Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά λόγω Novartis

Σύννεφα στις σχέσεις Μητσοτάκη – Σαμαρά λόγω Novartis

Τι φοβάται ο πρόεδρος της ΝΔ και παίρνει αποστάσεις

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Με γνώμονα το παραπάνω δόγμα πορεύεται ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο με τη Novartis, ενώ εμφανής είναι -προϊόντος του χρόνου- η προσπάθειά του να αποστασιοποιηθεί πλήρως από την υπόθεση. Δεν επιθυμεί να ταυτιστεί και να συνδέσει την τύχη του με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα; Φοβάται τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις από τις έρευνες της δικαιοσύνης; Ενδεχομένως και τα δύο ταυτόχρονα…

Αντίθετα με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κι εκδηλώνει ρεβανσιστικές διαθέσεις έναντι του Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ήπια τακτική. Ασκεί κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αλλά ούτε απειλεί ούτε προαναγγέλλει… διώξεις μετά τις εκλογές. Σε γενικές γραμμές, δεν δείχνει διατεθειμένος να υπερασπιστεί κανέναν και για τίποτα, ούτε καν τον κ. Σαμαρά. Ενδεικτικό είναι άλλωστε και το γεγονός ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο (δύο και πλέον μήνες τώρα) απέφυγε οποιαδήποτε συνάντηση, φανερή τουλάχιστον, με κάποιον από τους εμπλεκόμενους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του και στην ερώτηση αν υπάρχει πολιτική ανάμειξη στο σκάνδαλο ήταν… σαφής: «Δεν το ξέρω»! Ερωτώμενος, δε, αν κατά την άποψή του υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στη συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε ότι «πάντα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες». Σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πολώσει το πολιτικό κλίμα. «Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Τσίπρα σε μια αντιπαράθεση λάσπης», σημειώνει. Υιοθετεί την κατηγορία της «σκευωρίας», με το σκεπτικό όμως ότι η κυβέρνηση κλείνει άρον άρον την υπόθεση και δεν επιτρέπει στη Βουλή να ερευνήσει σε βάθος τυχόν πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο.

Η τακτική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο κ. Μητσοτάκης μόνο ενθουσιασμό δεν προκαλεί στα εμπλεκόμενα στην υπόθεση στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά αναφέρουν ότι είναι έντονα ενοχλημένος καθώς θεωρεί ότι η ηγεσία της παράταξης δεν τον υπερασπίζεται όπως και όσο πρέπει στην «επίθεση λάσπης και συκοφαντίας» που δέχεται από την κυβέρνηση. Επισημαίνουν δε ότι σε όλες τις τελευταίες δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού, εξισώνοντάς τον ουσιαστικά με τα άλλα στελέχη (Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη, Λυκουρέντζο κ.ά.). «Εγώ τον έκανα αρχηγό κι εκείνος την κρίσιμη στιγμή με πουλάει», είναι η χαρακτηριστική φράση που αποδίδεται στον κ. Σαμαρά.

ΖΑΦ.


Σχολιάστε εδώ