Τζανακόπουλος: Η καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι βέβαιη και σταθερή (βίντεο)

Τζανακόπουλος: Η καθαρή έξοδος της χώρας από τα μνημόνια είναι βέβαιη και σταθερή (βίντεο)

Η έξοδος θα είναι καθαρή. Δηλαδή δε θα υπάρξει οποιαδήποτε πιστοληπτική γραμμή -πράγμα το οποίο επιδιώχθηκε από πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Σε επίπεδο Ευρώπης δεν έγινε αυτη η συζήτηση. Καμία σοβαρή πολιτική δύναμη που παίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα δε ζήτησε πιστοληπτική γραμμή.

• Δε θα υπάρξει 4ο πρόγραμμα ή νέες δεσμεύσεις. Αυτό έχει προεξοφληθεί. Η πορεία της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα είναι βέβαιη και σταθερή και θα ολοκληρωθεί στην ώρα της.

• Το ΔΝΤ έχει την τάση διαχρονικά να υποεκτιμά τους αριθμούς. Όποια πρόβλεψη και αν κάνει, έχει χάσει την αξιοπιστία του μετά και τις προβλέψεις που είχε κάνει για το 2015, 2016, 2017 που ήταν υπο-εκτιμημένες αλλά και μετά τις προβλέψεις που είχε κάνει για τα δύο πρώτα προγράμματα τα όποια είχε υπερ-εκτιμήσει. Επομένως το ΔΝΤ δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο να επηρεάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» με τους Δ. Οικονόμου και Μ. Αναστασοπούλου


Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Παράλληλα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχετικά με την Τουρκική προκλητικότητα τόνισε:

• Η Τουρκία μπορεί να απειλεί, να προκαλεί και να παραλογίζεται όσο θέλει. Το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται. Η κυριαρχία τους είναι σαφής και προκύπτει από τις διεθνείς συνθήκες που η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί ότι τις έχει υπογράψει.

• Θα ήταν προτιμότερο για την Τουρκία, για τη σταθερότητα στην περιοχή, για την ασφάλεια όλων, να προχωρήσει σε μια απολιμάκωση. Θα πρέπει να κατανοήσει ότι η στρατηγική της όξυνσης δεν τη βοηθά καθώς χάνει διαρκώς έδαφος στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και βρίσκεται απομονωμένη. Θα πρέπει να μη μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι.

• Η ΕΕ πήρε χθες σαφή θέση για όσα συμβαίνουν σε σχέση με την Τουρκία. Και να σημειώσω ότι η ΕΕ δεν είναι διαιτητής. Τα διμερή μας θέματα είναι και θέματα της ΕΕ. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα της ΕΕ.

• Από τη δική μας πλευρά αλλά και από τα ΜΜΕ και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να θέτουμε τα ζητήματα με μεγαλύτερα ηπιότητα και ψυχραιμία καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να ανεβάζουμε τους τόνους.

8 ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

• Οι διαδικασίες για το θέμα των 8 που ζητούν άσυλο είναι σαφείς και προβλέπονται από τη Σύμβαση της Γενεύης. Αυτό η Τουρκία θα πρέπει να το κατανοήσει καθώς είναι συμβαλλόμενο μέρος τόσο στη Σύμβαση της Γενεύης όσο και στη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

• Όλες οι δικαιοκρατικές εγγυήσεις που προβλέπονται θα τηρηθούν.

2 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

• Από αρμόδια τουρκικά χείλη και συγκεκριμένα από τον κ. Γιλντιρίμ, έχουμε ενημερωθεί ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης.

• Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας πολιτικά και διπλωματικά για να διευθετηθεί το θέμα όσο το δυνατόν συντομότερα.


Σχολιάστε εδώ