Κόβει κρίσιμες αρμοδιότητες της Εκκλησίας ο Γαβρόγλου

Κόβει κρίσιμες αρμοδιότητες της Εκκλησίας ο Γαβρόγλου

Ξέσπασε νέα διαμάχη

-Προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Αρχιεπίσκοπος

Σύννεφα εκ νέου στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας, αυτήν τη φορά με… ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Πιο συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Εκκλησία της Ελλάδος και ζητά να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικά τμήματα του προεδρικού διατάγματος που αφορούν τον οργανισμό του υπουργείου Παιδείας. Σημείο τριβής, το άρθρο που αφαιρεί από την αποστολή του υπουργείου την «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης», ενώ –σύμφωνα με την Εκκλησία– άλλο άρθρο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό το αυτοδιοίκητό της.

Όπως τονίζει η Εκκλησία, το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή από την αποστολή του υπουργείου, ενώ σύμφωνα με το Σύνταγμα «η κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος». Υπογραμμίζει επίσης ότι παραβιάζουν τόσο το Σύνταγμα όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι διατάξεις εκείνες του νέου οργανισμού που περιορίζουν το δικαίωμα αυτοδιοίκησης επί των εσωτερικών ζητημάτων της Εκκλησίας και των νομικών προσώπων που αυτή εποπτεύει.

Στο αίτημα που υπέβαλε προς το ΣτΕ επισημαίνει ότι οι νέες ρυθμίσεις θεσπίζουν κρατική εποπτεία και αποδίδουν αρμοδιότητες στην υπό σύσταση Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για την άσκηση εποπτείας και συνδιοίκησης στην Εκκλησία της Ελλάδος επί θρησκευτικών και εκκλησιαστικών ζητημάτων.


Σχολιάστε εδώ