Αλλάζει θέσεις σαν πουκάμισα η ΝΔ για το Σκοπιανό!

Αλλάζει θέσεις σαν πουκάμισα η ΝΔ για το Σκοπιανό!

Και την αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε διαρκή περιδίνηση έχει περιέλθει η Νέα Δημοκρατία συνεπεία της έλλειψης σαφών και αποσαφηνισμένων θέσεων που διακρίνει τη στρατηγική της σε μείζονος σημασίας και εθνικού συμφέροντος ζητήματα. Οι κυβιστήσεις και οι ανακολουθίες «προκύπτουν» όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα, οι γκρίνιες και η σύγχυση τείνουν να γίνουν μόνιμη κατάσταση στο εσωτερικό της παράταξης.

Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μία ακόμη (την τρίτη κατά σειρά) εκδοχή ως προς την στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των Σκοπίων. Κι αυτή η τρίτη εκδοχή είναι ότι… δεν ξέρει ακόμη ποια στάση θα τηρήσει. «Δεν έχω προεξοφλήσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης , απαντώντας στην ερώτηση αν θα συναινέσει σε λύση για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». «Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η θέση της παράταξης, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει, ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας υπό την προϋπόθεση της αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων με άρση κάθε είδους αλυτρωτισμού έναντι της Ελλάδας. Στη συνέχεια, και αφού μεσολάβησαν τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), η γραμμή άλλαξε άρδην. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε ονομασία για τα Σκόπια που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία», τόνισε ο επικοινωνιολόγος και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, Τ. Θεοδωρικάκος, έσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι αυτή είναι (πλέον) η επίσημη θέση της παράταξης. Αυτό ίσχυε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, οπότε είχαμε την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη που άλλαξε τα… δεδομένα. Τι μεσολάβησε; Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, όπως π.χ. της Ντ. Μπακογιάννη, που ζήτησαν η παράταξη να κινηθεί σε πιο ρεαλιστική βάση και να συμφωνήσει στη λύση της σύνθετης ονομασίας. Α, ναι, και οι συναντήσεις με τον αμερικανό πρέσβη, λένε οι κακές γλώσσες.

«Τούμπα» και για το Σύνταγμα
Όταν ο Αλ. Τσίπρας ανταποκρινόμενος σε πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά τής απηύθυνε πρόσκληση να ξεκινήσουν διάλογο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν έντονη και άμεση. Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες, δεν είναι κατάλληλος και ο χρόνος, ήταν το περίγραμμα της θέσης της. Στη βάση ότι για να προχωρήσει η διαδικασία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ και ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μπει σε διάλογο με την ηγεσία. Κι αυτό λόγω της στάσης που τήρησε ως κυβέρνηση έναντι της αντιπολίτευσης, αλλά και απέναντι στους θεσμούς της χώρας. Η αρνητική απάντηση «πυροδότησε» τις γκρίνιες αρκετών γαλάζιων στελεχών που έλεγαν ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να απορρίπτει τον διάλογο ακόμη και υπό τις παρούσες συνθήκες. «Πριν αλέκτορα φωνήσαι» και υπό το βάρος, προφανώς, των εσωτερικών αντιδράσεων, ο κ. Μητσοτάκης «αναθεώρησε» τη στάση του. Ανέφερε ότι είναι ανοιχτός και σύμφωνος για έναν ευρύ διάλογο ούτως ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική. Υπό τον όρο η Νέα Δημοκρατία να συμφωνήσει στην αναθεώρηση των άρθρων που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν σε αυτά που θα προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη προεξοφλούν το… ναυάγιο, καθώς ένα από τα άρθρα που θα ζητήσει να αναθεωρηθούν είναι αυτό για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, και «αυτό ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται ποτέ να το δεχθεί», σημειώνουν.


Σχολιάστε εδώ