Διαγκωνισμοί για τις καρέκλες στο Κίνημα Αλλαγής

Ο καθένας θέλει να κρατήσει το παραμάγαζό του

-Όθωνας ή Ρέππας για Γραμματέας – Και Π. Χρηστίδης για εκπρόσωπος Τύπου
-Μερίδιο ζητάει ο Θεοδωράκης

Οι διαγκωνισμοί και οι εσωτερικές τριβές για θέσεις-κλειδιά στο Κίνημα Αλλαγής εντείνονται, λίγες μόνο εβδομάδες μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο, ενώ καθημερινά πληθαίνουν τα ερωτήματα για το αν τελικά θα μπορέσει να ενοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί πολιτικά και οργανωτικά ο χώρος ή θα έχει την κατάληξη της μεταπολιτευτικής Ένωσης Κέντρου.

Πολλά στελέχη επανέρχονται στον προβληματισμό αν έπρεπε να γίνει η ενοποίηση του χώρου με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ή θα έπρεπε να ενδυναμωθεί πρώτα κοινωνικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΣΥ και μετά να καλέσουν όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε ένα νέο προοδευτικό Κίνημα και όχι να γίνει μια συνάθροιση επώνυμων και προβεβλημένων πολιτικών παραγόντων, ο καθένας από τους οποίους θέλει να είναι «αφε­ντικό» και να στήσει «παραμάγαζο». Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα, λένε κορυφαία στελέχη, ενότητα και σύμπνοια του ΠΑΣΟΚικού χώρου και συνεχής διάλογος της ηγεσίας με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚικού χώρου που έχουν μια βαρύτητα στην κοινή γνώμη και κατόπιν οι συνεννοήσεις με άλλους παράγοντες.

Για την ώρα, πάντως, παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες στο Κίνημα, όπως τα ανοιχτά οργανωτικά ζητήματα, όπως και η συγκεκριμενοποίηση ενός πολιτικού πλαισίου εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι. Είναι ο μοναδικός δρόμος για να αναδειχθεί σε αυτόνομο πόλο εξουσίας το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημειώνουν έμπειρα στελέχη, να ξεφύγει από τον παραγοντισμό και τις προσωπικές στρατηγικές και να πορευτούν όλοι κάτω από ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο και μια συγκροτημένη οργανωτική δομή.

Οι ισορροπίες στον νέο φορέα είναι εξαιρετικά λεπτές και ιδιαίτερα οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, πρωτίστως σε ό,τι αφορά την κατανομή κρίσιμων θέσεων, όπως του γραμματέα (συντονιστή) της διορισμένης πολυπληθούς (351 άτομα) Κεντρικής Επιτροπής, του εκπροσώπου Τύπου του νέου φορέα κ.ά.

Ήδη, οι πρώτοι προβληματισμοί για την Κεντρική Επιτροπή εκδηλώθηκαν από πολλά στελέχη που τη χαρακτηρίζουν μη λειτουργική και δυσκίνητη, ενώ μέχρι τη συνεδρίασή της, την πρώτη μετά τον διορισμό της, και το Συνέδριο που προγραμματίζεται για την Κυριακή του Θωμά, υπάρχουν έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές κινήσεις γύρω από τα πρόσωπα και τους ρόλους τους.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης), με σκοπό την προετοιμασία της 1ης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, την ιεράρχηση των πολιτικών προτεραιοτήτων, καθώς και τον καθορισμό της θέσης του Κινήματος Αλλαγής σε μια σειρά από κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας (συνταγματική αναθεώρηση, Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, σκάνδαλο Novartis κ.λπ.), για τα οποία ακούγονται πολλές διαφορετικές φωνές, προκαλώντας σύγχυση στη βάση.

Την ίδια ώρα, κορυφώνονται και οι διεργασίες, καθώς αναμένονται ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες για τα πρόσωπα που θα καταλάβουν κρίσιμα και κομβικά πόστα, όπως του γραμματέα (ή συντονιστή), του εκπροσώπου Τύπου και του αναπληρωτή του.

