Κόντρες για τους ακολούθους Τύπου

Κόντρες για τους ακολούθους Τύπου

Περνάνε στο υπουργείο Εξωτερικών που θέλει ο Κοτζιάς

Μάχη δίνεται στο παρασκήνιο για τον έλεγχο των Γραφείων Τύπου εξωτερικού, καθώς ο Ν. Κοτζιάς έχει επαναφέρει με τον δυναμισμό που τον διακρίνει το παλιό αίτημα για να περάσουν οι Ακόλουθοι Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών ως μέρος της δημόσιας διπλωματίας. Στη βάση της αυτή η ιδέα είναι απολύτως σωστή, ώστε να υπάρχει συντονισμός των αρχών που εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό και φυσικά θα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη οικονομία δυνάμεων. Μέχρι τώρα, πολύ συχνά, ο πρέσβης δεν γνωρίζει τι ποιεί το γραφείο Τύπου, πολύ συχνά στεγάζονται σε διαφορετικά κτίρια και γραφεία, με αποτέλεσμα σπατάλη πόρων και δυνάμεων.

Κυρίως όμως δεν υπάρχει ενιαίος συντονισμός για τη δημόσια διπλωματία που πρέπει να ασκεί ο ακόλουθος Τύπου στη χώρα διαπίστευσής του.

Αρκετές φορές φυσικά συμβαίνει και το αντίθετο. Ο ακόλουθος Τύπου, που έχει εμπειρία από τη χώρα διαπίστευσής του, είναι πολύ πιο ακριβής στις εκτιμήσεις και προβλέψεις του από ότι ένας μέτριος πρέσβης. Αλλά και αυτό ακριβώς επιτάσσει την ύπαρξη μιας σταθερής δομής που θα συντονίζει όλες τις αρχές εκπροσώπησης της χώρας μας στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, τα γραφεία Τύπου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έχουν μετατραπεί σε γραφεία μετάφρασης ειδήσεων, οι οποίες είτε δεν ενδιαφέρουν κανέναν στην Αθήνα είτε έχουν φθάσει ώρες πριν μέσω των ηλεκτρονικών ειδήσεων. Ελάχιστα γραφεία Τύπου έχουν επαφές με ξένους δημοσιογράφους και εκδοτικά συγκροτήματα ώστε να μπορούν να ασκήσουν τα πραγματικά καθήκοντά τους. Πολύ συχνά μάλιστα το μόνο με το οποίο ασχολούνται είναι να περιθάλπουν τις δημοσιογραφικές αποστολές που ακολουθούν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς και τίποτε περαιτέρω.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια σοβαρή δυσκολία, από τη στιγμή που αρκετοί ακόλουθοι Τύπου είναι δημοσιογράφοι και δεν μπορούν εύκολα να ενταχθούν σε μια δομή δημόσιας υπηρεσίας και μάλιστα σαν αυτής του υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά αυτή είναι άλλη υπόθεση.

Όπως μαθαίνουμε πάντως, αν και υπήρξαν αρχικά αντιδράσεις, ο θεσμικά προϊστάμενος των ακολούθων Τύπου, ο κ. Ν. Παππάς, δεν σκοπεύει να δώσει και μάχη με τον κ. Κοτζιά για το συγκεκριμένο ζήτημα…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