Γ. Μώραλης: «Σχεδιασμός για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά»

Γ. Μώραλης: «Σχεδιασμός για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά»

Γιάννης Μώραλης – Συνέντευξη στο meallamatia.gr

Ερ.: Με την αποδοχή των καθηκόντων του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός στη θέση του κ. Μαρινάκη, άλλαξαν οι προτεραιότητές σας σε σχέση και με τη Δημαρχία Πειραιά; Έχετε σκεφθεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να επεκτείνετε τη θητεία σας ως προσωρινού προέδρου στον Ολυμπιακό εφ όσον τα προβλήματα του κ. Μαρινάκη με τη Δικαιοσύνη αργήσουν να οδηγηθούν σε λύση; Και αν χρειαστεί – ή εάν θελήσετε – να παραμείνετε στο τιμόνι της μεγαλύτερης ομάδα στη χώρα, τι θα γίνει με την Δημαρχία στον Πειραιά; Θα συνεχίσετε να μοιράζεστε ανάμεσα στα δυο αυτά καθήκοντα;

Απ.: Δέχτηκα την τιμητική πρόταση του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη να είμαι Πρόεδρος του Ολυμπιακού για όσο διάστημα χρειαστεί και για την εύρυθμη λειτουργία της ομάδας μας, καθώς ως Δήμαρχος Πειραιά θεωρώ ότι έχω ιστορική ευθύνη απέναντι στο σύλλογο της πόλης μας και στα εκατομμύρια των φιλάθλων μας. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να επανέλθει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη θέση του.

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά ότι τα καθήκοντά μου, ως Δήμαρχος της πόλης δεν έχουν και δεν πρόκειται να επηρεαστούν ούτε στο ελάχιστο από την ανάληψη εκ μέρους μου της προεδρίας του Ολυμπιακού. Θα είμαι σταθερά στον Δήμο. Τον Ολυμπιακό τον γνωρίζω καλά, ήμουν 21 χρόνια εκεί, γνωρίζω την ΠΑΕ, γνωρίζω το ελληνικό ποδόσφαιρο και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αφιερώσω ώρες εις βάρος της δουλειάς μου ως Δήμαρχος της πόλης. Είναι κάτι που μπορεί να συνδυαστεί. Άλλωστε, όπως σας είπα θεωρώ ότι δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ερ.: Μετά την εκτεταμένη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά το Σεπτέμβρη από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου υποβάλατε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου- όπως είπατε- να αποδοθούν ευθύνες για τη ρύπανση που υπέστησαν οι ακτές και η θάλασσα του Πειραιά. Δηλώσατε μάλιστα ότι «θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο, εξαιτίας του οποίου υπέστη οικολογική ζημιά το παραλιακό μέτωπο, καθώς και η όλη διαδικασία αντιμετώπισης». Στην πορεία, αποδείχθηκε ότι όλη αυτή η υπόθεση δεν ήταν και τόσο καθαρή, σε σχέση με το πλοίο, τον πλοιοκτήτη, την άδεια και τις ευθύνες. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση; Είστε ικανοποιημένος με την πρόοδο εργασιών και ερευνών; Διαπιστώσατε κι εσείς αυτό που είπε ο κ. Κουρουμπλής, ότι δηλαδή καθαρίστηκαν και τα …βότσαλα; Την ημέρα παράδοσης του λιμανιού καθαρισμένου, είχατε εκφράσει μια «μακροσκοπική» άποψη απλώς αλλά είχατε επισημάνει ότι αν επαναπροκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα στις παραλίες, τις ακτές και τα βράχια του Πειραιά, είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει.

Απ.:Είναι γεγονός πως ο Πειραιάς, όπως και οι υπόλοιπες παράκτιες περιοχές στις οποίες έφθασε η πετρελαιοκηλίδα, υπέστησαν μια οικολογική ζημιά, για την οποία σίγουρα κάποιος ευθύνεται. Για αυτόν τον λόγο και κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά, έτσι ώστε να διακριβωθούν τόσο οι συνθήκες βύθισης του δεξαμενόπλοιου, όσο και οι χειρισμοί μετά από το ατύχημα. Πρέπει επιτέλους σε αυτήν την χώρα, κάποια στιγμή να αποδίδονται οι ευθύνες σε όσους έφταιξαν, προκειμένου να μαθαίνουμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη.

Αναφορικά με τη ρύπανση, περίπου έναν μήνα μετά το ναυάγιο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία καθαρισμού και απορρύπανσης των ακτών και στα βράχια της Πειραϊκής. Το αποτέλεσμα εκ πρώτης όψεως ήταν καλό. Σε περίπτωση μάλιστα που επανεμφανιστεί πρόβλημα σε αυτά τα σημεία είναι υπεύθυνη η αντιρρυπαντική εταιρεία να επανέλθει και να καθαρίσει.

Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει αρθεί από το Υπουργείο Υγείας η απαγόρευση κολύμβησης στις περιοχές που επηρεάστηκαν από την πετρελαιοκηλίδα. Εύχομαι σύντομα τα αποτελέσματα των επιστημονικών μετρήσεων να είναι θετικά, έτσι ώστε να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση. Για μια πόλη όπως είναι ο Πειραιάς, με τόσο μεγάλο παράκτιο μέτωπο, στο οποίο συνυπάρχουν ένα τέτοιου μεγέθους λιμάνι, παραλίες, μαρίνες και αλιευτικές δραστηριότητες η ποιότητα των νερών έχει βαρύνουσα σημασία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο: meallamatia.gr

 


Σχολιάστε εδώ