Αλλαγή του νόμου για να ισχύσει η κυπριακή συνταγή στα στεγαστικά δάνεια

Αλλαγή του νόμου για να ισχύσει η κυπριακή συνταγή στα στεγαστικά δάνεια

Όλο και περισσότερες γίνονται οι φωνές που καταγγέλλουν τις Τράπεζες ότι πάνε να ξεπουλήσουν τα «κόκκινα» δάνεια στα διάφορα funds αντί πινακίου φακής, χωρίς να ρωτήσουν πρώτα τους δανειολήπτες αν μπορούν να εξαγοράσουν το δάνειό τους στο ποσόν που θα το πουλήσουν στα «κοράκια» του εξωτερικού, όπως γίνεται στην Κύπρο.

Έγκυροι νομικοί κύκλοι, όμως, τονίζουν -όπως κατ’ αποκλειστικότητα αποκαλύπτουμε σήμερα- πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπάρχει η απαιτούμενη νομοθεσία! Ο νόμος που ισχύει σήμερα απαγορεύει στις Τράπεζες που έχουν χορηγήσει ενυπόθηκα δάνεια να τα διαπραγματευθούν με τους δανειολήπτες σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των αντικειμενικών αξιών των εμπράγματων εξασφαλίσεων -των υποθηκευμένων ή προσημειωμένων ακινήτων εν προκειμένω- γιατί θεωρείται χαριστική πράξη. Και όποιος τραπεζίτης προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία αυτόματα διώκεται για απιστία! Ήδη διοικήσεις τραπεζών που προχώρησαν σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις διώκονται.

Αντίθετα, στα funds μπορούν να δίνουν τα δάνεια σε εξευτελιστικές τιμές, γιατί στην περίπτωση αυτή υπάρχει πώληση του δανείου με τις όποιες υποθήκες (διασφαλίσεων) έχει. Και το fund είναι αγοραστής, ενώ ο δανειολήπτης είναι αντισυμβαλλόμενος με την Τράπεζα. Γι’ αυτό άλλωστε και στα δάνεια που δεν έχουν εξασφαλίσεις (ακίνητα ή οτιδήποτε άλλο), δηλαδή τα προσωπικά ή τα καταναλωτικά, οι Τράπεζες κάνουν γενναία «κουρέματα».

Προκειμένου να εφαρμοσθεί όμως εδώ το νομικό σύστημα της Κύπρου, για τα υπόλοιπα δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στεγαστικά (σε ποσοστό που ξεπερνάει το 70%), θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στη σχετική νομοθεσία. Αν δεν γίνει, οι Τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μην κάνουν «κουρέματα» σ’ αυτά τα δάνεια και έτσι θα γεμίζουν τα πινάκια των συμβολαιογράφων που βγάζουν ακίνητα στον πλειστηριασμό.


Σχολιάστε εδώ