FREMM: Οι φρεγάτες “πολλαπλασιαστής” ισχύος στο Αιγαίο!

FREMM: Οι φρεγάτες “πολλαπλασιαστής” ισχύος στο Αιγαίο!

Τρομάζει… η δυνατότητα που έχουν να φέρει τους πυραύλους Σκαλπ!


Aποφάσισαν να παραχωρήσουν με χρονομίσθωση (leasing) τις δύο φρεγάτες, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντική αποτρεπτική προσθήκη στον ελληνικό στόλο.
H συμφωνία έκλεισε με επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν σε ανώτατο πολιτικό (Αλέξης Τσίπρας και Εμανουέλ Μακρόν) αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Ελλάδα καλείται να λειτουργήσει σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον λόγω της αυξανόμενης τουρκικής απειλής, όπως αυτή έχει εκδηλωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και εξακολουθεί να εντείνεται. Μετά την λήξη της χρονομίσθωσης θα παραλάβει  και το πρώτο πλοίο τύπου Belh@rra, που θα συνιστά, ουσιαστικά, μια μεγάλη κορβέτα με δικτυοκεντρικό σύστημα επικοινωνίας. Παρότι οι συζητήσεις για την αγορά των νέων Belh@rra έχουν ξεκινήσει όπως αποκάλυψε από τον περασμένο Ιανουάριο η «Καθημερινή», πριν από περίπου τέσσερις μήνες, η τελική συμφωνία φαίνεται να είναι αρκετά κοντά. Μάλιστα, το leasing των δύο φρεγατών τύπου FREMM, ουσιαστικά, λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας για τη συμφωνία.

Οι δύο γαλλικές φρεγάτες δημιουργούν μια αντιαεροπορική ομπρέλα στο Αιγαίο λόγο των χαρακτηριστικών που διαθέτουν.

Η FREMM έχει εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ./ώρα), ενώ το πλήρωμα έκαστης θα είναι από 143 άτομα.

Διαθέτει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5 και πυροβόλο Leonardo OTO Melara 76 χιλιοστών, καθώς και πολυβόλα και άλλα φορητά οπλικά συστήματα.

Τέλος, φέρει 8 αντιαεροπορικούς πυραύλους EXOCET, αλλά και τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Παράλληλα φέρουν τους πυραύλους Σκαλπ, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν στόχους στην ξηρά σε απόσταση 550 ν.μ (1.000 χιλιομέτρων). Ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν κατά της Συρίας στην πρόσφατη επίθεση .

Ο Εμανουέλ Μακρόν, από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισε τη στήριξη της Γαλλίας στην πολιτική κοινής άμυνας στην Ευρώπη, γνωστοποιώντας ότι στην τελευταία επικοινωνία του με τον Αλ. Τσίπρα τον διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα σταθεί «δίπλα στην Ελλάδα όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κουβέλης: Δεν θα μπούμε στην κούρσα των εξοπλισμών

Την παραχώρηση από τη Γαλλία δύο φρεγατών τύπου FREMΜ με χρονομίσθωση, είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88, 6 και στους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού πριν λίγες ημέρες. Ο  αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μιλώντας στον ΣΚΑΙ: “Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.


Σχολιάστε εδώ