Το τελεσίγραφο των δανειστών

Το τελεσίγραφο των δανειστών

Δεν κάνουν πίσω σε τίποτα – Έχουν σκληρύνει οι Γερμανοί

-Όχι στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων – Ζητούν σωρεία ιδιωτικοποιήσεων

«Ή ταν ή επί τας»…

Σε αυτήν τη σπαρτιάτικη εντολή –σε μια ακραία παράφραση– προσομοιάζει η σκληρή στάση των αφεντικών – αδίστακτων δανειστών προς την κυβέρνηση, στις συζητήσεις που γίνονται για την επόμενη μέρα, μετά τη λήξη του Μνημονίου τον Αύγουστο.

Όχι μόνο δεν κάνουν πίσω σε τίποτα, αλλά απαιτούν και τη μέχρι κεραίας εφαρμογή όλων των μέτρων για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, προσθέτοντας κι άλλα, βαρύτερα για τον λαό, μέτρα.

 

 

Από τους Ευρωπαίους οι πιο σκληροί και αμετακίνητοι είναι οι Γερμανοί, από τη στιγμή που σχηματίσθηκε κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Τα δε χαμόγελα και τα καλά λόγια του Μοσκοβισί είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί δεν τον υπολογίζει κανείς.

Σύμφωνα με καλές πηγές, οι έξω δεν δίνουν καμία ανάσα (ελαφρύνσεις κ.λπ.) στην κυβέρνηση. Έχουν απορρίψει κατηγορηματικά το αίτημα να μην ισχύσουν από το 2019, αλλά από το 2020 και μετά, η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές στις συντάξεις, διαμηνύοντας στο Μαξίμου πως ό,τι έχει ψηφίσει θα εφαρμοσθεί μέχρι τελευταίας γραμμής.

Παράλληλα, οι «θεσμοί» κατέστησαν σαφές ότι δεν συναινούν:
• στην αύξηση του κατώτατου μισθού και
• στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, όπως και στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αντίθετα, τα έχουν με την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε στις ιδιωτικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, ενώ από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί μόνο 12 περίπου. Και όλα αυτά έχουν βαρύνει το κλίμα στις επαφές με τα… αφεντικά.

Τσακαλώτος: Δεν μπορώ να σηκώνω εγώ όλο το βάρος
Από την άλλη, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι οι «θεσμοί» με το 75 σελίδων «ολιστικό» Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελλάδας – «Growth Strategy for the Future of Greece» (όπως το ονόμασε η κυβέρνηση), το οποίο τους στάλθηκε το Μεγάλο Σάββατο και το χαρακτήρισαν «γενικόλογο» και «λιγότερο φιλόδοξο απ’ όσο χρειάζεται». Η δυσφορία τους ήταν φανερή, γιατί άλλο περίμεναν.


Γκρίνια σε κυβέρνηση και κόμμα για το αναπτυξιακό σχέδιο του Τσακαλώτου


Και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, κάθε άλλο παρά ικανοποίηση προκάλεσε. Αντίθετα, υπήρξε γκρίνια και ειπώθηκε ότι δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να δοθούν λύσεις στα καυτά προβλήματα του λαού και της χώρας.

Γκρίνια που στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών και συντάκτη του σχεδίου. Και όλα αυτά έχουν αρχίσει να ανησυχούν τον Τσακαλώτο, ο οποίος ζήτησε στήριξη από τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σηκώνει αυτός όλο το βάρος.

Τσιμεντάρουν όλες τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο «made in Greece»
Στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, που θα είναι στην ουσία το Μνημόνιο «made in Greece» –όπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο φύλλο–, θα μπουν τα τρία προηγούμενα Μνημόνια αλλά και οι από δω και πέρα υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές, ώστε η κυβέρνηση να είναι αναγκασμένη να υλοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει.
Πολλά, πάντως, θα κριθούν στο Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.

Οι 5 πυλώνες της Ανάπτυξης
Το 75σέλιδο Σχέδιο για την Ανάπτυξη της χώρας έχει πέντε βασικούς πυλώνες:

Πρώτος: Δημοσιονομική βιωσιμότητα. Καλύπτει μόλις πέντε σελίδες και περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, χωρίς καμία αναφορά σε αυτές που θα γίνουν. Άρα δεν έχει συγκεκριμένη πρόταση η κυβέρνηση.

Δεύτερος: Βιώσιμη ανάπτυξη, με υποκατηγορίες για τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τρίτος: Δομικοί όροι και προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, χωρίς όμως κάτι το συ­γκεκριμένο.

Τέταρτος: Δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξη. Επικεντρώνεται σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.

Πέμπτος: Χρηματοδότηση της ανάπτυξης, με αναφορά στη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας.


Σχολιάστε εδώ