Τρίζει το… Σύνταγμα

Τρίζει το… Σύνταγμα

-Από όλες τις πλευρές μπαίνει πλέον θέμα αναθεώρησής του

Κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ όλα δείχνουν ότι στο παρασκήνιο «επωάζεται» πρωτοβουλία για μίνι αναθεώρηση, με αυξημένες τις πιθανότητες σύμπλευσης της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής. Το πλαίσιο των αλλαγών περιέγραψε ο καθηγητής και συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος στη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Έθεσε μάλιστα έξι βασικούς άξονες: Νόμος περί ευθύνης υπουργών, βουλευτική ασυλία, επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών και αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος. Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έδωσε στη δημοσιότητα πακέτο προτάσεων για μια σειρά ζητήματα που άπτονται του Συντάγματος και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν.

Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο καθηγητής προτείνει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του: Να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με δική του πρωτοβουλία το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο πρέπει να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ορίσει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο ονομάτων που θα του προτείνει η Βουλή. Να επιλέγει την ηγεσία της δικαιοσύνης από κατάλογο που οι Ολομέλειες των Δικαστηρίων έχουν στείλει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κι έχει αξιολογηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά προτείνει μείωση του αριθμού των ψήφων στους 160, από 180 που είναι σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που στην τρίτη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι να προβλέπεται παράταση της θητείας του Προέδρου για έναν χρόνο, με την προοπτική να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες. Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, να αρκούν 160 για την εκλογή του Προέδρου.

Ως προς τις πρόωρες εκλογές, η κ. Γεννηματά προτείνει η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (αν η κυβέρνηση επικαλείται εθνικό ζήτημα) να αποφασίζεται από τα 3/5 της Βουλής. Προτείνει επίσης κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος και η αρχή να γίνει με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Να δημιουργηθεί δικαστικό συμβούλιο από ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο και θα κρίνει αν μία υπόθεση που αφορά πολιτικό πρόσωπο πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή κι όχι η παραπομπή να γίνεται «αμελητί».

Η δε Βουλή να αποφασίζει την παραπομπή ή μη σε δίκη με απλή πλειοψηφία. Για τους βουλευτές προτείνει να μη διαθέτουν ασυλία αυτοδικαίως αλλά να προσφεύγουν και να ζητούν την προστασία της Βουλής μόνον όταν θεωρούν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική ή καταχρηστική. Τέλος, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, υπό αυστηρές διαδικασίες πιστοποίησης και διαρκή αξιολόγηση του έργου που παρέχουν.


Σχολιάστε εδώ