Μπλόκο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ των Σκοπίων αν δεν λυθεί το όνομα
Δεν φάνηκε φως στη συνάντηση της Οχρίδας
Η απροθυμία της σκοπιανής πλευράς να αποδεχθεί την erga omnes χρήση της ονομασίας και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται οδηγεί (στην καλύτερη των περιπτώσεων) σε στασιμότητα τις συνομιλίες για το Σκοπιανό.
Στην Οχρίδα, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ν. Δημητρόφ δεν κατόρθωσαν να κάνουν το μεγάλο βήμα ώστε να μπει η διαδικασία στην τελική φάση της, αν και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη, συζητώντας οι ίδιοι και οι ομάδες εργασίας θέματα που περιλαμβάνονται στο γενικό πακέτο συμφωνίας, αλλά ανήκουν στα λιγότερα ευαίσθητα και λιγότερο δύσκολα θέματα.
Όμως και στην Οχρίδα δεν υπήρξε πρόοδος στον πυρήνα της διαφοράς, ήτοι στο όνομα, στο εύρος χρήσης, στην εγγύηση εφαρμογής της νέας ονομασίας, στο Σύνταγμα.
Οι συνομιλίες συνέβαλαν, και το δήλωσαν αυτό οι κ. Κοτζιάς και Δημητρόφ, στην αλληλοκατανόηση και στην αναγνώριση των ευαισθησιών κάθε πλευράς. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να οδηγήσει σε λύση.
Τα Σκόπια περιμένουν, αυτήν την εβδομάδα, τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης Προόδου της Κομισιόν και εφόσον, όπως αναμένεται, προτείνεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε θα ξεκινήσει καμπάνια αναζήτησης υποστήριξης από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία των συνομιλιών για το όνομα.
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει ούτε στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ούτε στην πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν έχει προηγηθεί η επίλυση του θέματος της ονομασίας, πιθανόν τα Σκόπια να ελπίζουν ότι θα ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα έστω για μια ενδιάμεση φόρμουλα, που θα επιτρέψει στον κ. Ζάεφ να παρουσιάσει συγκεκριμένα κέρδη, προκειμένου να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του για κάποιου είδους συμβιβασμό, πιθανόν και αλλαγή Συντάγματος.
Όμως, με δεδομένη την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και με μια κοινή γνώμη που αντιμετωπίζει με τρόπο απόλυτο και εχθρικό το θέμα της σύνθετης ονομασίας, μια ακόμη έκπτωση αυτού του είδους, με χρονική μετάθεση της εκπλήρωσης ορισμένων σημαντικών υποχρεώσεων της σκοπιανής πλευράς, δεν μπορεί καν να μπει στο τραπέζι.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου η Αθήνα θα περιμένει τις απαντήσεις της άλλης πλευράς και συγχρόνως θα ενημερώνει συμμάχους και εταίρους για την πορεία των συνομιλιών και την ανάγκη να στραφούν προς την κυβέρνηση Ζάεφ για να υπάρξει λύση.
Βέβαια, παρά το γεγονός ότι οι σύμμαχοι επιμένουν στην απόφαση του Βουκουρεστίου, δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα θα ζητά στήριξη από τους εταίρους για την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.