Spiegel: Στον αέρα η προσφυγική συμφωνία – Γερμανία και Γαλλία αρνούνται να καταβάλουν τη δεύτερη δόση στην Τουρκία
Για κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης κάνει λόγο το Spiegel, αναφέροντας ότι σειρά κρατών-μελών της ΕΕ -μεταξύ των οποίων Γερμανία και Γαλλία- αρνούνται να καταβάλουν τη δεύτερη δόση των συμφωνηθέντων έξι δις ευρώ.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση του γερμανικό περιοδικό, στο πλαίσιο της προσφυγικής συμφωνίας που έκαναν πριν από δύο χρόνια οι Βρυξέλλες με την Άγκυρα «η Τουρκία λαμβάνει έξι δισ. ευρώ, εάν ως αντάλλαγμα σφραγίσει τα σύνορά της. Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη εμβάσει το μισό ποσό. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαίωσε τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βουλγαρία τον Μάρτιο ότι τα υπολειπόμενα τρία δισ. θα διατεθούν σύντομα». Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «σύμφωνα με έρευνες του Spiegel και των εταίρων του από το Δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC), είναι εμφανώς ασαφές από πού ακριβώς πρόκειται να προέλθουν τα χρήματα».
«Oρισμένα κράτη της ΕΕ φαίνεται ότι συζητούν ήδη για το πώς θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με την Τουρκία»
Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι η Γερμανία κατέβαλε για την πρώτη δόση των τριών δισ. ευρώ σχεδόν μισό δισ. – «περισσότερα από κάθε άλλη χώρα. Η Κομισιόν επιθυμεί και η καταβολή της δεύτερης δόσης να γίνει στη βάση της ίδιας αρχής». Η πρώτη δόση είχε καταβληθεί κατά ένα τρίτο από την ΕΕ, ενώ τα δύο τρίτα διαμοιράστηκαν στα κράτη-μέλη, τα οποία κλήθηκαν να πληρώσουν ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική ισχύ τους. «Ωστόσο εκδηλώνονται αντιστάσεις ενάντια σε αυτό», γράφει το Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που έχει στη διάθεσή του, τα οποία «αποκαλύπτουν ότι σε συνεδριάσεις εμπιστευτικού χαρακτήρα αρκετά κράτη της ΕΕ είχαν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα ενάντια στη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της συμφωνίας με την Τουρκία».
Η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει συμφωνηθέντα έργα
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης σε συνεδρίαση της Διευθύνουσας Επιτροπής (σ.σ. για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας), ο οποίος προειδοποίησε στις 28 Ιουνίου 2017 ότι η λήψη απόφασης σχετικά με την καταβολή της δεύτερης δόσης στην Τουρκία «θα πρέπει να ληφθεί αφού εφαρμοστούν πρώτα τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία έργα. Τα κονδύλια της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει να διοχετευθούν για παράδειγμα στο χτίσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί λιγότερα από το ήμισυ των 26 μακροπρόθεσμων, ‘μη ανθρωπιστικού χαρακτήρα’ έργων, αρκετά από τα οποία δεν έχουν καν δρομολογηθεί».
Σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν «Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία ζητούν τα υπολειπόμενα τρία δισ. ευρώ να καταβληθούν εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ απορρίπτει αυτό το αίτημα«, γράφει το Spiegel και επισημαίνει: «Η αντιπαράθεση για τα χρήματα καθιστά για άλλη μια φορά σαφές ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν είναι τόσο ένα καλά μελετημένο σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης, αλλά περισσότερο ένας βεβιασμένος χειρισμός με κύριο στόχο να κατευνάσει τους ψηφοφόρους στην Ευρώπη. Η συμφωνία προέκυψε από διαπραγμάτευση ‘μέσα σε μια νύχτα’, λέει ένα μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής».
Σύμφωνα με το Spiegel, «ορισμένα κράτη της ΕΕ φαίνεται ότι συζητούν ήδη για το πώς θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από τη συμφωνία με την Τουρκία. Η Άγκυρα, όπως επίσης προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα, έχει αντιθέτως ήδη συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της ότι θα λάβει και τρίτη δόση».
Πηγή: Deutsche Welle
Φωτο:Deutsche Welle-alliance/AP/E. Morenatti