Το τελεσίγραφο της FIFA
Του
Π. ΚΟΥΤΑΚΟΥ
«Κόψτε τα καλαμπούρια, αλλιώς… άντε γεια…»
Τα ψέματα τελείωσαν. Στη FIFA και την UEFA βαρέθηκαν να ασχολούνται μαζί μας και είναι έτοιμοι να μας πουν «τα κουβαδάκια σας και σ’ άλλη παραλία».
Ο επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης της FIFA στη χώρα μας Χέρμπερτ Χούμπελ ζήτησε με κάθε επισημότητα από την παγκόσμια ομοσπονδία την απομόνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η εισήγηση του αξιωματούχου της FIFA αφορά ολοκληρωτικό αποκλεισμό επ’ αόριστον, χωρίς αστερίσκους, χωρίς αναστολή ή περίοδο χάριτος και χωρίς να εξαιρείται η Εθνική ομάδα! Περιλαμβάνει όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Βέβαια κυκλοφορεί κι ένα άλλο σενάριο. Με βάση λοιπόν το σενάριο αυτό, αν δεν… βάλουν μυαλό και δεν συμμορφωθούν οι παράγοντες των ομάδων, μπορεί να επιβληθεί ένας τρίμηνος αποκλεισμός για τους μήνες του καλοκαιριού, που θα… πετάξει ουσιαστικά εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων τους συλλόγους, αλλά δεν θα αγγίξει την Εθνική, που δεν έχει αγώνες τότε, και στη συνέχεια να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινή, εφόσον βέβαια έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα.
Στην επιστολή του Χούμπελ τονίζεται ξεκάθαρα πως αιτία αυτής της εισήγησης είναι τα περιστατικά βίας που προβλήθηκαν διεθνώς, τα γεγονότα του ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, με αποκορύφωμα την είσοδο του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, η διακοπή του πρωταθλήματος για δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, η διαγραφή του ΠΑΟΚ από την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, οι δικαστικές υποθέσεις που καθυστερούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει η πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και όχι στον αγωνιστικό χώρο και το ότι οι συστάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης προς την ΕΠΟ που έγιναν τον Φεβρουάριο δεν υλοποιήθηκαν.
Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η εισήγηση Χούμπελ δεν θα πάει στην Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, κάτι που θα συνεπαγόταν άμεσες αποφάσεις και μάλιστα με άμεση ισχύ. Θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιών-Μελών, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί τον Μάιο ή και τον Ιούνιο, ώστε στη συνέχεια να συζητηθεί και να εγκριθεί (ή όχι) από το Συμβούλιο της FIFA.
Έτσι, το ελληνικό ποδόσφαιρο, η ΕΠΟ, η Super League και οι ΠΑΕ θα έχουν λίγο χρόνο ώστε να διορθώσουν πράγματα, να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις, να χαμηλώσουν υποχρεωτικά τους τόνους και να προχωρήσουν ζητήματα όπως οι αλλαγές στους κανονισμούς.
Τι περιμένουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο για να μην προχωρήσουν στο Grexit το έκαναν σαφές οι εκπρόσωποι των FIFA/UEFA και κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ.
Ξεκαθάρισαν πως απαιτούν αυστηρές ποινές, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και οπωσδήποτε να φανεί ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα της βίας. «Πάρτε μέτρα, κάντε κάτι…», τόνιζαν συνεχώς στην ελληνική πλευρά.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όταν ο Μάκης Γκαγκάτσης ανέφερε πως στο Μπιλμπάο σκοτώθηκε αστυνομικός πριν από ποδοσφαιρικό αγώνα (τον Φεβρουάριο στο ματς του Europa League με τη Σπαρτάκ Μόσχας) και δεν υπήρξε αποβολή χώρας, η απάντηση από πλευράς FIFA ήταν… αποστομωτική: «Εκεί έπιασαν αμέσως τους δράστες και τους τιμώρησαν παραδειγματικά». Από πλευράς των διεθνών αξιωματούχων έπεσαν… καρφιά και για έλλειψη σύμπνοιας στο ΔΣ της ΕΠΟ -κυκλοφορεί ευρέως στο παρασκήνιο πως υπάρχουν «Βόρειοι» (της επιρροής Σαββίδη) και «Νότιοι» (της επιρροής Μελισσανίδη)- αλλά και για… πολιτικές σκοπιμότητες.
