Ψίχουλα, μόλις 16 εκατ. ευρώ, πήραμε από τη λίστα Μπόργιανς

Ψίχουλα, μόλις 16 εκατ. ευρώ, πήραμε από τη λίστα Μπόργιανς

Μασημένο φαγητό μάς έδωσαν…

Την έκπληξη αλλά και την απογοήτευσή του για τα πενιχρά έσοδα που προέκυψαν για το Ελληνικό Δημόσιο από τη διερεύνηση της λίστας Μπόργιανς εξέφρασε ο πρώην υπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας Βάλτερ Μπόργιανς.

Παράλληλα άσκησε κριτική προς την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας ως προς τον τρόπο που διαχειρίσθηκαν το περιεχόμενο της λίστας, με συνέπεια τα έσοδα από περιπτώσεις φοροδιαφυγής να είναι σημαντικά περιορισμένα.


 τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι πολύ λίγα.


Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Μπόργιανς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όταν δίνεις μια βάση δεδομένων με καταθέσεις άνω των 6 δισ., πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν είναι όλοι παράνομοι σε αυτήν τη λίστα. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν περίμενα να εισπραχθούν 6 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι πολύ λίγα. Και φυσικά ήλπιζα ότι όλοι εκείνοι που φοροδιέφυγαν θα επέστρεφαν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία».

Η λίστα Μπόργιανς περιέχει περίπου 10.000 δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Αν και είχαν ξεκινήσει έλεγχοι σε 333 υποθέσεις, στις αρχές Μαρτίου είχαν ολοκληρωθεί μόλις σε 135. Το ποσό που βεβαιώθηκε ανήλθε στα 115 εκατ. ευρώ, ωστόσο στα δημόσια ταμεία μπήκαν μόλις 16,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα Μπόργιανς είχε σταλεί στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2015, έπειτα από πρωτοβουλία του Βάλτερ Μόργιανς, τότε υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Την πρώτη κρούση είχε κάνει το 2012, αλλά η τότε κυβέρνηση Σαμαρά δεν είχε δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον.


Σχολιάστε εδώ