Ως ρεζέρβα θέλουν το Κίνημα Αλλαγής οι ΣΥΡΙΖΑίοι

Ως ρεζέρβα θέλουν το Κίνημα Αλλαγής οι ΣΥΡΙΖΑίοι

Βήμα βήμα και μετ’ εμποδίων εξελίσσεται το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης με το Κίνημα Αλλαγής και κυρίως με τη Φώφη Γεννηματά,
αλλά και ένα τμήμα του Κινήματος που, ως φαίνεται, δεν επιθυμεί την επανάληψη μιας συγκυβέρνησης με τη συντηρητική παράταξη.

Πέρα από τις κατά καιρούς δηλώσεις πρωτοκλασάτων και επώνυμων στελεχών περί προσέγγισης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπήκε με διακριτικό τρόπο στο παιχνίδι με την ευκαιρία της πρότασης της κ. Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία απάντησε με επιστολή του, ενώ επανήλθε για δεύτερη φορά από το βήμα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου στο Λαύριο.

Ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να αποτρέψει αρχικά μια νέα προσέγγιση ή και συνεργασία της Κεντροαριστεράς με τη ΝΔ, ώστε να έχει ο ίδιος έναν πιθανό εταίρο, ενώ ταυτόχρονα πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διεμβολίσουν την Κεντροαριστερά και να την περιθωριοποιήσουν.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι σε πρώτη φάση χτυπούν τους Βενιζέλο και Λοβέρδο, χαρακτηρίζοντάς τους βαρίδια, επιχειρώντας να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν ένα χάσμα εντός του Κινήματος Αλλαγής.


 Ωστόσο, παρά το «φλερτ», ο πρωθυπουργός δεν θέλει να ρισκάρει την κυβερνητική συνοχή και να τη θέσει σε δοκιμασία μέχρι τον Αύγουστο, όπου -τυπικά τουλάχιστον- κλείνει ο κύκλος των Μνημονίων.


Άλλωστε φάνηκε και από την τελευταία συνάντηση Τσίπρα – Καμένου, οι δύο εταίροι θα πάνε μαζί τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, με κεντρικές επιλογές την έξοδο από τα Μνημόνια και την αντιμετώπιση της διαπλοκής.

Πρακτικά, το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται να αποτελεί ένα είδος ρεζέρβας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, πρωτίστως μετά τις εκλογές, καθώς ακόμα και αν υπάρξει πρόβλημα με τους ΑΝΕΛ, θεωρείται απίθανο συμπράξει η Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν προηγηθεί εκλογές, προκειμένου να μετρηθούν δυνάμεις και συσχετισμοί.

Ο ρόλος της Κεντροαριστεράς ως μετεκλογικής ρεζέρβας του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει συνεχώς έδαφος μέσα στο κυβερνών κόμμα, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη τοποθέτησε τον χρόνο των εκλογών στο φθινόπωρο του 2019 (πλην ατυχήματος).

Πάνω απ’ όλα όμως έδειξε να δίνει προτεραιότητα στην κυβερνητική συνοχή όσον αφορά την έξοδο από τα Μνημόνια και τη διαχείριση των δύσκολων εθνικών θεμάτων.

Στην ίδια λογική φαίνεται να κινούνται σημαίνοντα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, αφού με δημόσιες παρεμβάσεις τους έδειξαν ότι οι γέφυρες συνεργασίας με την Κεντροαριστερά θα υπάρξουν από το βράδυ των εκλογών, όπου είναι πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει νέα συμμαχία προκειμένου να αυτονομηθεί από τους ΑΝΕΛ. Σε αυτήν τη λογική κινήθηκαν τις τελευταίες μέρες οι δημόσιες παρεμβάσεις τόσο του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη όσο και του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη. Διαφοροποίηση υπήρξε από τον έτερο ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το τέλος της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ μπορεί να γίνει τον Αύγουστο του 2018, οπότε κλείνει τυπικά ο κύκλος των Μνημονίων.


Σχολιάστε εδώ