Παπανδρέου και Βενιζέλος φλερτάρουν με τη θέση Επιτρόπου

Παπανδρέου και Βενιζέλος φλερτάρουν με τη θέση Επιτρόπου

Ποιοι ερωτοτροπούν με το Ευρωκοινοβούλιο

Ποιος θα πρωτοπάει στις Βρυξέλλες;

Αυτό είναι πλέον το κυρίαρχο ερώτημα, την επομένη του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς.
Το παρασκήνιο, οι πιέσεις, οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις είναι έντονες, καθώς αρκετά επώνυμα και κορυφαία στελέχη, και μάλιστα στελέχη που διαδραμάτισαν σημαντικό πολιτικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, δίνουν από τώρα μάχη για να κλείσουν είτε την επίζηλη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου (να καπαρώσουν τη μία θέση που έχει η Ελλάδα στην Κομισιόν) είτε να βρεθούν, μέσω του ευρωψηφοδελτίου, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με τον πρώην αντιπρόεδρο επί συγκυβέρνησης και πρώην πρόεδρο, επίσης, του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλο διαγκωνίζονται για τη θέση του κοινοτικού επιτρόπου.

Και οι δύο εκτιμούν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα έχει κομβικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, με τον Ευ. Βενιζέλο να ποντάρει πιο πολύ στην πρωτιά του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, και ως εκ τούτου κάποιο από τα κεντρικά στελέχη του με κυβερνητική εμπειρία και ευρωπαϊκό προφίλ θα έχει τη δυνατότητα να παλέψει για να κλειδώσει τη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου στο παζάρι θέσεων και ρόλων που θα γίνει με άλλο κυβερνητικό εταίρο.

Όμως περιζήτητες είναι και οι θέσεις που οδηγούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης φλερτάρει με μία από αυτές (σε περίπτωση που δεν μπει στο Επικρατείας ή δεν εκλεγεί βουλευτής), ενώ και ο Γιώργος Παπανδρέου ενδιαφέρεται για μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο (καθώς δεν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές), σε συνάρτηση πάντα με το τι θα γίνει όσον αφορά τη θέση του ευρωπαίου επιτρόπου. Ενδιαφέρον για το ευρωψηφοδέλτιο δείχνουν και άλλα στελέχη από το Ποτάμι (ιδίως στενή συνεργάτης του κ. Θεοδωράκη) αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία κ.ά.


Σχολιάστε εδώ