Ερντογάν: Η Τουρκία επιδιώκει να είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών

Ερντογάν: Η Τουρκία επιδιώκει να είναι μεταξύ των 10 κορυφαίων χωρών

«Το όνειρό μας είναι να κάνουμε την Τουρκία μία από τις 10 καλύτερες χώρες όσον αφορά τη δημοκρατία και την οικονομία», λέει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία θέλει να γίνει μία από τις κορυφαίες δημοκρατίες και οικονομίες στον κόσμο. Μιλώντας σε τελετή έναρξης 80 σχολείων και 59 σχολικών γυμναστηρίων στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε: “Το όνειρό μας είναι να κάνουμε την Τουρκία μία από τις 10 πρώτες χώρες όσον αφορά τη δημοκρατία και την οικονομία.

“Καθώς η Τουρκία αναπτύσσεται, αναπτύσσεται και ενισχύεται, η φύση και το μέγεθος των προβλημάτων που συναντούμε αλλάζουν ανάλογα. Η δουλειά μας δεν είναι εύκολη. ”

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι 3.872 τρομοκράτες έχουν «εξουδετερωθεί» από την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ελιάς στην περιοχή Afrin της Συρίας.

Σχετικά με τη συνάντησή του με Τούρκους στρατιώτες την Κυριακή στην επαρχία Hatay που συνορεύει με τη Συρία, είπε ότι δεν έδειξαν το παραμικρό δισταγμό για την εκτέλεση των καθηκόντων τους και παραμένουν έτοιμοι να επιτύχουν τους νέους στόχους τους.

Είπε ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να τρέξουν, αλλά δεν μπορούσαν να κρυφτούν από τις τουρκικές δυνάμεις.

“Οι (τρομοκράτε) κρύβονται, τους κυνηγάμε. Τι συνέβη; Έτρεξαν στη Συρία, στην Αφρίνα, στο Σιντζάρ “, δήλωσε ο Ερντογάν.

Η Βαγδάτη προειδοποιήθηκε 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης είχε προειδοποιηθεί  ότι η Άγκυρα θα ενεργήσει αν δεν ενεργήσει κατά των τρομοκρατικών ομάδων.


 Δεν ζητάμε άδεια από κανέναν, τους κοιτάμε στα μάτια για όλα αυτά. “


“Αν μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε, να τα αντιμετωπίσετε, ή αλλιώς θα έρθουμε στο Sinjar και θα τα αντιμετωπίσουμε. Δεν ζητάμε άδεια από κανέναν, τους κοιτάμε στα μάτια για όλα αυτά”

Η Τουρκία ξεκίνησε τη λειτουργία της Λέσχης Ελιάς στις 20 Ιανουαρίου για να εκκαθαρίσει τρομοκρατικές ομάδες από την Αφρίνα, βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, εν μέσω αυξανόμενων απειλών από την περιοχή. Στις 18 Μαρτίου, τα στρατεύματα που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία απελευθέρωσαν την πόλη Afrin, η οποία υπήρξε μεγάλο κρησφύγετο για την τρομοκρατική οργάνωση PYD / PKK από το 2012.

Η επιχείρηση διεξάγεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της Τουρκίας βάσει του διεθνούς δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, των δικαιωμάτων της αυτοάμυνας στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

Οι στρατιωτικοί δήλωσαν ότι μόνο οι στόχοι τρομοκρατίας καταστρέφονται και λαμβάνεται η “μέγιστη προσοχή” για να μην βλάψουν τους πολίτες.

Το ΡΚΚ εγκατέστησε για πρώτη φορά στο Sinjar το 2014 με το πρόσχημα ότι “προστατεύει” την τοπική κοινότητα Ezidi από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh.

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέφερε επίσης στην ιρακινή κυβέρνηση την επιλογή να ξεκινήσει κοινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, σημειώνοντας ότι ο Sinjar είχε γίνει εναλλακτική λύση στο Qandil, το λεγόμενο αρχηγείο της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ.

Πηγή: Anadolu Agency


Σχολιάστε εδώ