SPIEGEL: «Καθυστέρησε 24 ώρες η διάσωση στο Αγαθονήσι»

SPIEGEL: «Καθυστέρησε 24 ώρες η διάσωση στο Αγαθονήσι»

Σύμφωνα με το περιοδικό SPIEGEL, οι επιζώντες έχουν σοβαρούς ισχυρισμούς εναντίον του Λιμενικού Σώματος.

Ένα προσφυγικό σκάφος βυθίζεται μπροστά σε ένα ελληνικό νησί. 16 άνθρωποι πεθαίνουν, μόνο τρεις σώζονται στο έδαφος. Τώρα οι επιζώντες διαμαρτύρονται: Το Λιμενικό Σώμα γνώριζε για την καταστροφή – αλλά δεν έκανε τίποτα.

Όπως καταγγέλλει το spiegel.de, αυτοί είναι οι πρώτοι πρόσφυγες που πέθαναν στο Αιγαίο φέτος. Σύμφωνα με τους επιζώντες, θα μπορούσαν να σωθούν. Οι ισχυρισμοί των προσφύγων είναι βαριές – και είναι βάσιμες. Αυτό φαίνεται να έχει φτάσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι δεν ενήργησαν, παρόλο που γνώριζαν για το ναυάγιο, είπαν σε μια ομάδα του SPIEGEL που ερευνούσε τη Σάμο.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ένας από τους συγγενείς είχε προσγειωθεί στη Σάμο πριν από δύο μήνες και η οικογένειά του τον ενημέρωσε με WhatsApp το πρωί στέλνοντας μια κλήση για βοήθεια. Ένα φωνητικό μήνυμα, γεμάτο πανικό. “Το σκάφος βυθίζεται! Βυθίζουμε!” Μετά από αυτό σιωπή. Οι αφγανοί συγγενείς στη Σάμο κάλεσαν αμέσως την αστυνομία, όπως ισχυρίζεται το περιοδικό, τον καθησύχασαν, αλλά το τι έκαναν οι αρχές, ποιους ειδοποίησαν δεν είναι σαφές.

Πάνω από 24 ώρες αργότερα λέει το SPIEGEL 

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η μόνη επιχείρηση μεγάλης κλίμακας διάσωσης που ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα δεν ξεκίνησε μέχρι το Σάββατο, περισσότερο από 24 ώρες μετά την πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης. Κάτοικος του νησιού είχε ανακαλύψει τους επιζώντες ειδοποίησε την Ακτοφυλακή, η οποία βγήκε με 13 πλοία, δύο ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο. Αλλά το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν το να μαζέψουν τους νεκρούς και τους τρεις επιζώντες και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο στο μεγαλύτερο νησί στη Σάμο.


Σχολιάστε εδώ