Στα βράχια πάει τη ΝΔ ο Κυριάκος

Στα βράχια πάει τη ΝΔ ο Κυριάκος

Έχουμε γίνει γραφικοί, ζητάμε συνεχώς εκλογές

 

«Πορεία στα τυφλά», χωρίς ιδεολογική πυξίδα και ξεκάθαρη στρατηγική, ακολουθεί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή βαθαίνει το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε μετά την ανάδειξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην αρχηγία. Ανακολουθίες, επαμφοτερίζουσες θέσεις αλλά και «φάλτσα» συνθέτουν την επιχειρηματολογία της. Σε ορισμένα θέματα προβάλλει και υιοθετεί φιλελεύθερες έως και νεοφιλελεύθερες απόψεις, σε άλλα σύρεται από τη σκληρή πτέρυγα και τον Αντ. Σαμαρά, ενώ σε κάποια άλλα προσχωρεί με ευκολία στις γραμμές των δανειστών και συναινεί σε ακραίες απαιτήσεις τους, τις οποίες μάλιστα θέτουν με εκβιαστικό τρόπο.

Όλο και συχνότερα ο Μητσοτάκης δείχνει να τελεί υπό τον… μόνιμο «εκβιασμό» του Άδ. Γεωργιάδη, που κινείται στη λογική «στήριξέ με, αλλιώς φεύγω και στήνω δικό μου μαγαζί (κόμμα) δίπλα στη Νέα Δημοκρατία». Η κίνησή του, δε, να μεταθέσει τις ευθύνες στον Μητσοτάκη για την παραμονή του στη θέση του αντιπροέδρου λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο της Novartis εξόργισε πολλούς εντός της παράταξης. Ενόχλησε και τον αρχηγό της ΝΔ, λένε οι πληροφορίες.


 Δεν έχουμε γραμμή, δεν ξέρουμε πού πάμε, λένε βουλευτές


Οι βουλευτές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι απογοητευμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη, δυσαρεστημένοι με την τακτική που ακολουθεί η ηγεσία και ανήσυχοι για το μέλλον. Παρακολουθούν εξ αποστάσεως, δεν μετέχουν όσο θα έπρεπε ενεργά στην αντιπολιτευτική δράση κι αυτό είτε διότι διαφωνούν με τη στρατηγική είτε διότι αισθάνονται (και είναι) αποκλεισμένοι (και ανεπιθύμητοι…) από την ηγεσία. Τα κομματικά όργανα συνεδριάζουν σπανίως, κι αυτό για λόγους εντυπώσεων ή για να αποτελέσουν βήμα για τον κ. Μητσοτάκη.

Όλες οι αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα λαμβάνονται από τον ίδιο και μια στενή ομάδα στενών συνεργατών του, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πείρα και εμπειρία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πρόσωπα πέριξ του κ. Μητσοτάκη συντηρούν τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το πρόσωπο του κ. Καραμανλή και δεν χάνουν την ευκαιρία να στρέψουν τα βέλη τους εναντίον του.

«Δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε…»
«Δεν έχουμε γραμμή, δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε», είναι οι συνήθεις φράσεις των γαλάζιων βουλευτών, που δείχνουν να τα έχουν χαμένα με την αδυναμία της ηγεσίας να χαράξει και να ακολουθήσει μια ξεκάθαρη στρατηγική. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι του Σκοπιανού, όπου ο κ. Μητσοτάκης στο διάστημα του τελευταίου διμήνου έχει διατυπώσει διαφορετικές θέσεις, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει την κρίσιμη στιγμή. Κατά συνέπεια, οι βουλευτές δυσκολεύονται να τοποθετηθούν με σαφήνεια όταν προκαλούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης ή τους πολιτικούς α­ντιπάλους τους. Η πιο πρόσφατη εκδοχή είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να στηρίξει λύση όπου η ονομασία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», κάτι που από τους περισσότερους αποδίδεται στην ισχυρή επιρροή που ασκεί ο Αντ. Σαμαράς.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται αρκετά στελέχη, που συμφωνούν με τη λύση της σύνθετης ονομασίας. Στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών η Ντ. Μπακογιάννη όχι μόνο είπε ότι, για ρεαλιστικούς λόγους, πρέπει η παράταξη να συμφωνήσει με τη σύνθετη ονομασία, αλλά επιπλέον ζήτησε να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά το σύνολο των εθνικών θεμάτων, πρωτίστως δε για τα ελληνοτουρκικά. Σημείωσε, δε, πως δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος που είχε γίνει το 1996, μετά τα δραματικά γεγονότα στα Ίμια.


