«Χρειάζεται ισχυρό μάνατζμεντ, αξιοπιστία και συνεχή παρακολούθηση»

«Χρειάζεται ισχυρό μάνατζμεντ, αξιοπιστία και συνεχή παρακολούθηση»

Επιμένουν οι «θεσμοί» για το Κτηματολόγιο

Πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η Παγκόσμια Τράπεζα επισήμανε τις αβεβαιότητες που θα προκύψουν από τον σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2020.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει πως η βάση δεδομένων του Κτηματολογίου δεν είναι αξιόπιστη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το 30% των παλαιών κτηματογραφήσεων χρήζει διορθώσεων, ενώ στις νέες περιορίζεται στο 15%.

Ένα ακόμα θέμα που είχαν προβλέψει οι τεχνοκράτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, και δυστυχώς επιβεβαιώνεται, είναι η απροθυμία των πολιτών να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, με τα ποσοστά αποχής να φτάνουν σε ορισμένες (ιδίως αγροτικές) περιοχές το 90%.

Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη συστηματικής καταγραφής της δημοτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας και τη διαχρονική απροθυμία των δημοσίων φορέων να τη διεκδικήσουν.

Σε σχέση με τα πρόσωπα, επισημαίνονται οι συνεχείς αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και στη διοίκηση του Κτηματολογίου καθώς και οι α­ντιρρήσεις των υποθηκοφυλάκων.

Ως εκ τούτου, προτάθηκε η ανάγκη για ένα υπερκείμενο όργανο (γενικός ή ειδικός γραμματέας) με ευθύνη το Κτηματολόγιο, το οποίο θα συνδέεται με την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο.

Τα παραπάνω είναι μέρος της νέας συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση του έργου, η ολοκλήρωση του οποίου θα παραταθεί κατά δύο έτη.


Σχολιάστε εδώ