Εις μνήμην Τάσσου Παπαδόπουλου


Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ


Στις 24 Απριλίου 2004 οι Ελληνοκύπριοι, με συντριπτική πλειοψηφία, απέρριψαν στο δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν, που οδηγούσε την ελληνική Κύπρο στο απόσπασμα. Είχε προηγηθεί όμως, στις 7-4-2004, το διάγγελμα του αειμνήστου Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδόπουλου με την ιστορική φράση: «Παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Την επομένη, 8-4-2004, ως πρόεδρος της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, του απέστειλα την ακόλουθο επιστολή: «Κύριε Πρόεδρε. Χθες το βράδυ ο απανταχού της Γης Ελληνισμός, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, άκουσε τη φωνή του έθνους, τη φωνή του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Χθες το βράδυ σηκώθηκαν όρθιοι από τους τάφους τους οι αγωνιστές του 1821 για να ακούσουν και πάλι τη φωνή του Γέρου του Μωριά προς τον Ιμπραήμ: ‘‘Όχι τα κλάδια να μας κόψης, όχι τα δέντρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα απάνω στην πέτρα να μην μείνει, ημείς δεν προσκυνούμεν. Τι τα δέντρα μας αν μας τα κόψης και την κάψης την γην δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια η γης που τα έθρεψε, αυτή η ίδια γη μένει δική μας και τα ματακάνει. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πώς την γην μας θα την κάμης δική σου, βγάλ’ το από το νου σου’’. Χθες το βράδυ ξύπνησαν από τους τάφους τους οι Μακεδονομάχοι για να ακούσουν το προσκλητήριο του Παύλου Μελά.

Χθες το βράδυ οι επιζώντες και οι νεκροί των βουνών της Πίνδου και της Εθνικής Αντίστασης, της κατοχής του 1940 άκουσαν όλοι μαζί τη φωνή του Ιωάννη Μεταξά: ‘‘ΟΧΙ’’. Χθες το βράδυ ξαναζωντάνεψαν τα φυλακισμένα μνήματα της Λευκωσίας και οι ήρωες της ΕΟΚΑ Καραολής, Δημητρίου, Παλληκαρίδης και όλοι οι άλλοι μαζί με τον Διγενή και την Αυξεντίου, όρθιοι και αυτοί, άκουσαν και πάλι τη φωνή της πατρίδος και μαζί με τον Τάσσο Παπαδόπουλο φώναζαν: ‘‘ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν’’. Χθες το βράδυ όρθιοι ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας άκουσαν και αυτοί τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον είδαν να οδηγεί το έθνος στον δρόμο της ιστορίας του.

Χθες το βράδυ ήταν όλοι παρόντες. Από χθες το βράδυ πανικός κατέλαβε τους κήρυκες του ενδοτισμού και του τρεμαλέου ρεαλισμού. Από χθες το βράδυ όλοι οι ‘‘Νενέκοι’’ κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν την ψυχική αποστράτευση των Ελλήνων. ‘‘Βλάχο θέλει και μπροστάρη το κοπάδι στη βοσκή’’, λέει ο λαός μας και αυτήν την κρίσιμη ώρα γνωρίζει ότι υπάρχει ο ηγέτης που τον οδηγεί και εκφράζει την ψυχή του έθνους: ‘‘ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν’’. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας προστατεύει. Καλή Ανάσταση».

Και η απάντηση, με ημερομηνία 21-4-2004, του αειμνήστου Προέδρου: «Αγαπητέ κύριε Θεοτοκάτο, σας ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια, που με εμψυχώνουν και με ενισχύουν σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τον τόπο και το μέλλον όχι μόνο το δικό μας αλλά και των μελλούμενων γενεών. Από την αγάπη και τη στήριξη του λαού αντλώ δυνάμεις για να αντιστέκομαι σε προτάσεις που προνοούν την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την παραχώρηση όλων όσων απαιτεί η τουρκική πλευρά αμέσως. Σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάν, η δική μας πλευρά αγοράζει την ελπίδα ότι σε περίοδο 3 έως 19 χρόνων θα υλοποιηθούν τα ‘‘θετικά’’ του Σχεδίου για την επιστροφή εδαφών, περιουσίων και δικαιωμάτων εγκατάστασης.

Μαζί με όλους εσάς που υποστηρίζετε αυτήν τη θέση, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη. Σας χαιρετώ και σας εύχομαι κάθε καλό».

Αυτά εις μνήμην του αειμνήστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος, μολονότι συμμετείχε στην κυπριακή αντιπροσωπεία το 1959, αρνήθηκε να υπογράψει τις επαίσχυντες εκείνες Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου. Οι διάδοχοί του, δυστυχώς, αντί να ακολουθήσουν τον δρόμο που εκείνος εχάραξε πορεύονται από υποχώρηση σε υποχώρηση και δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν. Έτσι, έχουμε φθάσει στα σημερινό κατάντημα, να ανέχονται το έγκλημα του εποικισμού και οι Έλληνες της Κύπρου να αποτελούν πλέον μειοψηφία στην ελληνική Κύπρο! Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί ο ηγέτης που θα αποτρέψει την εξαφάνιση του Ελληνισμού και θα αρνηθεί το ετοιμαζόμενο νέο Σχέδιο Ανάν.


Σχολιάστε εδώ