Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις

Με τον φόβο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο που προσχεδιασμένα θα προκαλέσει η Τουρκία κινούνται στην κυβέρνηση. Η κλιμακούμενη προκλητικότητα εκ μέρους του Τ. Ερντογάν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γειτονικής χώρας διαμορφώνει μια εκρηκτική κατάσταση, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλε­γκτες καταστάσεις. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε πλήρη συναγερμό, άδειες αξιωματικών του Ναυτικού και της Αεροπορίας έχουν ανακληθεί, έστω και σε περιορισμένο βαθμό.

Πληροφορίες –που για ευνόητους λόγους δεν επιβεβαιώνονται αρμοδίως– αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχυθεί οι στρατιωτικές μονάδες στα νησιά και στον Έβρο. Τα περισσότερα από τα πλοία του Πολεμικού Στόλου της χώρας βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, έτοιμα να εμπλακούν, αν και εφόσον απαιτηθεί κάτι τέτοιο. «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποια­δήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψηλότατο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μεταφέρει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες της όσον αφορά την προκλητική (απειλητική) τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα. Ανάλογη επικοινωνία υπάρχει και με την ηγεσία του ΝΑΤΟ, η οποία πάντως συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων παρά το γεγονός ότι αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι η Τουρκία.

Άλλα λέει ο Καμμένος, και άλλα το Μαξίμου!
Η διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Πενταγώνου αποτυπώθηκε και στο συγκεκριμένο θέμα. Σε δηλώσεις του στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος προανήγγειλε τη μεταφορά 3.500 ανδρών (αξιωματικοί – φαντάροι) σε μονάδες στα νησιά και άλλων τόσων στις μονάδες του Έβρου. Η αναγγελία αυτή προκάλεσε αίσθηση ανεβάζοντας κι άλλο το θερμόμετρο της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ταυτόχρονα, ενέτεινε τις ανησυχίες των πολιτών όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύρραξης. Υπό το βάρος όλων αυτών, την επομένη, «πηγές» του υπουργείου Άμυνας διευκρίνιζαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν τίθεται θέμα μεταφοράς προσωπικού στις συγκεκριμένες μονάδες. Ότι αυτό που είπε ο κ. Καμμένος εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν έχει ακόμη πλήρως καταρτιστεί ώστε να υλοποιηθεί άμεσα. Ενδιαφέρον προκαλούν οι πληροφορίες ότι η «διαρροή» στο Αθηναϊκό Πρακτορείο έγινε με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου και ήταν… εν αγνοία του υπουργού Άμυνας.


Σχολιάστε εδώ