Έναν μήνα χωρίς διοικητή

Έναν μήνα χωρίς διοικητή

Χωρίς διοικητή παραμένει ο ΕΦΚΑ για περισσότερο από έναν μήνα, μετά την αποπομπή του κ. Μπακαλέξη, την ώρα που αντιμετωπίζει σοβαρά «υπαρξιακά» προβλήματα, που ενδεχομένως -λόγω δημιουργίας προεκλογικού κλίματος- να μην επιθυμεί να ακουμπήσει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αυτό, όμως, θα επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας ως προς τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, κάτι που υποτίθεται ότι είχε αντιμετωπιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου και τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα. Γι’ αυτό άλλωστε και προσπάθησε άμεσα ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλος να καθησυχάσει με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο λέγοντας ότι «ο ΕΦΚΑ δεν είναι στον αέρα, είναι ασφαλής και τίποτα δεν με ανησυχεί»!

Μόνο στα χαρτιά λειτουργεί ο ΕΦΚΑ
Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση για όλους τους κοινωνικούς εταίρους (εργαζομένων και εργοδοτών), που έθεταν εξαρχής ως αίτημα τη δημιουργία τριών ταμείων κύριας ασφάλισης (μισθωτών – ελευθέρων επαγγελματιών/αυτοαπασχολούμενων – αγροτών), κάτι που ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος απέρριψε ασυζητητί, προχωρώντας στη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, εκ του αποτελέσματος και των δυσλειτουργιών που έχουν υπάρξει όλο αυτό το διάστημα λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα, που -κατά τους εκπροσώπους των εργαζομένων σ’ αυτόν- λειτουργεί μόνο στα χαρτιά, χωρίς οργανόγραμμα και Ενιαίο Κανονισμό Ασφάλισης και Παροχών, φαίνεται ότι το αίτημα της δημιουργίας των τριών Ταμείων ξαναμπαίνει με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, κατόπιν και της δικαστικής αποφάσεως. Φυσικά, κάτι τέτοιο θα έβαζε ταφόπλακα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Τσίπρα και θα την έφερνε αντιμέτωπη με τους λεγόμενους «θεσμούς».

Συμπερασματικά, οι εξελίξεις γύρω από το ασφαλιστικό ζήτημα της χώρας αναμένονται ιδιαιτέρως κρίσιμες, αφού τα πάντα είναι ρευστά και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.


Σχολιάστε εδώ