ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ στην κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΥΤΙΝ στην κρίση Ελλάδας – Τουρκίας

Με τους… φίλους και συμμάχους μας να κάνουν την πάπια

-Δεν είπε τυχαία ο ρώσος πρέσβης ότι αποκλείει πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών, σε αντίθεση με τον αμερικανό πρέσβη, που όπου βρεθεί μιλάει συνεχώς για «θερμό επεισόδιο»

Η τραγωδία που έπληξε την Πολεμική μας Αεροπορία με την πτώση του Μιράζ και την απώλεια του ηρωικού πιλότου μας, του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι κάποιες… συμπεριφορές του γείτονα που έδειχναν προσπάθεια να μη χρεωθεί «θερμό επεισόδιο» –κάτι που έχει κάνει… κορόνα του ο αμερικανός πρέσβης τους δύο τελευταίους μήνες (άγνωστο για ποιους λόγους)– είναι σημεία που προδίδουν ότι κάτι αλλάζει ή έχει ήδη αλλάξει στη συγκρουσιακή συμπεριφορά του Ερντογάν απέναντι στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που ασφαλώς οφείλεται σε κάποιους λόγους…

• Αμέσως μετά την πτώση του Μιράζ, με νεκρό τον πιλότο του, από το Τουρκικό Επιτελείο Αεροπορίας δινόταν η πληροφορία ότι στην περιοχή που έγινε το συμβάν δεν υπήρχε κανένα τουρκικό αεροσκάφος.

• Στην ίδια γραμμή ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, διαβεβαιώνοντας κατηγορηματικά από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ «ότι ο θάνατος του πιλότου μας Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση», διότι τα δύο ελληνικά Μιράζ «επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δύο τουρκικών αεροσκαφών η οποία δεν έγινε διότι είχαν φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία».


Η αγωνιώδης προσπάθεια της Άγκυρας και της Αθήνας να πείσουν ότι το μοιραίο Μιράζ δεν έπεσε σε αναχαίτιση επιβεβαιώνει την προσέγγιση


• Ένα εικοσιτετράωρο πριν, στον ελεγχόμενο, φιλοκυβερνητικό τουρκικό Τύπο, και συγκεκριμένα στη «Γενί Σαφάκ», αναφερόταν ότι «εμφανίστηκαν σενάρια προβοκάτσιας, που θα οδηγήσει την Τουρκία να χτυπήσει κάποιο ελληνικό σκάφος στο Αιγαίο, ώστε η Άγκυρα να στοχοποιηθεί στη συνέχεια από τους συμμάχους». (Να έχουν σχέση αυτά τα σενάρια με τις… προβλέψεις του αμερικανού πρέσβη;)

• Αμφισβητήθηκε ότι στο νησάκι Ρω πετούσε τουρκικό ελικόπτερο, εναντίον του οποίου έριξε προειδοποιητικές βολές η εκεί ελληνική φρουρά.

• Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του, όπως και του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για τον θάνατο του πιλότου μας. Δεν έμειναν, όμως, στο συμβάν. Συμφώνησαν «να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας κατά την επόμενη περίοδο και να ενισχύσουν τον διάλογο των δύο χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ξεχνώντας ότι μία εβδομάδα πριν το Μαξίμου αποκαλούσε Σουλτάνο τον τούρκο Πρόεδρο, κάτι που επιβεβαιώνει την αλλαγή κλίματος ένθεν και ένθεν…


Οι ξαφνικές αγάπες Τσίπρα – Γιλντιρίμ για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και ενίσχυση του διαλόγου είναι άλλη μια απόδειξη της… εμπλοκής του ρώσου Προέδρου


Ακολούθησε μια διαρροή στην οποία τονιζόταν ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δύο ελλήνων αξιωματικών και ο τούρκος πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας και δεσμεύθηκε να τον κρατά ενήμερο». Πλήρης αλλαγή κλίματος, δηλαδή…

