση, στη λαϊκή βάση κυρίως, της δημοκρατικής πατριωτικής ενότητας.

Γρηγορείτε!

e-mail: [email protected]


Σχολιάστε εδώ