Διπλός εκβιασμός για συντάξεις και αφορολόγητο, με όπλο το χρέος

Διπλός εκβιασμός για συντάξεις και αφορολόγητο, με όπλο το χρέος


Ανυποχώρητοι οι «θεσμοί», η κυβέρνηση στο άγνωστο, χωρίς βάρκα…

-SOS από Τσακαλώτο: Εγκλωβισμένος από τα θηρία της Ουάσινγκτον

Μαύρα εξακολουθούν να είναι τα νέα από τις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», που επιμένουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου πρέπει να ισχύσουν με την ανατολή του 2019, παρά τις ικεσίες της κυβέρνησης να πάνε έναν χρόνο πίσω.

Η μόνη υποχώρηση είναι η… συμβουλή: Πάρτε αντίμετρα. Και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, το Μαξίμου προσανατολίζεται στην επιβολή ενός ακόμη φόρου, συγκεκριμένα στην επιβολή φόρου 5% στο πετρέλαιο, ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν να καλύψουν το ποσό που θέλουν οι δανειστές από την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου.

Μάλιστα, οι επικεφαλής στον χώρο του πετρελαίου διαβεβαιώνουν ότι η επιβολή τού εν λόγω φόρου δεν θα προκαλέσει πρόβλημα και αντιδράσεις στην αγορά.

Αλλιώς, κάλπες τον Οκτώβριο
Η άλλη επιλογή που έχει η κυβέρνηση είναι η προσφυγή σε εκλογές τον Οκτώβριο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Και τούτο γιατί η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολογήτου θα προκαλέσουν κοινωνικό σεισμό, δεδομένου ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες.


 Με αντίμετρο την επιβολή φόρου 5% στο πετρέλαιο, προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει τις περικοπές


Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι 18% σε κύριες και επικουρικές και θα αφορούν και συνταξιούχους που παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:

• Συνταξιούχος με 817 ευρώ καθαρά με τις μειώσεις θα παίρνει 715 ευρώ, δηλαδή 102 ευρώ λιγότερα.
• Συνταξιούχος με 1.018 ευρώ καθαρά θα έχει μείωση 143 ευρώ. Ήτοι, θα παίρνει 875 ευρώ. Ενώ συνταξιούχος που παίρνει 1.408 ευρώ καθαρά θα έχει μείωση 238 ευρώ. Δηλαδή, θα βάζει στην τσέπη 1.170 ευρώ.

Ως προς το αφορολόγητο, που σήμερα είναι 8.700 ευρώ για τον άγαμο, με τη μείωσή του οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ θα πληρώνουν φόρο 620 ευρώ, ενώ με τα ισχύοντα σήμερα δεν θα πλήρωναν ούτε ευρώ.

Με το μέτρο αυτό 1.000.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά, καθώς μέχρι τώρα ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν μαζί με την επίπτωση της μείωσης του αφορολογήτου συνυπολογιστεί και η μείωση των συντάξεων. Ενδεικτικά, συνταξιούχος με εισόδημα 1.200 ευρώ θα χάσει συνολικά τρεις συντάξεις.

Οι σκληροί και οι καλοί…
Οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν αλλάξει. Οι πολύ σκληροί απέναντί μας είναι τώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος κινείται στα βήματα του Σόιμπλε, και ο ολλανδός πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ, ενώ ο καλός είναι ο διάδοχος του Ντάισελ­μπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, ο Πορτογάλος Μ. Σεντένο.

Επίσης, το ΔΝΤ δείχνει ανυποχώρητο στις θέσεις του και αναμένεται να δούμε άγρια μάχη με τους Ευρωπαίους στις συζητήσεις που θα γίνουν τον Μάιο στο «Χίλτον».

Κατενάτσιο με τα προαπαιτούμενα
Στο μεταξύ, οι «θεσμοί» τα έχουν… πάρει με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση από τους υπουργούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση και να μπει στο τραπέζι η έξοδος από το Μνημόνιο, με τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα για την επόμενη μέρα, τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ονομάσει «Μνημόνιο Παρακολούθησης»!

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος ανα­γκάσθηκε να στείλει προχθές επιστολή στους υπουργούς που δεν έχουν υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα του τομέα τους, ζητώντας τους να κάνουν άμεσα αυτά που έχουν ζητήσει οι «θεσμοί».

Να σημειώσουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα είναι η έκδοση άδειας για την κατασκευή του καζίνο στο Ελληνικό.

Πάμε για παράταση…
Όλες αυτές οι καθυστερήσεις έδωσαν την… ευκαιρία στα αφεντικά, βλέποντας ότι αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τις 28 Αυγούστου ώστε να κλείσει ο φάκελος του τρίτου Μνημονίου, να προτείνουν να παραταθεί κατά δύο μήνες (ορισμένοι μίλησαν για τέσσερις), ώστε να γίνουν με άνεση χρόνου οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Και αμέσως μετά να αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή, και για τους όρους υπό τους οποίους θα είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει η Ελλάδα.

Και παράλληλα να συζητηθεί ποια θα είναι η ρύθμιση του χρέους που θα μας προσφέρουν – επιβάλουν οι δανειστές και να φανεί πόσο κοντά θα είναι στις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα για καθαρή έξοδο.

Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, όμως, ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε σκέψη για παράταση του Μνημονίου.


 SOS από Τσακαλώτο: Εγκλωβισμένος από τα θηρία της Ουάσινγκτον


Οργή Τσακαλώτου…
Στο μεταξύ, θέμα έβαλε ο υπουργός Οικονομικών για το ότι αυτά τα τρία χρόνια έχει σηκώσει μόνος του όλο το βάρος του τρίτου Μνημονίου, έχοντας απέναντί του όλα τα θηρία της Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα όλο το… ξύλο να πέφτει πάνω του.

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι από δω και πέρα δεν θα υπογράφει μόνο αυτός και δεν θα χρεωθεί την όποια ρύθμιση του χρέους υπάρξει, αφήνοντας αιχμές για την «τριάδα του Μαξίμου» (σύμφωνα με κομματικούς κύκλους, εννοεί τους Τσίπρα, Παππά και Τζανακόπουλο), η οποία είναι στο απυρόβλητο και όλα τα πυρά πέφτουν πάνω του.


Σχολιάστε εδώ