Συνεχίζεται η ομηρία…

Συνεχίζεται η ομηρία…

…όχι μόνο των δύο στρατιωτικών μας αλλά και της χώρας

Παρατείνεται η αγωνία για την τύχη των στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, ενώ προϊόντος του χρόνου μεγεθύνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία ως προς τις προθέσεις της Ά­γκυρας. Ανησυχία που παίρνει ακόμη μεγαλύτερη έκταση λόγω της προκλητικής, απειλητικής, σχεδόν πολεμικής τακτικής που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα ο Τ. Ερντογάν.

Με την αιτιολογία ότι οι δύο έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία (η λύση του προξενείου απορρίφθηκε) αλλά και ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ψηφιακών στοιχείων (κινητά τηλέφωνα), το Ειρηνοδικείο Αδριανούπολης απέρριψε το αίτημα των δικηγόρων για αποφυλάκισή τους μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της δίκης. Παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει ένας μήνας, οι τουρκικές αρχές δεν έχουν ακόμη απαγγείλει συγκεκριμένες κατηγορίες και ως εκ τούτου δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η παραπομπή τους σε δίκη.


 Ο Ερντογάν επιμένει σε ανταλλάγματα


Που σημαίνει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο το διάστημα της προφυλάκισής τους, ενώ τις προηγούμενες ημέρες στη γειτονική χώρα διακινήθηκαν πληροφορίες για ποινή που ενδέχεται να φτάνει μέχρι και τα πέντε χρόνια κράτησης.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιον λόγο ακριβώς κρατούνται οι έλληνες στρατιωτικοί και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ζήτησε επίσης να καταστήσει σαφές ποιες είναι οι κατηγορίες που τους αποδίδονται και να εγκαταλείψει την τακτική της κωλυσιεργίας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας. Εμμέσως είχε θέσει το ζήτημα αυτό ο Τ. Ερντογάν, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα. Υιοθετήθηκε, δε, απερίσκεπτα από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, ο οποίος και δέχθηκε μαζικά πυρά από την κυβέρνηση αλλά και μέσα από το ίδιο του το κόμμα.

Σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκε ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος επέμεινε στη θέση του περί ομηρίας των δύο στρατιωτικών. Σε διαδοχικές δηλώσεις του έκανε μνεία στην Επανάσταση του 1821 και στη δεινή ήττα που υπέστησαν οι Οθωμανοί, απαντώντας έτσι στις προκλητικές αναφορές του Τ. Ερντογάν αλλά και τούρκων αξιωματούχων.
Μυρίζει μπαρούτι
Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι εκρηκτική και δεν έχει γίνει επεξεργασία ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής που θα αντικαταστήσει το περιβόητο πλαίσιο του Ελσίνκι, το οποίο μετά το 2011 είναι κενό περιεχομένου. Η σύλληψη και η φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και έδωσε στον Ερντογάν ένα ακόμα εργαλείο να πιέζει την Ελλάδα.

Περίπου έναν μήνα έκανε η κυβέρνηση για να διεθνοποιήσει το θέμα και κυρίως να ζητήσει ανοιχτά και δημόσια εξηγήσεις από την Τουρκία για τον λόγο για τον οποίο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και ποιο είναι το κατηγορητήριο.

Η έλλειψη συνεννόησης και συντονισμού μεταξύ των υπουργών και των κυβερνητικών εταίρων έφτασε στο σημείο άλλα να λέει ο υπουργός Άμυνας, άλλα ο αναπληρωτής υπουργός και άλλα το Μαξίμου, ενώ η ασυνεννοησία χτύπησε κόκκινο με τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη περί ανταλλαγής των οκτώ τούρκων στρατιωτικών, που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με τους δύο έλληνες συλληφθέντες.

Η μη επιστροφή των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα είναι αγκάθι για την κυβέρνηση καθώς δημιουργεί δυσπιστία στην κοινωνία, ενώ δίνει στον Ερντογάν τακτικά πλεονεκτήματα, η δε συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων και της επιθετικότητας της Τουρκίας μουδιάζει τους πάντες, αφού πέραν μιας φραστικής καταδίκης από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχει κάποια κίνηση πολιτική-διπλωματική που να δημιουργεί πρόβλημα ουσιαστικό στη Τουρκία ώστε να φρενάρει την επιθετικότητά της.

Φωτο: Anadolu Agency


Σχολιάστε εδώ