Σωσίβιο του Καμμένου τα εθνικά θέματα

Σωσίβιο του Καμμένου τα εθνικά θέματα

-Βάλ’ του φρένο, ζητούν από τον πρωθυπουργό βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές κινείται πλέον ο Π. Καμμένος. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο χρόνος της συγκυβέρνησης μετράει ήδη αντίστροφα, με αιχμή τα εθνικά θέματα, «ανεβάζει στροφές» σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική του βάση. Προσπάθεια που, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, και δύσκολη θα είναι και αγωνιώδης. Επί της ουσίας, τους επόμενους μήνες θα δώσει μάχη για την πολιτική του επιβίωση, την πιο σκληρή από την ημέρα ίδρυσης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Έχοντας υπαναχωρήσει από όλες τις αρχικές του θέσεις και αθετήσει τις περισσότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του (Mνημόνια, αυξήσεις ΦΠΑ, μειώσεις μισθών-συντάξεων κ.ά.), τα εθνικά θέματα αποτελούν για τον κ. Καμμένο την ύστατη «γραμμή άμυνας», αν θέλει να παραμείνει ενεργός στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ότι θα είναι αυτά που θα του δώσουν την αναγκαία ώθηση προκειμένου να υπερβεί το 3% και να είναι «παρών» και στην επόμενη Βουλή.

Στο ζήτημα των Σκοπίων έχει τοποθετηθεί ευθέως και με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει και πολύ περισσότερο να υπερψηφίσει μια συμφωνία με ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Κι ότι η θέση του αυτή δεν θα μεταβληθεί, ακόμη κι αν έχει ως συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης. Με το ίδιο (εκλογικό) σκεπτικό κινείται ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών. Οι προκλητικές δηλώσεις του, οι προειδοποιήσεις και οι «απειλές» με αποδέκτη την Τουρκία διαδέχονται η μία την άλλη. Οι παραλληλισμοί με τα γεγονότα του 1821, αλλά κυρίως οι «επιθέσεις» του προσωπικά κατά του Τ. Ερντογάν προκαλούν «σάλο» στην Τουρκία και… εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στην κυβέρνηση!

Οι σχέσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά είναι κακές, με τον υφιστάμενό του, αναπληρωτή υπουργό Φ. Κουβέλη, ανύπαρκτες. «Να του βάλει φρένο» ζητούν από τον πρωθυπουργό βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτηρίζουν «αψυχολόγητη» και «ψυχροπολεμική» την τακτική του υπουργού Άμυνας. Στους Ανεξάρτητους Έλληνες… σφυρίζουν αδιάφορα. «Καλά θα κάνουν να σιωπούν. Αν δεν ήμασταν εμείς, δεν θα έβλεπαν εξουσία», τονίζουν. Ή, το ακόμη πιο προχωρημένο, «αν δεν ήμασταν εμείς, δεν θα τους ήξερε ούτε η μάνα τους», που είπε ο βουλευτής Δ. Καμμένος.

«Βελούδινο διαζύγιο»
Ο προσεχής Αύγουστος είναι μήνας ορόσημο για τον Π. Καμμένο. Το πρόγραμμα που συνυπέγραψε η σημερινή κυβέρνηση με τους πιστωτές ολοκληρώνεται, η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια. Από την άλλη, το κεφάλαιο «κάθαρση», με την «παραπομπή» του σκανδάλου της Novartis στη Δικαιοσύνη, κλείνει. Εκπληρώνονται έτσι οι δυο βασικοί στόχοι για τους οποίους -υποτίθεται- συγκροτήθηκε η σημερινή κυβέρνηση. Από το τέλος Αυγούστου και μετά όλα είναι ανοιχτά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος επιθυμεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ανακτήσουν την αυτονομία τους σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν τις επόμενες εκλογές. Να πάψουν σιγά-σιγά οι πολίτες να ταυτίζουν το κόμμα του με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μπορέσουν να αναπτύξουν τη δική τους ατζέντα θεμάτων.

Η λύση που προκρίνεται είναι ένα «βελούδινο διαζύγιο», εκεί στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου, με τη δέσμευση ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά από… απόσταση. Να ψηφίζει στη Βουλή τα νομοσχέδια και τις ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, για τα υπόλοιπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθύνεται κάθε φορά στα άλλα κόμματα. Ο κ. Καμμένος αντιλαμβάνεται ότι αν το διαζύγιο δεν είναι συναινετικό, τότε ζημιωμένες θα βγουν και οι δύο πλευρές, καθώς στη διάρκεια των αψιμαχιών θα ακουστούν και θα έρθουν στο φως πτυχές της κυβερνητικής θητείας τους. Κάτι που κανένα από τα δύο κόμματα δεν επιθυμεί να συμβεί, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι βαρύ και ενδεχομένως καθοριστικό για τις προοπτικές τους.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