Το Ασφαλιστικό μάς οδήγησε στη χρεοκοπία

Το Ασφαλιστικό μάς οδήγησε στη χρεοκοπία

Αυτός ήταν ο κύριος λόγος, υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος

-Το 2060 το αφανές χρέος του συνταξιοδοτικού θα είναι 730 δισ. ευρώ
-Μπορούν να μειωθούν οι εισφορές κατά 30%

Το Ασφαλιστικό ήταν η αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας, που άνοιξε την πόρτα στη χρεοκοπία, και συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα. Κι αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, το 2060 μας περιμένει άλλη μια βόμβα.

Τις θέσεις αυτές υποστήριξε με ιδιαίτερη έμφαση, παραθέτοντας στοιχεία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μιλτιάδης Νεκτάριος στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το ελληνικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις του Ασφαλιστικού, ο κ. Νεκτάριος επισήμανε τα παρακάτω:

• Δίνονται κάθε χρόνο γύρω στα 30 δισ. ευρώ από τους εργαζομένους σε 2.700.000 συνταξιούχους, από τους οποίους οι 700.000 είναι κάτω των 65 ετών.

• Η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες εργοδοτικές εισφορές στην Ευρώπη, χωρίς καμία εγγύηση για αξιοπρεπή σύνταξη.

• Το αφανές χρέος του συνταξιοδοτικού έως το 2060 υπολογίζεται σε τρέχουσες τιμές στα 730 δισ. ευρώ.

• Ακόμη, ο κ. Μ. Νεκτάριος προτείνει ένα σύστημα μείωσης των εισφορών κατά 30%, με παράλληλη συμπλήρωση του διανεμητικού με πλήρως ανταποδοτικό σύστημα.

Έχουμε το πιο αποτυχημένο σύστημα, με θύματα τους συνταξιούχους!
Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση, αφού δεν υπάρχει Έλληνας που να μην τον αφορά η ασφάλιση, κατέθεσε τις απόψεις του και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος, ο οποίος επισήμανε ότι «έχουμε το πιο αποτυχημένο ασφαλιστικό σύστημα στον κόσμο, που δεν προφυλάσσει, δεν διαβεβαιώνει και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προγραμματίσει τη ζωή του». Και πρόσθεσε: «Όταν κατέρρευσε το 2010, το υψηλότερο τίμημα το πλήρωσαν οι συνταξιούχοι, με μειώσεις έως 70%»!

Και ο κ. Τήνιος κατέληξε τονίζοντας ότι «αντί να κοιτάμε πώς η γιαγιά θα δώσει χαρτζιλίκι στον άνεργο εγγονό της, θα πρέπει να μας απασχολεί πώς ο εγγονός θα βρει δουλειά προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη σύνταξη της γιαγιάς του».

Μείωση εισφορών κατά 30%
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του Ασφαλιστικού που προτείνουν οι κ. Νεκτάριος και Τήνιος προβλέπει μείωση των εισφορών κατά 30% για τους μετά το 1992 εργαζομένους, με βάση:

• Ένα υποχρεωτικό διανεμητικό σύστημα με βάση ατομικούς λογαριασμούς νοητής κεφαλαιοποίησης, με εισφορά 12% που θα καταβάλλεται από εργοδότες και αυτοαπασχολούμενους.

• Υποχρεωτική συμπληρωματική ασφάλιση πλήρους κεφαλαιοποίησης με συντελεστή 7%.

• Προαιρετική ασφάλιση σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.


Σχολιάστε εδώ