Ρυθμιστής των εξελίξεων η νέα Κεντροαριστερά, το στοίχημα της Φώφης

Ρυθμιστής των εξελίξεων η νέα Κεντροαριστερά, το στοίχημα της Φώφης

Αν και το συνέδριο δεν έδωσε ισχυρό στίγμα

-Με ενιαίο λόγο και όχι αλαλούμ θέσεις

Σε τεντωμένο σκοινί ακροβατεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς ακόμα και μετά το ιδρυτικό συνέδριο, καθώς υπάρχουν σημαντικά ζητήματα ανοικτά, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά.

Το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να πλανάται είναι αν τελικά θα εξελιχθεί σε ένα συνεκτικό, συμπαγές και εξωστρεφές πολιτικό κόμμα που θα καταγραφεί ως αυτόνομος τρίτος πόλος εξουσίας ή αν θα έχει τελικά την τύχη της μεταπολιτευτικής Ένωσης Κέντρου, μετατρεπόμενο σε ένα άθροισμα επώνυμων παραγόντων με προσωπικές στρατηγικές και μοίρασμα καρεκλών. Ένα κόμμα, δηλαδή, που θα συρρικνώνεται συνέχεια και η ίδια του η ύπαρξη θα κριθεί τη βραδιά των εκλογών, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, καθώς ένα κομμάτι του θα σπρώχνει προς τη ΝΔ και ένα άλλο θα επιχειρεί να ρίξει γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής εκτιμά πως παρά τις αιχμές που υπήρξαν στο ιδρυτικό συνέδριο και κάποιες προσωπικές ατζέντες υπήρξε ενωτικό κλίμα και αποσαφηνίστηκε και επικυρώθηκε το πρόγραμμα και η πολιτική φυσιογνωμία του νέου φορέα. Παράλληλα εκτιμά ότι στην πορεία θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική σύνθεση αλλά και θα διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο που θα αφομοιώσει τις προσωπικές στρατηγικές και τις αυτονομήσεις επώνυμων παραγόντων.


 Με ενιαίο λόγο και όχι αλαλούμ θέσεις


Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στην αυτόνομη πορεία του νέου φορέα και στις ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε με έμφαση στο Συνέδριο. Και αυτή η επιλογή παρέμεινε και παραμένει σταθερή, παρά το έντονο φλερτ και τις γέφυρες προσέγγισης για συνεργασία που έριξαν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης, που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, όσον αφορά το ακανθώδες θέμα των συμμαχιών, στο συνέδριο παρατηρήθηκε, τόσο στις ομιλίες όσο και στα στρογγυλά τραπέζια, ένα κλίμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε από έναν μεγάλο αριθμό συνέδρων. Επιπλέον, το χειροκρότημα στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν πάρα πολύ θερμό, σε αντίθεση με εκείνο προς τον κ. Δραγασάκη, που ήταν πιο χλιαρό, παρότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χαίρει της εκτίμησης όχι μόνο στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά γενικότερα της Κεντροαριστεράς.

Η κ. Γεννηματά πάντως ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής προχωρά με αυτόνομο πολιτικό λόγο και ρόλο, χωρίς να εγκλωβίζεται σε διχαστικά μέτωπα, και στοχεύει σε ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης, προοδευτικού προσανατολισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα σχετικά με το αν τα δύο αυτά κόμματα είναι διατεθειμένα να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα, στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Πονοκέφαλο πάντως αποτελεί, ιδιαίτερα για τον βασικό πυλώνα του εγχειρήματος του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, η συγκρότηση μιας ισχυρής Κεντρικής Επιτροπής, που θα απαρτίζεται από έμπειρα και μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη, τουλάχιστον στο ποσοστό εκείνο που αντιστοιχεί στο ΠΑΣΟΚ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 24ωρα πύκνωσαν οι κρούσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη σε έμπειρα και ικανά στελέχη που αποστασιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα -λόγω του ότι όλοι οι σύνεδροι διορίστηκαν- προκειμένου να επανακάμψουν και μάλιστα με την παράκληση / παραίνεση να μπουν στη νεοσύστατη Κεντρική Επιτροπή. Για την ώρα, όλοι αναμένουν τα επόμενα βήματα προς την οργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής, που εκτός απροόπτου θα ολοκληρωθούν μετά το Πάσχα και αφορούν:

• Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Η συζήτηση παραμένει ανοιχτή για το αν θα υπάρχει γραμματέας ή συντονιστής της Κε­ντρικής Επιτροπής, καθώς υπάρχει το ερώτημα για το αν διορισμένα μέλη μπορούν να εκλέξουν Γραμματέα ή θα ήταν καλύτερα να οριστεί απλά ένας συντονιστής. Σε κάθε περίπτωση, ένας από τους επικρατέστερους για την ώρα είναι ο νυν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ενώ συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει αυτήν τη θέση ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης.

• Το ενιαίο πολιτικό κέντρο, το Πολιτικό Συμβούλιο, την Εκτελεστική Γραμματεία και τους ενιαίους τομείς.

• Ενιαίο γραφείο και εκπρόσωπο Τύπου, με τον σημερινό αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρο Καρανικόλα να έχει αρκετές πιθανότητες να αναλάβει το πόστο αυτό, στην περίπτωση που ο Παύλος Χρηστίδης πάρει άλλο ρόλο.

• Την ακόμα πιο λειτουργική ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού, με τακτική εβδομαδιαία κοινή συνεδρίαση των συντονιστικών και τακτική μηνιαία κοινή συνεδρίαση των ΚΟ. Προς το παρόν η ενοποίηση περιορίσθηκε στο Κοινό Γραφείο Τύπου.


Σχολιάστε εδώ