Με βάση πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η ηγεσία του Κινήματος προσανατολίζεται να προτείνει για τη θέση του γραμματέα τον Μανώλη Όθωνα, πρώην βουλευτή Ρεθύμνου, πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και νυν διευθυντή του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά. Αν και ο κ. Όθωνας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τα άλλα κόμματα και φορείς που έχουν συμπράξει στο Κίνημα Αλλαγής, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν όλοι οι «εταίροι» θα τον αποδεχθούν και πρωτίστως αν θα τον αποδεχθεί το Ποτάμι, που δεν επιθυμεί να βγαίνουν στην πρώτη γραμμή πρόσωπα που συμβολίζουν το ΠΑΣΟΚ. Στις σκέψεις της κ. Γεννηματά υπάρχει και ένα εναλλακτικό σενάριο, να προτείνει στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που να ανήκει όμως ηλικιακά στη γενιά των σαραντάρηδων.

Παίζει ο Ρέππας
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΚΙΔΗΣΟ προτείνουν τον Δημήτρη Ρέππα, που λόγω του προφίλ του και της πολιτικής του διαδρομής μπορεί να συγκεντρώσει τη συναίνεση όλων.

Η μάχη για τον εκπρόσωπο
Έντονες, όμως, είναι οι διεργασίες και οι ζυμώσεις και για τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, όπου επικρατέστερος είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Η Χαριλάου Τρικούπη έχει προτείνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου να προέρχεται από το Ποτάμι. Ωστόσο, από την πλευρά του Στ. Θεοδωράκη υπάρχει μια άλλη προσέγγιση. Έχει την άποψη ότι από τη στιγμή που ο γραμματέας θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου (και όχι ο αναπληρωτής) θα πρέπει να προέρχεται από το Ποτάμι και ήδη ακούγονται τα ονόματα της Λίνας Παπαδάκη, που είναι διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού και του Δημήτρη Τσιόδρα, εκπροσώπου του Ποταμιού.

Τα πρόσωπα-κλειδιά της διορισμένης ΚΕ
Ενδιαφέρον έχει η σύνθεση της (διορισμένης) Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής. Στα πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι οι: Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Πανταζής, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Θάνος Μωραΐτης, Μανώλης Όθωνας, Γιώργος Κουτρουμάνης, Κατερίνα Μπατζελή, Παντελής Καμάς, Παύλος Χρηστίδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Άγγελος Τόλκας κ.ά.

Από την τάση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχουν τα στελέχη: Δημήτρης Καρύδης, Νανά Βρυώνη, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Γρηγόρης Φελώνης, Αντώνης Σαουλίδης κ.ά. Στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα οι: Κώστας Ζώρας και Μιχάλης Κατρίνης.

Από το Ποτάμι στην ΚΕ μετέχουν οι: Δημήτρης Τσιόδρας, Αθηνά Δρέττα, Ολυμπία Αναστασοπούλου, Παναγιώτης Βλάχος, Λίνα Παπαδάκη, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Οντίν Λιναρδάτου, Παναγιώτης Μπιτσαξής κ.ά.

Από το ΚΙΔΗΣΟ οι: Μιχάλης Καρχιμάκης, Χάρης Καστανίδης, Ροδούλα Ζήση, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Πεταλωτής, Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γρηγόρης Νιώτης, Σωκράτης Ξυνίδης και Γιώργος Ελενόπουλος.

Μετά από εσωτερικές εκλογές, από πλευράς ΔΗΜΑΡ μετέχουν οι: Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Γιάννης Αργυρός, Γιώργος Σιακαντάρης, Έφη Παγκάλου κ.ά.

Από την πλευρά του Γ. Καμίνη μετέχουν οι: Πασχάλης Αγανίδης, Οδυσσέας Κορακίδης, Βασίλης Κίτσιος, Στέφανος Παραστατίδης, Φραγκίσκος Παρασύρης και οι αυτοδιοικητικοί Απόστολος Κοιμήσης, Νέλλη Παπαχελά και Μαρία Στρατηγάκη. Κάποια από τα μέλη της πολιτικής κίνηση «Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς» που θα λάβουν μέρος είναι οι: Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Καπετανγιάννης, Ηλίας Ζαράνης, Γωγώ Κανελλοπούλου και Δημήτρης Βαρελάς.

Συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), προσωπικότητες από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.


Σχολιάστε εδώ