N. Kοτζιάς: Σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα με 3 διεθνή κείμενα

H τουρκική προκλητικότητα δεν είναι απλώς διμερές ζήτημα

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ σχετικά με επανάληψη ανυπόστατων ισχυρισμών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, ξεκαθαρίζει για πολλοστή φορά προς την Τουρκία: «H ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα είναι σαφής με 3 διεθνή κείμενα».

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.


 Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.


Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Ενώ σε δεύτερη ανακοίνωσή του αναφορικά με το διευρυνσιακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία.

Χαιρετίζουμε δε, τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης. Παράλληλα, συγκρατούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ρητή αναφορά στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη».

Σκόπια

Όσον αφορά στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων. Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο – και όχι από την Επιτροπή – όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της.

Αλβανία

«Ως προς την Αλβανία, η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Εν το μεταξύ σε συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών στο ρ/φ 24/7 και τους δημ/φους Αγγελική Σπανού και Βασίλη Σκουρή ο Ν. Κοτζιάς επισήμανε:
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι και να εκτιμάμε τα πράγματα με προσοχή γιατί συχνά εξηγώ στους συνομιλητές μου ότι εάν ήμουνα Ερντογάν και έβλεπα πώς αντιδράει η Ελλάδα, σαν συνολική κοινωνία και πολιτική σκηνή στις προκλήσεις της Τουρκίας, θα ήμουνα ευχαριστημένος. Γιατί με κάθε πρόκληση υπάρχει μια αναταραχή πολλαπλάσια της σημασίας αυτής της πρόκλησης. Δεν θέλω να υποτιμώ τις προκλήσεις, αλλά θέλω να πω ότι η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει να το επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία και συμπεριλαμβάνω εδώ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη».

Και συνέχισε: «Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες που υπήρχε συζήτηση γύρω από τη Συρία. Τους τόνισα δυο πράγματα που δεν τα πολύ-υπολογίζουν ορισμένοι από τους εταίρους μας. 


 Η Τουρκία παραβιάζει επίσης τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο και στην περίπτωση της Συριας παραβιάζει είναι η Λωζάνη


Έχουμε από δίπλα και την Τουρκία, την οποία την ξεχάσανε λίγο και τους τη θύμισα εγώ, που παραβιάζει επίσης τους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο και στην περίπτωση αυτή είναι η Λωζάνη. Αυτά που κάνει στο Αφρίν θυμίζει τις προθέσεις που είχε και στην δεκαετία του ’30, όταν κατέλαβε δια ενός ψευδούς δημοψηφίσματος την περιοχή της Αλεξανδρέττας. Και θέλω να σας θυμίσω ότι στην περιοχή της Αλεξανδρέττας οι Τούρκοι ήταν μειοψηφία. Το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, αν θυμάμαι αυτή τη στιγμή καλά 29.500 άνθρωποι ήταν Αρμένιοι και είχαμε και μια ομάδα 11.500 Ελλήνων.

Όταν ξεκίνησε η κρίση στη Συρία κατηγόρησα την Τουρκία ότι πάει να φτιάξει στη Συρία ό,τι και στην Αλεξανδρέττα και θυμάμαι τον Τσαβούσογλου να με παίρνει τηλέφωνο και να μου λέει: «τι είναι αυτά τώρα; Τι συγκρίνεις; Εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις». Και του λέω «Μεβλούτ, θα το δούμε αυτό. Μπροστά είναι ακόμα ο πόλεμος και έτσι που τον κάνετε η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα θελήσετε να καταλάβετε εδάφη κοντά στην Αλεξανδρέττα», το Αφρίν, όπως αποδείχτηκε, της Συρίας. Έχουμε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από όλε στις πλευρές στη Συρία».


 Η Τουρκία έχει κάθε είδους αντιφάσεις όπως εθνικές, θρησκευτικές. Σε αυτές προστέθηκε και μια νευρικότητα της ηγεσίας της


Σε ερώτηση εάν θεωρεί ότι η Τουρκία έχει όντως μια επιδίωξη συνολικότερη στο Αιγαίο ο Ν. Κοτζιάς τόνισε:

«Νομίζω ότι η Τουρκία έχει δυο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι είναι μια πάρα πολύ νευρική δύναμη. Ότι στη νευρικότητά της σε αυτή συντείνουν πάρα πολλές εσωτερικές αντιφάσεις. Έχει αντιφάσεις ανάπτυξης της κοινωνίας. Αλλού έχει φεουδαρχικές δομές, αλλού πιο σύγχρονες καπιταλιστικές. Έχει αντιφάσεις εθνικές. Το κουρδικό πρόβλημα με τα 15, 16 εκατομμύρια Κούρδους. Έχει αντιφάσεις θρησκευτικές, ιδιαίτερα με τους Αλεβίτες Τούρκους και Κούρδους. Έχει κάθε είδους αντιφάσεις. Σε αυτές προστέθηκε και μια νευρικότητα της ηγεσίας της, που είναι μια αντίφαση, όπως την περιγράφω πάντα, ανάμεσα στο φόβο, στην ανησυχία και στην αλαζονεία ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Αυτοί δεν είναι καλοί οδηγοί.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της Τουρκίας, όπως πάντα λέω, είναι ο αναθεωρητισμός. Δηλαδή ότι έχει την αίσθηση ότι έχει αποκτήσει τέτοια ισχύ που της δίνει το δικαίωμα – σε εισαγωγικά – να ζητήσει την αλλαγή των πραγματικοτήτων που προκύπτουν από διεθνείς συμβάσεις, συμφωνίες, συνολικά το διεθνές δίκαιο. Όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Λωζάνη. Η Συνθήκη της Λωζάνης.

Πιστεύω, τρίτον, ότι ορισμένες πτυχές του προβλήματος έχουν αλλάξει, γιατί έχουν βρεθεί ενεργειακοί πόροι στην περιοχή, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία πιέζει με διάφορους τρόπους για να βρει ένα τρόπο να συμμετάσχει στην αξιοποίηση και στη μεταφορά τους.

 

 


Σχολιάστε εδώ