 Υπέρ της σύνθετης ονομασίας η Ντόρα, κόντρα στη θέση του αδελφού της


Κατά την άποψη της κ. Μπακογιάννη, οι πολεμικοί τόνοι που υιοθέτησε ο τότε αρχηγός Μ. Έβερτ είχαν σαν συνέπεια η Νέα Δημοκρατία να χάσει τις εθνικές εκλογές λίγους μήνες αργότερα. Υπέρ των χαμηλών τόνων τάσσονται κορυφαία στελέχη, όπως ο Β. Μεϊμαράκης, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Ν. Δένδιας κ.ά. Σε άλλο μήκος κύματος κινούνται ο Αντ. Σαμαράς, ο Άδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης, που επιμένουν ότι η παράταξη πρέπει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή για το Σκοπιανό αλλά και για όλα τα εθνικά θέματα.

Ένοχη σιωπή
Γκρίνιες προκάλεσε η υποτονική, σχεδόν αδιάφορη, στάση που υιοθέτησε η ηγεσία στο ζήτημα που ανέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυ­νταγματικές τις αλλαγές που είχε εφαρμόσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Ακόμη… χειρότερα είναι τα πράγματα σε άλλα εξίσου, αν όχι σοβαρότερα θέματα, όπου η επίσημη θέση της ΝΔ δεν είναι απλά ασαφής, δεν υπάρχει καν.

Χαρακτηριστική περίπτωση το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών, όπου κανείς δεν γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η θέση της ΝΔ, καθώς δεν έχει διατυπωθεί ευθέως είτε από τον κ. Μητσοτάκη είτε από τα αρμόδια στελέχη. Οι… κακές γλώσσες λένε ότι έχει θέση αλλά δεν συμφέρει πολιτικά να την εκφράσει και δημόσια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρ της σκληρής γραμμής που έχουν ή θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές, για δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό, και για εντατικοποίηση των πλειστηριασμών!

Λανθασμένη κι επιζήμια για την παράταξη χαρακτηρίζουν γαλάζιοι βουλευτές την «ταύτιση» της παράταξης με επιχειρηματικά συμφέροντα του εσωτερικού (Β. Μαρινάκης, Γ. Αλαφούζος), με συνέπεια να γίνει στόχος κριτικής από την κυβέρνηση αλλά και να αναζωπυρώσει τις υποψίες των πολιτών. Η επιλογή να ταχθεί έστω κι εμμέσως υπέρ της Uber και του Taxibeat προκάλεσε συνειρμούς κι έφερε την παράταξη απέναντι στον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί.


Ανέκδοτο οι πρόωρες εκλογές!

Στη διάρκεια της συνεδρίασης των τομεαρχών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και κάλεσε τα στελέχη να δραστηριοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Θα έχουμε εκλογές κάθαρσης», τόνισε, με τους συνεργάτες του να τις προσδιορίζουν χρονικά για το ερχόμενο φθινόπωρο, διότι «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη». Με έναν πρόχειρο απολογισμό, είναι η δέκατη φορά, αφότου εξελέγη αρχηγός, που ο κ. Μητσοτάκης προεξοφλεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι φορές που στο διάστημα αυτό ο ίδιος απαίτησε προσφυγή στις κάλπες. Με αποτέλεσμα η υπόθεση των πρόωρων εκλογών να έχει πάρει διαστάσεις ανέκδοτου στο εσωτερικό της παράταξης.

«Δεν είναι δυνατόν κάθε λίγο και λιγάκι να προβλέπουμε ή να ζητάμε εκλογές. Έχουμε γίνει γραφικοί», έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος, στον απόηχο της συνεδρίασης των τομεαρχών. Πρόσθετε δε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Αλ. Τσίπρας προτίθεται να παραδώσει την εξουσία, αντίθετα δείχνει αποφασισμένος να φτάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο τέλος της τετραετίας.

Προσπαθεί να ελέγξει το κόμμα…
Τριβές και εντάσεις πυροδοτούν οι προγραμματισμένες για τον Μάιο εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων προέδρων στις νομαρχιακές και τις δημοτικές τοπικές οργανώσεις. Οι διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά μετά τις γιορτές του Πάσχα θα μπουν στην τελική ευθεία. Εκτός από τους τοπικούς κομματικούς παράγοντες, στις εκλογές πρόκειται να εμπλακούν, με ενεργό μάλιστα τρόπο, οι ανά περιφέρεια βουλευτές προκειμένου να εκλέξουν πρόσωπα της δικής τους επιρροής. Που σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες η προσοχή και το ενδιαφέρον των βουλευτών θα είναι επικεντρωμένο περισσότερο στις εσωκομματικές εκλογές και λιγότερο στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα κεντρικά έχουν επιδοθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια με στόχο οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ στη συντριπτική τους πλειοψηφία να έχουν σημείο αναφοράς τον Κυρ. Μητσοτάκη. Με απώτερο σκοπό τον απόλυτο έλεγχο του κομματικού μηχανισμού στην περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέλλον. Το… όφελος θα είναι διπλό, αφού από τις εκλογές θα εισρεύσουν στα κομματικά ταμεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς κάθε μέλος που θέλει να θέσει υποψηφιότητα ή απλώς να ψηφίσει θα πρέπει νωρίτερα να έχει καταβάλει την ετήσια συνδρομή του.


Σχολιάστε εδώ