Στην τιμή που δίνει το fund να αγοράζει το δάνειό του ο οφειλέτης

Στην τιμή που δίνει το fund να αγοράζει το δάνειό του ο οφειλέτης

Ιδού η λύση, Αλέξη, για τα «κόκκινα» δάνεια, που σώζει ζωές και φέρνει την Ανάσταση στις επιχειρήσεις

-Προτείνουν τρεις άνθρωποι της Αγοράς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός – Στην Κύπρο ισχύει εδώ και καιρό, που σημαίνει ότι οι… «θεσμοί» δεν μπορούν να βγάλουν απαγορευτικό

Σωτήρια λύση, η οποία δίνει ανάσα ζωής και ελπίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνεια από τις τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν και να μείνουν στον δρόμο, δίνει η απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση που κατέθεσαν προχθές σε κοινή τους συνέντευξη οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Κόλλιας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός και της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός.

Πρόταση η οποία χαλάει τα σχέδια των funds που έχουν κατασκηνώσει εδώ και ήδη έχουν αρπάξει περιουσίες για πενταροδεκάρες – πριν από δύο εβδομάδες αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για 135 εκατομμύρια ευρώ. Και θα κυνηγήσουν τον κάθε δανειολήπτη για να του πάρουν ακόμη και το… σώβρακο (με το συμπάθιο)…
Απλή και ξεκάθαρη είναι η πρόταση των τριών προέδρων. Και από τη στιγμή που θα υπάρξει βούληση από την κυβέρνηση, μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και να αλλάξει το κλίμα στην Αγορά, ώστε να ξαναβρούν τον ύπνο τους οι δανειολήπτες.

Προστασία για την πρώτη κατοικία
Συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καταθέτουν οι τρεις πρόεδροι, η οποία έχει ως εξής:

«Το 2018 σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των πωλήσεων “κόκκινων” δανείων, καθώς αίρεται και η τελευταία απαγόρευση για τη μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.


 Και επίσης να κατατεθεί ένα προστατευτικό νομοσχέδιο για την κύρια κατοικία


Η πώληση “κόκκινων” δανείων αναδεικνύει σε βασικό συνομιλητή των οφειλετών τις εταιρείες διαχείρισης, που θα αναλάβουν να τα διαχειριστούν. Όπως προβλέπει ο νόμος 4354/2015, τα ‘‘κόκκινα’’ δάνεια θα μπορούν να πωλούνται υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης και ο εγγυητής έχουν προσκληθεί με εξώδικη πρόσκληση από την τράπεζα, 12 μήνες πριν από την έναρξη της διαδικασίας πώλησης, για να διακανονίσουν τις οφειλές με βάση γραπτή πρόταση με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος. Εξαιρούνται από την ως άνω προϋπόθεση απαιτήσεις επίδικες ή επιδικασθείσες και απαιτήσεις κατά οφειλετών μη συνεργάσιμων, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4224/2013, όπως αυτή ισχύει.

Επιβάλλεται, λοιπόν, ένα προστατευτικό νομοσχέδιο για την κύρια κατοικία, βάσει του οποίου η προστασία θα αξιώνεται εφόσον πληρούνται κάποια κριτήρια, όπως είναι οι πραγματικές και αντικειμενικές οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, το ποσοστό αποπληρωμής, η αξία του ακινήτου και η δολιότητά του ως προς τη μη αποπληρωμή ή όχι».

Η λύση είναι…
Η πρόταση των τριών φορέων, της οποίας η βάση είναι να δοθεί η τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη, έχει ως εξής:

«Τα πιστωτικά ιδρύματα ενημερώνουν, όπως οφείλουν βάσει νόμου, τον δανειολήπτη (και τους εγγυητές) ότι το δάνειό του θα ενταχθεί σε χαρτοφυλάκιο προς πώληση δανείων και έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες για να προσέλθει στην τράπεζα και να προχωρήσει σε ρύθμιση.

Αν δεν προσέλθει, η τράπεζα διεξάγει τη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των δανείων σε ειδικά αδειοδοτημένα funds.

Οι συμμετέχοντες στη διαγωνιστική διαδικασία γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στον δανειολήπτη να προσφέρει την ίδια τιμή που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Εν συνεχεία, αποστέλλεται επιστολή στον δανειολήπτη με την οποία του γίνεται γνωστό το τίμημα που προσφέρει το fund που έχει πλειοδοτήσει και του ζητείται –μέσα σε προθεσμία σαράντα πέντε ημερών– να απαντήσει αν ενδιαφέρεται να προσφέρει το ίδιο τίμημα.

Αν βρει τα χρήματα (cash και cash collateral), θα πρέπει να αναφέρει ρητώς την πηγή των χρημάτων και τη χρονική περίοδο εξόφλησης.

Σε αυτή την περίπτωση, θα εξαγοράσει το δάνειό του, ενώ σε διαφορετική το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι, με την κυριότητα του δανείου, τα funds αποκτούν ουσιαστικά όλα τα δικαιώματα του δανειστή και μετά την κατάργηση στα τέλη του 2017 της απαγόρευσης για την πώληση και στεγαστικών δανείων, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή όχι, ο ρόλος τους δεν εξαντλείται στην απόκτηση οφειλών από παλιά καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες που δεν φέρουν εξασφαλίσεις και είναι ξεχασμένα από το παρελθόν. Αντίθετα, επεκτείνεται και σε δάνεια που φέρουν προσημείωση, όπως τα στεγαστικά».

Πώς λειτουργεί η Κύπρος
Στην Κύπρο –που μαζί με την Ελλάδα είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ), 43% και 44,6% αντίστοιχα– όταν η τράπεζα πρόκειται να πουλήσει το δάνειο του οφειλέτη σε fund, με διάταξη νόμου προβλέπεται το εξής:

Αποστέλλεται στον δανειολήπτη επιστολή με την οποία του ζητείται να καταθέσει μέσα σε 45 εργάσιμες ημέρες τη δική του γραπτή προσφορά, στην οποία θα αναφέρει το χρηματικό ποσό, τη χρονική περίοδο εξόφλησης και την πηγή των χρημάτων.


Σχολιάστε εδώ