Παζαρεύει ο Θεοδωράκης τον Δήμο της Αθήνας

Παζαρεύει ο Θεοδωράκης τον Δήμο της Αθήνας

Πρόθυμος να βάλει πλάτη αν χρειαστεί ψήφους η κυβέρνηση για το Σκοπιανό

Τη θέση του δημάρχου Αθηναίων παζαρεύει με τον Αλ. Τσίπρα ο Στ. Θεοδωράκης με αντάλλαγμα τη στήριξσ του Ποταμιού προς την κυβέρνηση όπου και όταν χρειαστεί. Τα παραπάνω τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες που κυκλοφορούν ευρέως το τελευταίο διάστημα σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κι έχουν ως πηγή, κατά βάση, κυβερνητικούς παράγοντες.

Η προοπτική συνεννόησης (και συμπόρευσης) των Τσίπρα και Θεοδωράκη προέκυψε μετά την αποσαφήνιση των θέσεων του Π. Καμμένου όσον αφορά το ζήτημα των Σκοπίων και την κατηγορηματική άρνησή του να υπερψηφίσει λύση με σύνθετη ονομασία (με τον όρο «Μακεδονία»). Αν κι εφόσον το θέμα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα χρειαστεί έναν αριθμό ψήφων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δείχνει να είναι… σαν έτοιμος από καιρό να βάλει πλάτη.

Ενδεικτική όσων εξελίσσονται στο παρασκήνιο είναι ίσως και η αλλαγή στάσης του κ. Θεοδωράκη όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων. Ενώ μέχρι πρότινος απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα, τις τελευταίες ημέρες δείχνει διατε­θειμένος να το συζητήσει και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να κατέβει υποψήφιος. Υπ’ αριθ­μόν μία προϋπόθεση η στήριξη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, βρήκε κλειστές τις πόρτες της Νέας Δημοκρατίας. Με αντάλλαγμα, όπως προαναφέραμε, τη στήριξη της κυβέρνησης σε… δύσκολες στιγμές.

Το πρόβλημα είναι ότι αν ο Π. Καμμένος διαχωρίσει οριστικά τη θέση του κι αποσύρει τη στήριξή του προς την κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι σε θέση να καλύψει το κενό του. Κι αυτό διότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαθέτουν εννέα βουλευτές, που λειτουργούν απολύτως συντεταγμένα, ενώ το Ποτάμι έχει έξι βουλευτές κι αυτοί δεν πρέπει να θεω­ρούνται δεδομένοι.

Κανείς δεν μπορεί να προ­βλέψει πώς θα αντιδράσουν βουλευτές όπως ο Γρ. Ψαριανός, ο Γ. Αμυράς και ο Γ. Μαυρωτάς σε περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ,. Αν, δηλαδή, θα υποστείλουν τη σημαία της σκληρής κριτικής που ασκούν στην κυβέρ­νηση και στον ίδιο των πρωθυπουργό με αντάλλαγμα μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο ή θα διαχωρίσουν τη θέση τους, κάτι που θα οδηγήσει στη διάσπαση και τη… διάλυση του Ποταμιού, το οποίο άλλωστε σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις «ψυχορραγεί» με ποσοστά πέριξ του 1%.

Η κατάρρευση αυτή και η αναπόφευκτη ήττα στις επόμενες εκλογές ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ανάγκασαν τον κ. Θεοδωράκη να αναζητήσει πολιτικό καταφύγιο στο Κίνημα Αλλαγής. Όσο κι αν -όπως όλα δείχνουν- δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, ενώ είναι εμφανής η αγωνία του να μην ταυτιστεί σε συγκεκριμένα ζητήματα με το ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