Με δόσεις η μείωση του χρέους!

Με δόσεις η μείωση του χρέους!

Η θηλιά θα παραμείνει, αλλά με «Μνημόνιο made in Greece»!

-Και με ρήτρα αναστρεψιμότητας, αν δεν γίνουν οι ρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση
-Παραμένουν τα αγκάθια: η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές των συντάξεων από το 2019 αλλά και η πώληση τώρα των μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη
-Πάμε για πολύ θερμό Ιούλιο…

Όλα μαζεμένα έχουν πέσει στην πλάτη της Ελλάδας… Με τον πολεμοχαρή Ερντογάν να απειλεί και να φορτίζει το κλίμα και τους εταίρους μας να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, που έχει κάνει σημαία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με αποτέλεσμα τα μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν, την ώρα που οι σύμμαχοί μας σφυρίζουν αδιάφορα, τακτική που κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη είναι για εμάς, ιδιαίτερα όταν τα συμφέροντα κοιτάνε προς Ανατολάς…

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα, έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα, μετά την… απελευθέρωση από τα Μνημόνια, η… θητεία των οποίων λήγει τον Αύγουστο, με τους εταίρους να θέτουν δεσμευτικές υποχρεώσεις τις οποίες θα πρέπει να υλοποιεί η χώρα μας, αλλιώς θα ενεργοποιούνται αντίμετρα, που θα προβλέπονται στη νέα συμφωνία.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες από καλές πηγές, οι «θεσμοί» έχουν βάλει στο τραπέζι τη «ρήτρα αναστρεψιμότητας», που σημαίνει ότι, αν δεν τηρεί η Ελλάδα τη συμφωνία, αυτή δεν θα ισχύει.
Και αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους στις συζητήσεις με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους οι «θεσμοί» έχουν πει ότι θα γίνεται με… δόσεις, ανάλογα με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα.

Αυτήν τη στιγμή το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα δεν είναι και τόσο θετικό. Ο Μοσκοβισί είναι φιλικός, αλλά δεν φαίνεται να «ακούγεται» η άποψή του, ο Γιούνκερ κάπως ψυχρός, η Κομισιόν διχασμένη, ΕSM και ΕΚΤ αντίθετοι και η Γερμανία κάθε άλλο παρά φιλελληνική.

Η διαδρομή μέχρι τον Αύγουστο έχει πολλά αγκάθια, που η κυβέρνηση πρέπει να τα ξεπεράσει προκειμένου να αρχίσει η τελική συζήτηση για την «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια. Και τα αγκάθια αυτά είναι:

• Η υλοποίηση αμέσως μετά το Πάσχα των 88 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων είναι και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα και στη Μεγαλόπολη, της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ.

• Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ταξί, όπου οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες, και ενδεχομένως σε αυτήν τη φάση το θέμα να ξεπερασθεί με την επιβολή κάποιου φόρου.

• Η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές των συντάξεων από την αρχή του 2019, με την κυβέρνηση να πιέζει να μετατεθούν τα μέτρα αυτά για το 2020.

• Η ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, από τα οποία θα φανεί αν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, οπότε θα πρέπει να βρεθούν λεφτά.

Για την πορεία όλων των παραπάνω εκκρεμοτήτων και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έχει ανατεθεί στην PricewaterhouseCoopers (PwC), μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες, να ερευνήσει όλες τις πλευρές και πάνω απ’ όλα τα οικονομικά δεδομένα και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Θερμός Ιούλιος…
Τον Μάιο θα γίνει η μεγάλη αξιολόγηση, η οποία δεν προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, με τους «θεσμούς» να μιλούν ήδη για Ιούνιο. Από κει και πέρα, ο Ιούλιος θα είναι ο καθοριστικός μήνας των εξελίξεων, κυρίως για το… είδος της εξόδου στις αγορές, με όλα αυτήν τη στιγμή να συγκλίνουν στο ότι δεν θα χρειασθεί η περιβόητη προληπτική πιστωτική γραμμή, από την οποία έχει αποστασιοποιηθεί ακόμη και ο Στουρνάρας. Και από την όποια έξοδο θα φανεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα της χώρας.

Θα υπάρξει, λένε οι ειδήμονες και οι έχοντες προσβάσεις στα «μαγειρεία» των Βρυξελλών αλλά και του Βερολίνου, ένα «Μνημόνιο made in Greece», με τη θηλιά να παραμένει, αφού η λιτότητα δεν θα χαλαρώσει και η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% θα παραμείνει. Στην ατζέντα υπάρχει και ένα Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με διάρκεια μέχρι το 2022.

Δεν αλλάζουν οι Γερμανοί
Αν και το Βερολίνο κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, η επικρατούσα άποψη είναι ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να μεταβάλει τη στάση της στο ζήτημα του ελληνικού χρέους. Όχι μόνο διότι δεν συμμερίζεται τα περί ελάφρυνσης αλλά και γιατί ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που ουσιαστικά διαδέχθηκε τον Β. Σόιμπλε, δεν θα ξεκινούσε τη θητεία του με μια υπαναχώρηση έναντι των ελληνικών απαιτήσεων.

Ήδη βουλευτές του CDU (Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης) τον προειδοποίησαν ότι δεν πρέπει να είναι υποχωρητικός έναντι της Ελλάδας, αλλά να συνεχίσει να τηρεί σκληρή γραμμή. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης, δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου (του CDU). Αξίζει να σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να πάρει θέση στις προτάσεις Γαλλίας – ESM για το ελληνικό χρέος και ο εκπρόσωπός του παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup, οπότε και θα συζητηθεί το θέμα.

Τι προτείνουν οι Γάλλοι

Στο μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Πιο κοντά από ποτέ η ελάφρυνση χρέους, με ρήτρα ανάπτυξης» γράφει τα εξής:

«Οι προτάσεις των Γάλλων είναι πολύ προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον, προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, οι δανειστές σκοπεύουν να αποφασίσουν για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. «Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα πρόκειται να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελαφρύνσεων, που θα τίθενται σε ισχύ αργότερα. Έτσι, ένας νέος μηχανισμός πρόκειται να συνδέσει την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται –κατά τη γαλλική πρόταση– από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8% και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων (σ.σ.: που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περίοδο)».


Σχολιάστε εδώ