Πιο συγκεκριμένα, φέρεται να ειπώθηκε ότι «με τον κ. Βασιλειάδη έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι άλλοι πολιτικοί παράγοντες καθυστερούν την απόφαση για το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (σ.σ.: Προφανώς και εννοούν το γεγονός ότι η απόφαση ανακοινώθηκε την επομένη της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη).
Οι αξιωματούχοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας στάθηκαν ιδιαιτέρως στις δηλώσεις των παραγόντων, στο τι γράφεται στα social media και στο ότι μονίμως πυροδοτείται το κλίμα.
Ειπώθηκε, μάλιστα, πως στον τομέα αυτό παρατηρείται απίστευτη αδράνεια και η Επιτροπή Δεοντολογίας υπολειτουργεί, ενώ ανέφεραν στον κ. Αγραφιώτη (παράγοντα προερχόμενο από τον Ολυμπιακό) ότι οπαδοί των Πειραιωτών προσπάθησαν να σταματήσουν ομιλία υπουργού (του Ευκλείδη Τσακαλώτου), με τον ίδιο να απαντάει πως «αυτό ήταν πάρτι του ΣΥΡΙΖΑ!».
Ο Ολυμπιακός ζήτησε ξένους δικαστές, όπως υπάρχουν ξένοι παράγοντες στη διαιτησία. Από τη μεριά της FIFA τονίστηκε πως είναι ειδικό φαινόμενο η διαιτησία και έχει αποκλειστικά ποδοσφαιρικό ρόλο, ενώ, αντίθετα, απαγορεύονται οι ξένοι δικαστές και είναι συνταγματικό το θέμα.
Πήρε το ματς με 0-3 η ΑΕΚ, αφαίρεση βαθμών σε ΠΑΟΚ, τρία χρόνια σε Σαββίδη
Έπειτα από πολλές μέρες καθυστέρησης, η αρμόδια πειθαρχική ανακοίνωσε την απόφασή της για το επεισοδιακό ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Σύμφωνα με αυτή, κατοχυρώνει το ματς με 3-0 υπέρ των «κιτρινόμαυρων», ενώ παράλληλα επέβαλε την αφαίρεση τριών βαθμών από τον «Δικέφαλο του Βορρά» από το τρέχον πρωτάθλημα και δύο βαθμών από τη νέα σεζόν.
Παράλληλα επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης εισόδου στον Ιβάν Σαββίδη για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ για την εισβολή του με όπλο στον αγωνιστικό χώρο και τη γενικότερη συμπεριφορά του, ενώ ο Λούμπος Μίχελ τιμωρήθηκε με απαγόρευση 90 ημερολογιακών ημερών και πρόστιμο 15.000.
Τέλος, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού έδρας για τρεις αγωνιστικές και πρόστιμο 63.000 ευρώ.
Η ποινή ως προς τον ΠΑΟΚ είναι η πλέον ελαφριά και μένει να δούμε κατά πόσο θα αφήσει ικανοποιημένους τους ανθρώπους των FIFA/UEFA ή αν θα υπάρξει κάποια ποινή από πλευράς της πειθαρχικής επιτροπής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Ο «Δικέφαλος», πάντως, θα καταθέσει έφεση, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης τόνισε ότι συνεχίζει κανονικά το… έργο του, δεν αποχωρεί από τον ΠΑΟΚ και έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη.
Μέσα στην εβδομάδα εκδόθηκε και η απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων για τον Ολυμπιακό και παρέμεινε το -3 για τα επεισόδια στο ματς με την ΑΕΚ. Οι «ερυθρόλευκοι» προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο, το οποίο εν τω μεταξύ αποφάνθηκε σε τρίτο βαθμό και για την υπόθεση του ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα, κράτησε την απόφαση της Εφέσεων, κατοχύρωσε το ματς με 0-3 στους Πειραιώτες, αλλά δεν αφαίρεσε βαθμούς από τον «Δικέφαλο του Βορρά».
Εδώ να σημειώσουμε ότι το Διαιτητικό οδεύει προς κατάργηση, με τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Βασιλειάδη, της ΕΠΟ και των διεθνών οργανισμών, προκειμένου να έχουμε πιο γρήγορη απονομή δικαιοσύνης.