Εμείς θέλουμε την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες…

Της
ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
Κύπριας Ευρωβουλευτού και Προέδρου
του Κινήματος «Αλληλεγγύη»


Σήμερα που ζούμε στην εποχή των μεγάλων και πολλών συγκαταβάσεων, όπου μπροστά μας αρμενίζουν πλησίστιες όλες οι σημαίες ευκαιρίας και μας παρασέρνουν οι νεκατωμένοι αέρηδες της παρακμής.

Είμαστε Έλληνες, που ζούμε έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους. Τα Φυλακισμένα Μνήματα της Λευκωσίας συνιστούν λαμπρό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού και εκεί χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού. Η παρουσία τους επάνω στη γραμμή καταπαύσεως του πυρός πυρακτώνει τη σκλαβωμένη μας πατρίδα.

Γι’ αυτό εμείς θέλουμε την Ελλάδα και ας τρώγωμεν πέτρες. Θέλουμε μια Ελλάδα όπως την ήθελε ο Καποδίστριας, ο μέγας οραματιστής και ιδεολόγος: Ελεύθερη, Ουδέτερη, Ανεξάρτητη και Παγκόσμιο Κέντρο Σοφίας, Επιστημών και Γραμμάτων.

Με απόλυτη πολιτική αυτονομία και κράτος που θα κηρυχθεί ομοφώνως υφ’ όλων των δυνάμεων ως χώρος αφιερωμένος αποκλειστικώς και μόνον εις τας επιστήμας και τη διαφώτισιν του ανθρώπινου γένους. Μακράν πάσης ξένης αναμείξεως, να κηρυχθεί δι’ όλη την ανθρωπότητα κράτος ιερόν, δημιουργούσα κατ’ αυτόν τον τρόπον μιαν σωτηρίαν ισορροπίαν δι’ ολόκληρον την ανθρωπότητα.

Γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες Κύπριοι που είμαστε σήμερα ανάμεσά σας πιστεύουμε ακράδαντα πως «εάν φιλοτιμούμεθα να την ξαναποκτήσωμε, με ίδρωτα και με αίμα, τότε καλόν το καύχημα, αρχαίας δόξης».

———-
Το παραπάνω είναι η κατάληξη της ομιλίας της κυρίας Ελένης Θεοχάρους την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, με αφορμή την 63η επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ).


Σχολιάστε εδώ