«Διά χειρός» Πούτιν…
Ένας άλλος, αγνώριστος Ερντογάν προβάλλει, εντελώς διαφορετικός από αυτόν που έχουμε γευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Και μάλιστα είχε χειροτερέψει από την επομένη της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, που έγινε με όλες τις τιμές, ενώ πήγε και στη Θράκη με μουσικές και παρελάσεις, αν και δύο ημέρες πριν έρθει είχε ρίξει τροχιοδεικτικές βολές με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όπου ωμά έβαζε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Και μόλις έφυγε ζήσαμε τον εμβολισμό στα Ίμια του σκάφους του Λιμενικού μας, που παραλίγο να βουλιάξει, το… ακούμπισμα μετά δεύτερου πλοίου μας και στη συνέχεια την αρπαγή –«σύλληψη» τη βάφτισαν– των δύο στρατιωτικών μας στα σύνορα στον Έβρο γιατί, λένε, πέρασαν κάποια… εκατοστά σε τουρκικό έδαφος, οι οποίοι 45 μέρες τώρα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, με άγνωστο για πόσο θα παραμείνουν.

Η αλλαγή που επισημαίνουμε στον τίτλο και στον πρόλογο… ακούει στο όνομα «Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας».

Στις 22 Μαρτίου ο Αλ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον ρώσο ηγέτη. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αφού τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, του έθεσε και το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας –όπως αναφέρουν οι πληροφορίες– την παρέμβασή του προκειμένου να αποφυλακιστούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Βλ. Πούτιν υποσχέθηκε να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις προς την πλευρά του Τ. Ερντογάν. Κάτι που, όπως λέγεται, έγινε λίγες ημέρες αργότερα, στο περιθώριο των εργασιών του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας, που συνήλθε στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη. Και, όπως φαίνεται, η παρέμβασή του έπιασε τόπο. Ο τούρκος Πρόεδρος άλλαξε στάση απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα γεγονότα που παραθέτουμε παραπάνω, με κορυφαία τη δήλωση του ρώσου πρέσβη ότι δεν βλέπει «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας».

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τον αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που έχει κάνει μόνιμο σλόγκαν του ότι θα υπάρξει «θερμό επεισόδιο», λες και το εύχεται…

Και όπως όλες οι πληροφορίες δείχνουν, η ρωσική στήριξη θα επεκταθεί και σε επενδύσεις στην Ελλάδα καθώς, όπως είπε ο ρώσος πρέσβης Αντρέι Μάσλοβ, «η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο». Τόνισε, μάλιστα, ότι το καλοκαίρι θα επισκεφθούν την Ελλάδα ένα εκατομμύριο Ρώσοι, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση που γίνεται στη χώρα μας είναι ρωσική και αφορά μονάδα ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην Ελούντα, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ.

Άφαντη η Αμερική…
Απέναντι σε αυτή την προσωπική στήριξη του ρώσου Προέδρου, η Ουάσινγκτον είναι εντελώς εξαφανισμένη, ακολουθώντας τη γνωστή συνταγή του Πόντιου Πιλάτου: «Βρείτε τα μεταξύ σας». Κλείνει τα μάτια στις μέχρι τώρα προκλήσεις της Τουρκίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, ενώ ακόμη και στο Σκοπιανό πιέζει εμάς για υποχωρήσεις. Αλλά και για την αναβάθμιση των
F-16 ζητάει ένα κάρο λεφτά.

Είναι ώρα να καταλάβουν οι Αμερικανοί ότι υπάρχουν κι άλλες αγκαλιές…

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση ας μη μιλήσουμε… Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ περιορίσθηκε σε κάποιες τυπικές δηλώσεις για τους δύο απαχθέντες στρατιωτικούς μας, τις οποίες ο Ερντογάν έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια, ο δε κ. Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση της ΕΕ με τον τούρκο Πρόεδρο στη Βάρνα, δήλωσε ότι πριν από το ελληνικό Πάσχα θα είναι στα σπίτια τους, αλλά ακόμη τους περιμένουν οι γονείς τους… Προφανώς, ξέχασε να πει ποιο Πάσχα…

Αυτοί είναι οι εταίροι μας…


Σχολιάστε εδώ