Το Κτηματολόγιο όμηρος μιας χούφτας δήθεν αναντικατάστατων

Το Κτηματολόγιο όμηρος μιας χούφτας δήθεν αναντικατάστατων

-Χρειάζεται άμεση κυβερνητική παρέμβαση

Πέρασε σχεδόν μία οκταετία από τότε που οι δανειστές της χώρας μας έθεσαν ως απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Δεν υπάρχει Μνημόνιο, κείμενο αξιολόγησης ή κυβερνητικές αναφορές που να μην το αναφέρουν ως προτεραιότητα. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξή της, τον Σεπτέμβριο του 2011, ανέφερε πως «το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε». Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν διαχρονικά επιτάχυνση του έργου από τους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς, θέτοντας ως ημερομηνία-ορόσημο για την ολοκλήρωσή του το 2020 (δηλαδή σε… 25 μήνες).

Σήμερα, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την έναρξή του, αλλά και μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων και αυστηρής ευρωπαϊκής επιτήρησης, μαθαίνουμε ότι η επικείμενη τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Ιουνίου εξαρτάται από την υλοποίηση αρκετών προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων, οι τοποθετήσεις νέων διευθυντών στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Τέτοιους είδους γεγονότα κάνουν ορισμένους να αναφέρονται σε μεταμνημονιακή εποπτεία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα στην αναφορά της (που υιοθετείται… α λα καρτ από την κυβέρνηση) αναφέρει ως προϋπόθεση αποτελεσματικότητας την «αξιοκρατική επιλογή διευθυντών».

Δυστυχώς, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: Ορισμένοι μανδαρίνοι, αναξιοκρατικές επιλογές της περασμένης… δεκαετίας, συνυπεύθυνοι της αποτυχίας του έργου, κρατούν όμηρο το Κτηματολόγιο, καθώς σαμποτάρουν την οποιαδήποτε εξέλιξη, αν αυτή δεν περιλαμβάνει τους… δήθεν αναντικατάστατους εαυτούς τους.


Σχολιάστε εδώ