Θ. Φωτίου: Στόχος μας κανένα παιδί σε ίδρυμα, όλα τα παιδιά σε μια αγκαλιά

Θ. Φωτίου: Στόχος μας κανένα παιδί σε ίδρυμα, όλα τα παιδιά σε μια αγκαλιά

Από οκτώ έως δώδεκα μήνες θα διαρκούν οι έλεγχοι για την υιοθεσία παιδιών σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία εμφανώς συγκινημένη μίλησε Στο Κόκκινο στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη για το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, περιγράφοντάς το ως μια ιστορία καρδιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που έχει στόχο κανένα παιδί να μη μένει ούτε μια ώρα σε ίδρυμα.

Η κα Φωτίου εξήρε την ευρύτατη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς την οποία, όπως είπε, δεν θα γινόταν το νομοσχέδιο – τομή για αυτό το κρίσιμο ζήτημα της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Με το νομοσχέδιο ελαχιστοποιείται ο χρόνος αναμονής και το δράμα των υποψήφιων ζευγαριών που περιμένουν έως και έξι χρόνια για να υιοθετήσουν κάποιο παιδί, καθώς πλέον θα απαιτούνται οκτώ με δώδεκα μήνες, όπως διευκρίνισε η κα Φωτίου.
Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ιδιαίτερα τη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που συντάσσουν τις απαραίτητες εκθέσεις καταλληλόλητας για την υιοθεσία μέσω της συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών. Πλέον ο κοινωνικός λειτουργός θα είναι υποχρεωμένος να συντάξει την έκθεση καταλληλόλητας σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε η κα Φωτίου.

Σημείωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο, στόχος του υπουργείου είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου υιοθεσιών και αναδοχής, το οποίο θα διαχειρίζεται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στόχος είναι και η θέσπιση τρίμηνου ελέγχου και παρατήρησης των υποψηφίων γονέων και της σχέσης τους με το παιδί.

Επίσης προανήγγειλε νέο νόμο για τα ιδρύματα που θα έρθει το προσεχές χρονικό διάστημα στον οποίο θα ορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας τους, ενώ προανήγγειλε και την ίδρυση 100 κέντρων στήριξης της οικογένειας ώστε να γνωρίζουν οι νέοι γονείς ότι μπορούν να πάνε εκεί να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.


Σχολιάστε εδώ